dilluns, 30 de setembre del 2013

de bacallà amb crema d'all by la superxermaneta


Aquest bacallà extret d'una recepta de Karlos Arguiñano ens el va preparar la super-xermaneta aquest estiu. L'all sempre ha estat un gran acompanyant per a un bon bacallà dessalat de qualitat. Aquest venia de Portugal, que equival a dir que venia de Noruega. Nosaltres consumim més el bacallà d'Islàndia -que es pesca a l'ham en canvi del Norueg que es pesca en xarxa-. Tot i aquesta diferència teòrica, la veritat és que el bacallà que sempre he trobat a Portugal és boníssim i preu per preu sovint superior al seu equivalent monetari de casa nostra.

En tot cas, una recepta fantàstica que va fer gaudir tota la familia :)

Ingredients

4 lloms de bacallà (en salaó)
1/2 barra de pa
8 grans d'all
8 alls frescos
1 carcassa de pollastre
farina
aigua
oli d'oliva
sal
1 culleradeta de pebre vermell
julivert

Procediment:
Per dessalar el bacallà, passa per aigua els lloms de bacallà per retirar l'excés de sal i posa'ls en remull en un bol amb aigua abundant durant 48 hores (en aquest temps canvia l'aigua 3 vegades). Escórrer, seca i reserva'l.

Per fer el brou, posa la carcassa de pollastre en una cassola amb abundant aigua, una branqueta de julivert i un pessic de sal. Deixa bullir. Colar i reserva.

Pela els alls, llaminal's i daura'ls en una cassola amb un raig d'oli. Talla la crosta del pa, trosseja i afegeix (si està blanquinosa, tòrra-la primer al forn). Afegeix una culleradeta de pebre vermell i aboca el brou del pollastre. Deixa coure 10-15 minuts. Triturar.

Enfarinar els lloms de bacallà i fregeix-los en una paella amb abundant oli calent. Retira'ls a un plat amb paper absorbent per eliminar l'excés de greix.

Fes uns talls en forma de creu a les puntes dels alls frescos. Fregir-los en una paella amb un rajolí d'oli. Quan es daurin, retirar-a un plat i assaona.

Serveix la crema d'all al fons del plat, col · loca al centre el bacallà fregit i acompanya amb els alls frescos. Decora amb una fulla de julivert.

4 comentaris:

Gemma ha dit...

Certament, els portuguesos tenen fama de cuinar molt bé el bacallà.
I quina sort tenir una superxermaneta a la cuina, així en gaudiu tota la família!!!

Anònim ha dit...

Este menda también lo consume noruego, el bacalao, traído de la Lusitania; con unos grandes lomos cuyas lascas semejan suaves olas del mare nostrum. Pero no, los portugueses lo pescan en Noruega (eso me dice el tenderetero del mercadillo). Y sí, el bacalao es una exquisitez lo pongas como lo pongas, desde seco hasta pil-pil, al horno, a la brasa, con nata, en esqueixada catalana, enharinado y frito con tomate, a la llauna, en brandada, con papas o con arroz, escabechado... (no sigo para no cansar). Y también, los de la Lusitania "tienen la mano rota" cocinando el bacalao de mil maneras a la perfección.
Berebundo de Atalante

Fem un mos ha dit...

Quina pinta que te aquest bacallà, deu d’estar boníssim. Jo soc una addicta al bacallà amb totes les preparacions possibles Ummmm
Una abraçada

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Una recepta ben bona, per no queixar-se, es que la teva xermaneta es super.
Petons a tots dos.