diumenge, 17 de novembre del 2013

de galtes al forn, primer cap de setmana de fred.

Dissabte de glòria i epifania amb la super xermaneta adaptant una vella recepta familiar de costelles al forn, aquest cop aplicada a unes galtes de porc que van fer xalar la familia i plorar al meu dietista. Perque les galtes són exigents en el temps però aquí s'acaba la seva dificultat: si els hi dones temps de cocció són dels talls més agraits que hom pot trobar sobre la terra i part de l'univers.


La seva carn treballada a còpia de mastegar (un sempre imagina herba però molt em temo que les galtes que jo puc permetre'm, el que han mastegat ha estat pinso a cabassos) i que a la fibra musculada afegeixen una bona quantitat de colàgen que ens fa esborronar. El resultat és un tall ferm i saborós que quan està ben cuit salta de l'ossada que el sustenta en doble tirabuixó i mortal enrere. Clavat.

La xermaneta ho clava, i al posar-hi els prèssecs en almibar (lleuger, que ens hem de cuidar, heh) hi trobem el toc dolcet que tant abelleix els talls de porc suculent. Perque altra cosa no, però suculent ho és de totes totes.

Galtes al forn amb prèssec

Ingredients:

2 galtes per persona i li poses un parell més. Paluego.
Una ceba per cada galta
Una patata per cada galta
Un bon raig de vi ranci
Prèssec en almivar
farigola
romaní
llorer
sal, oli, pebre

Procediment:

No es pot fer més simple, tallem la ceba en juliana i les patates en rodanxes gruixudes. A la cassola del forn posem l'oli i disposem la patata i la ceba a la base. Per sobre posem les herbes, les galtes i salpebrem el conjunt. Abans de posar al forn, hi aboquem l'almibar lleuger dels prèssecs i a 180 graus tanta estona com faci falta. Aprox. 2,5 hores les vem tenir nosaltres.
Quan falti mitja horeta hi posem els prèssecs per a que es coguin i agafin gustet de la salsa. Abans no que sino els perdrem desfets i seria una pena.

Ideal per a primers caps de setmana plujosos i freds de la temporada. Reconfortant :)

7 comentaris:

MaryLou ha dit...

Nomès he fet galtes una vegada, però aquestes vostres amb els préssecs han de ser més suaus. En prenc nota!
Petonets

Gemma ha dit...

Un guisat d'heivern que ja ve molt de gust.
El toc final dels préssecs el trobo sensacional, el contrapunt dolç que va perfecte amb la carn de porc.

Anònim ha dit...

Ah la super xermaneta, "mano rota", y sin presumir. Plas, plas, plas.
(Ahora mismo le aplicaría el diente a esas galtes, si pudiera.)
Berebundo de Atalante

Ricard Sampere ha dit...

Tal com ja he comnentat a facebook, les galtes de la bèstia que sigui, són una gran menja i a més no sol ser un producte car.

Jo en consumeixo bastantes i actualment les faig a baixa temperatura amb diferents acabats (la idea de l'escabetx del xesco, genial!!).

En canvi el que no m'agrada és barrejar mai els plats de carn amb frita ni que sigui seca com per exemple les prunes o orellanes...

Salut!!

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Qué bé cuina la xermaneta i que a gust s'ho menja el xermanet, hehehe. Normal, jo també em menjaría un parell d'aquestes galtes sense dir rés. Una carn tendra que amb els prèssecs ha d'estar més que bona.
Petons.

Francesc ha dit...

WOW!!! Quina receptassa més gustosa!!! He salivat només de llegir com es fa i amb aqueixa foto!!! Des d'ací et fem l'onada!! LoL

Miquel ha dit...

una manera muy sabrosa tambien de comerlas y asi enteras estan mas melosas sin duda¡