dijous, 25 de juny del 2009

De debó que t'entenc, Gaius Baltar.



Aquesta setmana, aprofitant els dia de festa he pogut avançar en dos dels eterns punts pendents a la recàmara:

- Veure uns quants capítols de la millor sèrie de ciencia ficció que mai s'ha fet: Battlestar Galactica (la de l'any 2004).
Un prodigi de guió on l'entorn sci-fi queda en un segòn (pero fonamental) plà: política, sexe, guerra, economía i lluita social, racisme, amor, amistat, pors i esperances,... best sci-fi, ever.

- Llegir un dels llibres que la biblioteca de Ripollet ha tingut a bé deixar-me per uns dies:

Tratado del garbanzo. (Robert Bistolfi i Farouk Mardam-Bey, Ediciones del oriente y del Mediterraneo)


"Desde Platón a Sartre, pasando por Plinio y Petronio, Harun al-Rachid y Carlomagno, Avicena e Ysacus, Boccaccio y Rabelais, Georges de La Tour y Mistral, veinte siglos de historia de la humanidad desfilan a lo largo de estas páginas para rendir un merecido homenaje a la más humilde de nuestras legumbres: el garbanzo"

Aquesta presentació, una mica carrinclona per al meu gust, ens introdueix al que és un tractat ple de dades i bastant complert (com a mínim per al que jo necessito). Durant la primera part del llibre aprenem la historia (per força donat que neix al mediterrani tindrem molta presència de l'orient proper).

Després tindrem receptes repartides en aperitius, amanides, purés, sopes, pans, entrants, plats principals i dolços.

Aquí us deixo una recepta d'exemple d'un llibre que jo no inclouría al menú fixe de l'estantería de casa però que que recomano vivament com a carn de biblioteca:

Cigrons amb coco (India): Nariyal kabli chana usal Ingredients:
250 grs de cigrons, 1 l d'aigua 60 ml d'oli de sèsam, una cullaradeta de comí, 2 cullaradetes de cilantre, mitja cullaradeta de fonoll 8 gras de pebre, una cullerada i mitja d'anacards o ametlles 250 ml de iogurt, 2 cullaradetes de ají (pebrot picant) 1 cullerada de
gingebre fresc picat, 85 grs. de coco ratllat, Oli, Ghee (mantega índia), 2 Patates tallades en daus, 1 cullaradeta de mostassa, sal, 1 cullaradeta de cúrcuma, 2 cullerades de cilantre picat, 6 llimones o llimes

Preparaciò:

Mentre coem els cigrons, barrejem el comí, el cilantre, el fonoll, el pebre i els anacards. Es posen al foc per torrarlos en sec una mica, amb ull!!
A continuació o piquem al morter i ho barregem amb el iogurt, el pebrot, el gengibre, el coco i mig got de brou. A la trituradora i homogeneitzem fins a obtenir una salsa espesa. Fregim les patates i les reservem. Fonem el ghee i hi fregim la mostassa i unes fulles de curry (meeth neem). Al final hi afegim els cigrons. Hi afegim també la salsa, abaixem el foc i deixem coure removent amb frequencia. S'afegeix la patata just abans de servir i ho decorem amb la llimona.

Un plat bén hindú!!

I ara una mica de sitar barrejat amb guitarreta:



PD, aquest és el pobre Gaius, un ionqui de la vida.

2 comentaris:

MaryLou ha dit...

Molt bó!!! i els sigrons també!!

Petonets

starbase ha dit...

Gràcies!!

Tinc el dubte sobre si el que és bó és el llibre o Battlestar Galactica...:)