dijous, 9 de juny del 2011

de visita al Dos Cielos. Hotel ME. Barcelona


Diuen que en política un dels millors sistemes per jubilar al personal de cara a ocupar posicions de poder és donar 'la patada para arriba'. Consisteix en procurar al interfecte que ocupa la cadira desitjada un bon ascens d'aquells irrenunciables de forma que acabi ocupant un lloc testimonial però de gran alçada mentre ocupem el seu lloc de remenador de cireres.

Es clar que en el meu cas no es pot aplicar aquesta dita, per molt que algú tingui l'amabilitat de convidar-te a un ascens irrenunciable: patada hacia arriba a la planta 24 del Hotel Me de Barcelona per a asistir a un event en el restaurant DosCielos.

Els requisits són força clars: és una bona pujada de 24 plantes i és irrenunciable. Però com que jo no remeno cap cirera... quan he tornat a baixar aquí continua el meu forat de francotirador, esperant-me com sempre. O sigui, patada però en aquest cas 'de ida y vuelta' .

Per això quan vaig rebre la invitació per assistir a una presentació organitzada per la Fundació Española del Corazón en col.laboració amb 'Nueces de California' no m'ho vaig pensar. Era questió de muntar l'agenda i fer-ho possible.
I ho ha estat, de possible.

L'objetciu de la presentació és exposar una iniciativa que fa set anys que es realitza: la proposta de menús cardiosaludables realitzats per xefs professionals d'alt nivell. En aquesta edició del 2011 els xefs són:

Julio Fernández del restaurante Abantal en Sevilla, los hermanos Javier y Sergio Torres del Dos Cielos en Barcelona, Diego Guerrero de El Club Allard en Madrid, Daniel López del restaurante Kokotxa en San Sebastián y Bernd Knöller del Riff en Valencia.


També vem comptar amb la presència del Dr. Cesar Romero, cap del servei de cardiologia del Parc Sanitari de Sant Joan de Deu. Encarregat de posar la nota sanitaria (cordial, això sí) al event enmig de tanta hormona gastronòmica desatada.
Perque amics i amigues, lo d'ahir per la meva part era puro goce groupie-gastro-fan-peromuyfan. Es clar que també hi havia mitjans profesionals, gent seriosa, amb enteniment que ja ha bregat en mil restaurants i cuines com aquella.
Però jo era un pur estat de felicitat gastroblòguica.

Amb les receptes, s'edita un llibre que es reparteix en els mateixos restaurants i a través de la Fundació. Obviament, ens han regalat un exemplar als assistents.

En algunes ocasions, com amb l'arròs de bolets que hem menjat avui al Dos Cielos els cuiners decideixen incorporar aquests plats a la seva carta. Us asseguro que aquests dos germans de Gandia tenen el tema arròs molt clavadet. Seràn els gens valencians? No crec en la genètica a la cuina però si que crec en l'ofici i la tradició.
Boníssim.

A part de estar situat en una planta 24, el restaurant està dividit en dues parts del mateix tamany. Una és el menjador i l'altra és la cuina. Aquesta està a la vista dels comensals i dona gust per la seva amplitud i equipaments. En Panxeta del blog gastromimix ha vingut amb mí i m'ha explicat diversos detalls desde la òptica d'un professional... i aquesta cuina és una passada!!

I precisament a la cuina és on s'ha realitzat tot l'event. No podiem demanar un lloc millor per a nosaltres. D'aqui una bona part del meu estat gastro-excitat. Fantastic no?
Haig de comfessar que he estat el mateix temps mirant cap endavant als ponents que cap enrera, a la part on el personal treballava.
Tortícolis? Demà veurem.

El més proper a nosaltres ens feia l'arròs cremòs de bolets que menjariem en uns minuts, per cert.
Preguntat per alguns dels bolets emprats, amablement ens ha mostrat el gastronorm amb tots els bolets que fan servir... a part de tenir una tòfona com una pilota de golf en un platet allà a sobre hehehe.


La segona recepta que hem degustat ha estat una amanida deliciosa de regusts iodats: tartare d'ostres per una banda i mousse d'alfàbrega per l'altre. Tot farcint uns tomaquets i sempre amb presència del fruit sec ric en omega3: les anous.
Tenint en compte qui patrocina, obviament hi havia a tots els plats. És probadíssimament cardiosaludable i és patrocinador: blanco y en botella.


I de postre una 'teja de romero' en mig d'un mar de gelatina de té amb llimona, i una qnelle de gelat de prèssec. I les anous? Ah sí, en un deliciòs crumble. Aquest pastís esmicolat que es cou un cop congelada i ratllada la 'masa'.
La 'teja' la he trobat meravellosa. Un cruixent subtil i suau para fli-par-lo.


Al acabar la degustació, hem pogut xerrar uns minuts amb els cuiners, que ens han explicat una mica la seva visió de la jugada. A destacar la entusiasta descripció del moment ascendent d'un pais com és Brasil i en concret de São Paulo, on ells tenen un restaurant de menjar espanyol.

Sempre és un plaer compartir amb cuiners professionals una estona. I el glamour de parlar amb cuiners estrellats sempre té un puntet curiós. D'altra banda, la seva naturalitat ho fa tot més fàcil, com ha de ser. Es clar.

L'event ha estat perfectament organitzat, i el missatge reivindicat mereix tot el recolzament: hem de menjar més sá. Més cardiosaludablement. Les cardiopatíes causen a Espanya un 30% de les morts i la alimentació té molt a veure en la seva incidència.

I la ocasió d'estar en una cuina com d'alt nivell gastronòmic com la del Dos Cielos és única i tremendament estimulant per a algú com jo. Estic molt agrait.

I tot i això, em queda una pregunta. Una reflexió:
El missatge d'una alimentació saludable per al nostre cor arribarà a la població amb campanyes com aquesta? Durant la presentació s'ha parlat de la difusió a les escoles. Imprescindible, i responsabilitat dels que manen, dels polítics: la alimentació hauria de ser assignatura obligatoria a les escoles.

Menus gastronòmics repartits en restaurants gastronòmics, deliciosos i extraordinaris. Però lluny de les escoles i els mercats...com ho farem per a que el missatge arribi a les nostres escoles?


Aquí teniu un video amb la el.laboració de les receptes. Gustassu.


Recetas Hermanos Torres (Restaurante Dos Cielos) from starbase on Vimeo.


PD: A la propera entrada us poso el detall de les receptes per als que es vulguin animar a versionar-les a casa. Fer-les igual....va a ser que no pué ser. heh!

PD2: Avui a les 18.30 i a les 19.30h els que volgueu veure al Xesco de gastromimix en acció ho podeu fer a BTV (Barcelona televisió) ja que emetran dues receptes fetes per ell. Per cert, que BTV té emisió a la carta i en directe

12 comentaris:

Ricard Sampere ha dit...

El tema de l'alimentació saludable, penso que seguim anant enrera... Només cal veure els nivells d'obesitat..... Algun dia tindrà que canviar però no soc masa optimista....

Sara Maria ha dit...

Quina enveja que hi hagis pogut anar... Ja em deixaràs el llibre de receptes no????

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Has sigut el primer, jejeje, poc nou em queda per dir.
Tot molt bo i uns chefs molt accesibles.
Petons.

Miquel ha dit...

Oscar gracias por comportirlo esperando que nos cocines alguna receta cardiosaludable del libro yo cada dia almuerzo un puñado de nueces por si acaso.Muy buen reportaje y los hermanos chefs muy humanos y generosos.Me lo apunto el restaurante
miquel

Chez Silvia ha dit...

Quin post mes maco!!! tot el que expliques m´agrada. al restaurant vaig estar fa sis mesos i em va agradar molt, servei, menú, restaurant inclús varem fer la copa a la tarrassa!!! petonet guapo ah!! i espero les receptes!!!La foto teva amb els bessons, xuli,xuli!!!

Gemma ha dit...

Uau, ha de ser una experiència memorable! El meu germà i els meus pares han estat al Doscielos i els va encantar. Quina enveja sana que em fas!
Imagino que veure-ho tot de des la cuina mateix ha de ser un puro goce groupie-gastro-fan-peromuyfan per recordar tota la vida!
I ja ho crec que volem les receptes, tinc ganes de fer aquestes postres que ens has posat als llavis i tenen una pinta sensacional.
I gràcies per avisar això del Xesco, a veure si ho puc trobar per Internet ;)

LILE ha dit...

Quina sort!! Poder entrar a aquesta cuina.
Espero impacient les receptes!!!
Un petonàs,
Estehr

Anònim ha dit...

Jo també vull ser gastro-groupie!! Quina sort, tu...

Unknown ha dit...

Uauh!! que guay ara mateix em cau la baba.

Muas!

paki ha dit...

No céu, eu estava, enquanto estava a mirar o video das receitas. MMmmmmm... muito, muito bom. ahhh. esses tomates.....

josep ha dit...

La idea de l'alimentació saludable està molt be que es vagi estenent, llàstima que els únics que ens hi apuntem, som els que abans ja ho feiem.

Lorena ha dit...

Moltes gràcies per la teva assistència Òscar. Ens alegrem de que hagis disfrutat, nosaltres també ho hem fet llegint la teva crònica. Ens veiem a la propera i ens llegim per Internet. Una salutació