diumenge, 5 d’abril del 2009

degustaciò de galetes Birba.



Aprofitant la proposta feta desde Lacuinadecasa, vaig anar aquesta setmana al Club Social Caprabo per assistir a una presentaciò/degustaciò de galetes Birba.

Aquestes galetes, que es fan a Camprodòn estàn francament bones.

I tenen un aspecte força artesanal dins del que podem esperar d'un producte de prestatge als supers. De fet, una de les coses que vaig aprendre es que les ametlles que tenen al centre els 'almendrats' les posen a mà les operaries a l'obrador.

La presentaciò em va deixar un gust agredolç. La noia encarregada de presentar-la ens va avisar que portaba un 'trancasso' del quinze i que la perdonèssim. I també hi vaig aprendre unes quantes dades interessants.

No se fins a quin punt va influir el tema 'trancasso', però vaig tenir la impressiò de que la presentaciò no estava gaire preparada. El tema de la presentaciò era un repàs per la història de la galeta.

Desde quan es fan (more than 10.000 anys sembla ser)

Quins ingredients la composen (remarcant l'us de llet en el seu cas en comptes d'aigua de la majoría).

La diferència de la escola castellana (tipus Fontaneda, Cuetara,...) vs escola catalana (Birba, Trias, les difuntes Pujol,...) on ens van venir a dir que uns busquen la quantitat i els altres la qualitat.


Virtuts alimentaries (amb uns quants errors nutricionals, val a dir-ho)


Explicació somera de com és el procès de fabricació (el forn més llarg de Birba té 25 metres en front dels 125 metres de la galeta més industrial).

I tot amb un joc infantil de premiar amb tres galetes els que contestèssin correctament les preguntes durant la presentaciò. Segurament va ser una idea encertada de cara a motivar al personal, però en el meu cas em provocaba un somriure més aviat de certa vergonya aliena.

En tot cas, una experiència positiva que es va acabar amb l'obsequi d'una caixa de galetes cubanitos (neules cobertes de xocolata) i una d'assortiment petit. Vaig fer a casa la recepta que ens van donar al final:


Cookies de xocolata:

Ingredients:

250 grs. de mantega amb sal.

500 grs de farina.

3 ous

2 tabletes de xocolata amb llet.

1 cullerada de cafè de sucre avainillat

1/4 de cullera de cafè de sal fina.

1/2 got de sucre moreno.

1/2 got de sucre blanc.

1 sobre de llevat quimic.


Procediment:

Posem la xocolata al congelador uns 30 mins (segons galetes Birba, el resultat final és millor -suposo que evita que la xocolata es pugui cremar).


Es barrejen els ingredients en un bol (començem per els ous, la mantega i el sucre i li anem afegim la farina) i es treballen fins a tenir una massa compacta que no s'enganxa a les parets del bol. Jo li vaig afegir mig got de llet, sino no aconseguía fer la massa.

Es treu la xocolata del conge i es talla a bocins petits que es barrejen.

Posem una safata amb paper de forn o paper d'alumini pintat amb una mica d'oli. donem la forma a les galetes i les posem al forn (si el forn és a gas primer mirem que es faci el fons de la galeta enuns 10 min. i aleshores posem el gratinador per daurar lleugerament. Si el forn es electric podem coure per les dues bandes en uns 13 mins -la paraula biscuit sembla provenir d'aquesta doble cocció inferior i superior segons ens van explicar la gent de Birba-).


Veureu que aquestes quantitats donen per a dues fornades:




2 comentaris:

josep ha dit...

Les gal·letes Birba de Camprodon són un clàssic per als "gal·leters" autòctons. M'encanten, al igual que les Trias de Sta.Coloma de Farners, i .... les cookis de xocoloata que has fet.
Una abraçada

starbase ha dit...

Josep,
Les dues primeres son excel.lents. Les meves són només la primera aproximació al mòn galetaire.
N'hi haurà més i millors.

Salutacions.