dijous, 16 de setembre del 2010

de Volta i Volta.

Just és de tant en tant retre homenatge al feliç tubercle que ha salvat la vida a milions de persones durant uns quants segles. Ho has encertat, parlem de la patata.

PotatoPro informa:

Una empresa israeliana de tecnologia ha anunciat la bateria basada en electrodes de coure i zenc amb pont salí de patata. La notícia aquí.


En paraules vulgars, ens estan dient que la patata (un cop bullida, atención al dato que hay que cocinarla) es pot fer servir com a component essencial d'una bateria que pot tenir aplicació comercial i que podria posar a l'abast de mil.lions de persones energia elèctrica de forma barata i eficaç.

Segons els responsables de la empresa :

Los principales componentes de la nueva batería son electrodos de cinc y de cobre y un trozo de patata. Los científicos descubrieron que cocer la patata antes de usarla en la electrólisis aumenta 10 veces la potencia del dispositivo.

Las baterías a base de patatas cocidas duran días e incluso semanas, afirman sus inventores.

Fins i tot hi ha un video de Reuters al respecte. No se ara a quan cotitza l'acció de credibilitat de Reuters, abans em consta que era bastant alta, però amb els temps que corren...



Qué hi ha darrera del principi de la bateria de patata?
Doncs el mateix principi universal que hi ha darrera totes les pil.les i bateries:

La pila galvànica.


Es conegut que la materia està formada per àtoms que són elèctricament neutres. Els electrons de càrrega negativa orbiten al voltant del nucli de càrrega positiva.

En essència una bateria o pila galvànica és un recipient de dos cel.les electrolítiques on dos electrodes (usualment un de coure i l'altre de zenc) on mitjançant una reacció química s'aconsegueix que una part dels electrons abandonin els seu acollidor àtom per anar a parar a àtom diferent.

Això causa que a una banda s'hi acumulin electrons (de càrrega negativa) mentre que a l'altra s'hi acumulen 'els forats' o manca dels electrons, que els de bata blanca anomenen cations (i llògicament equivalen a càrregues positives)



Si tanquem el circuit (per exemple amb un led) els electrons tendiràn a tornar cap als àtoms que s'han quedat sense, per tornar a deixar-los elèctricament neutres. Al tornar generern el corrent elèctric que farà iluminar el led.

Veieu on posa 'puente salino' dins de la imatge? Aquest element és fonamental ja que permet que
els electrons s'acumulin en una de les bandes mitjançant la reacció química. El pont salí és imprescindible per a poder enmagatzemar separats els electrons dels seus àtoms inicials.

La gràcia del descobriment és que la patata bullida és un excel.lent pont salí i pot servir per obtenir bateries molt i molt econòmiques i amb materials fàcils de trobar.

Si voleu veure una variació més sofisticada de l'invent, us penjo aquest video en el que es construeix una bateria amb patata, sal i pasta de dents.
Jo no tinc clar si realment es pot arribar a generar tanta energia com per a fer cremar tan facilment el cotó. Potser és una exageració, o potser no és cotó sino cel.lulosa,...

El que és claríssim és que una patata i un tub de Colgate són armes tremendes en mans de la persona adeqüada.



4 comentaris:

mercè ha dit...

Una passada...si de fet, per fer mal, no et cal més que el que tens per casa...Mentre la combinació de productes la faci el Mcguiver cap problema, el problema és segons a quines mans es manipula la combinació...Per cert, el vídea dels Stomp? a la cuina és exagerada però fantàstica!!avui els ensenyo a les nenes (com a el que no s'ha de fer a la cuina...clar...jeje).A reveure!

Mai ha dit...

SImal no recordo alguna cosa similar ens feien fer a física però ves a saber cau tant lluny.
Ara per corroborar-ho només cal que surti el pablo motos y els seus super piños recent estrenats i li posi la patat al cul d´algun convidad i encenguin les llums del plató.
jajaj

eSedidió ha dit...

Acabo de ver la luz, nunca mejor dicho:
1.- Mr. Potato es sostenible.
2.- Bergantiños se ha convertido en potencia energética. El Emirato de Coristanco.

starbase ha dit...

mercè, tens raó que les persones sóm els que tenim el perill a dintre... i el video Stomp és divertit però jo no l'acabo de creure tot i que el resultat final és musicalment molt potent. Val molt la pena, això si :)

Mai, tens tota la rao que m'ha quedat una entrada una mica hormiguero. Això ho haig de solucionar i a la proxima la faré millor: més densa i més real. Lo de la física m'ha entendrit, aixx quins temps :)

eSedidió, o teu e un talento para facer reir a xente. Com ho podria dir...¿Me he partido el burato?...crec que és una bona descripció :D