dilluns, 20 de juny del 2011

descobrint com es fa el Parmigiano-Reggiano

Donat que m'han convidat la setmana vinent a un sarao on es presentarà un llibre de receptes 'internacionals' amb Parmigano-Reggiano he decidit documentar-me una mica. Per allò del nunca aprenderás que te levantes más temprano.

Tot regirant per els calaixos d'internet he trobat aquest video fantàstic sobre com el.laboren aquest formatge tipus 'grana' tan especial (i car!).
El video és una mica carrincló en les expresions (¿Custodio de las tradiciones? Pordió, sona a tribunal per a la doctrina de la fè) però és prou llarg com per a poder explicar molt bé tot el proces de producció i maduració.
Per a les fèmines, inclou boniques imatges de formatger fortot i jove donant voltes al mamotreto de 60 kilos (no, el mestre no. El aprenent, sí, aquest sí és).

El que més m'ha agradat és que en tot el procés no hi pot intervenir cap element que no sigui 'biològic'. Es a dir, les vaques només menjen herba i si es posen malaltes no poden ser tractades amb antibiotics. Que per a cada formatge calen uns 600 litres de llet tampoc està malament i sobre tot la forma d'0brir una d'aquestes bèsties de 60 kilos i pell ben gruixuda... és molt curiosa.

Veurem els tipus de qualitat final (desde el de 12 mesos que "no es mereix ni que el mirin a la cara" -heh! quien lo pillara- fins al medalla de oro de 30 mesos. Un campeón). Un goig per a la vista, aquest video :)





8 comentaris:

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Jo vull un formatge d'aquests, encara que em toqui carregar la peça.
Petons.

Marta Padenous ha dit...

Quina sort!!!!!!!!!!!
Ptnts

No tot són postres ha dit...

A totes, t'apuntes a totes!!!

PTNTS
Dolça

LILE ha dit...

Jo sería feliç si hem deixesin allà al celler del formatge una estoneta, i poder tastar-los allà mateix.
Quina sort que tens punyetero d'anar a aquestes coses.
Disfruta-ho!!!
Petonets,
Esther

Miquel ha dit...

Oscar quina sort pues ha disfrutar del evento y luego ya nos contaras
para mi es un queso que siempre esta en la nevera
miquel

Chez Silvia ha dit...

Ohhhh!!jo també vull!!! quina sort!!! per mi és el millor de tots a casa sempra n´hi ha!!! petons

Ricard Sampere ha dit...

El vídeo interessant ... llàstima que com tu dius la locució és carrinclona. M'he guardat l'adreça del vídeo per mostrar-lo com exemple quan organitzo tastos de formatge i vins...

Una curiositat que m'han explicat de la seva producció.. El xerigot que es genera és apte pels porcs i d'aquí el color més clar del pernil de Parma (que els italianas aprecien tant).

I un comentari de que darrerament m'he decantat també pel Compté francès... que si és artesà, també és car com :(.

paki ha dit...

MMMMM. ao minuto 7.06 já cheirava o queijo. Um video muito lindo. E melhor queijo.