dilluns, 21 d’abril del 2014

de menú del Penedés al Hotel Antiga

Vivim temps de plàstic, suposo que per això tot el que manté la seva essència i ens transmet veritat ens resulta molt atractiu. No tinc res en contra dels grans hotels de cadena on tot està net, nou, a puesto i endreçat. Polit. Però m'agrada més quan puc gaudir d'un establiment que mostra petjada de la vida d'els que hi treballen.

Aquesta sensació és la que vaig viure fa uns díes quan em van convidar a tastar els menús gastronòmics del Hotel Antiga de Calafell, un negoci familiar basat en treure partit al petit hotel de 18 habitacions i al restaurant gastronòmic tradicional situat a la seva planta baixa. Ells també hi viuen allà, detall.


En Salvador Vallès és el cuiner/propietari al comandament. Fa una cuina radicalment tradicional amb receptes de la seva familia, i en especial les de la seva àvia. Li vaig preguntar si no tenia ganes d'introduir alguns canvis o matisos per a modernitzar les receptes. Rien de rien, no es considera pas un cuiner creatiu capacitat per a millorarles significativament i per tant, les deixa com estan. Chapeau.

Personalment trobo que hi ha d'haver de tot en aquest món: cuiners que repeteixin ortodoxament (i bé) receptes familiars, cuiners que hi aportin matisos pròpis (que siguin interessants!) i cuiners de vanguarda que es dediquin a explorar nous camins de la jalamenta (i no venguin fum). En Salvador és dels primers, està clar.




En Salvador servint l'ànec amb peres guisat al forn.

Avui us explico el Menú del Penedès, el de rossejat en una altra entrada :)

MENÚ PENEDÈS
Aperitiu:
Uns extremadament flonjos bunyols de bacallà, amb una massa força líquida que es recull a cullerades per a portarla fins a l'oli roent. D'aqui aquestes formes irregulars i poc geomètriques. No importa la forma sino el contingut: bon sabor a bacallà, excel.lent textura i com a única millora jo penso que podrien quedar fins i tot més cruixents. Ens van posar dos plats i ens els vem cascar tots a velocitat match 3. Nyam!


Entrant:
Un xató el.laborat a la manera del Penedés on l'escalivat dels ingredients potser perd un punt de color però en canvi segons la meva opinió guanya molt en sabor. Si al Garraf la salsa s'el.labora en cru, al Penedes hi afegeixen la dulcificació del foc a la recepta. Tot són gustos, a altres els agradarà més el ferestec i salvatge sabor dels elements purs i a mi m'agraden més amb els matisos domesticats del fum.


Un bon xató, on regna la qualitat dels ingredients. Sense gaire espai per al disseny i les presentacions vistoses. La salsa de sabor excel.lent, intensa amb un all ben controlat. Bona escarola i bon bacallà. La anxova d'estil molt curat, a mi m'agraden un puntet més 'crues'.  Gran conjunt, gran plat. Póngame dos.


Principal:
Un ànec mut del Penedés fet al forn amb peres, pell cruixent -com ha de ser-, peres cuites però conservant estructura i resistència a la mossegada. Tot sobre un còmode llit de patates. Plat dels que fa festa i transporta a diumenges en familia. Aquest tipus d'ànec és menys greixòs que la majoria dels seus congèneres i es cria en unes condicions que garanteixen un minim de llibertat de moviments per als animals. Clara aparició de la canyella que domina aromàticament. Oloreta sideral i bona integració de tots els sabors. Millor la cuixa que el pitram, melositat guanya a fibra IMHO.



Postres:
Una agradable sorpresa: crema catalana feta a casa. Suau, no gaire dolça, ben cremada i amb el puntet de canyella, molt bona! També hi havia opció de Sacher o Pastís de formatge.

Preu del menú: 20 euros iva incl + beguda



Del hotel no us en faré molta crònica, no soc molt expert. Us diré que està situat en una casa indiana a tocar de l'esglesia, poble endins lluny del brogit turístic de la platja. Alerta, la nostra habitació donava a l'esglèsia. Si sou sensibles a la campanada nocturna millor us demaneu habitació a l'altra banda de l'edifici, tot i que jo vaig dormir molt plàcidament i ni la vaig sentir. Habitacions senzilles i cuquis, ben equipades.

I tenen jardí gegant amb xiringuito i piscinaca. PISCINACA!!!



Hotel Antiga ***
Plaça Catalunya, 29
Calafell
Tel 977 69 06 38
http://www.antiga.info

3 comentaris:

Margarida ha dit...

M'agrada tastar la cuina moderna però si vull menjar bé, m'estimo més al cuina tradicional. Sempre i quan estigui ben feta i amb ingredients de gran qualitat.
M'apunto l'adreça perquè crec que hi aniré!
Petons

Unknown ha dit...

Cal no oblidar que la cuina tradicional és la base de la resta de cuina i cal cuidar-la. Una abraçada !!

No tot són postres ha dit...

Apuntat queda!!!
A mi m'encanten els raconets com aquest.... la modernitat està bé però la cuina tradicional és la meva ;-)

PTNTS
Dolça