diumenge, 30 de novembre del 2014

de ràdio: on menjar canelons al Via Lliure de RAC1


La ràdio em flipa, i els canelons em sulibeyen (sulibellen? zulibeyen? who cares...).
Ahir vaig tenir gran conjunció astral durant vint minutets parlant de llocs on jalar canelons i alguns aspectes colaterals del menjar per un tub. Va ser al Via Lliure de RAC1, conduit per Xavi Bundó (un locu del devorar, se li nota) i sobretot gràcies a la Cristina Gaggioli, la guionista molona que em va contactar de part del programa. Sincerament, quina enveja el que gaudeixen fent el programa i com riuen fins i tot fora de micro.

Sobre els canelons, jo portava quinze llocs preparats per esmentar tot i que al final no els vaig poder dir tots. Però a canvi els oients també en van dir un munt i repartits per tota la geografia catalana. Us deixo l'audio per als que tingueu ganes de fer visites de camp i safari tubular.


divendres, 28 de novembre del 2014

de recepta per al Gran Recapte: pa fet a casa

Avui 28 de Novembre i demà 29 és el Gran Recapte que organitza el Banc d'Aliments anualment. Una d'aquelles comptadetes ocasions en que els catalans ens podem mirar al  mirall  com a poble  i agradar-nos molt. No només la intenció és  ferma -ajudar als que ho necessiten- sino que la resposta és transversal i  potent. Any rera any és una alegria llegir les xifres  finals  de voluntaris implicats i menjar recollit.



Desde el món blocaire, i un cop feta  la col.laboració física  que és la que més suma,  podem continuar ajudant una mica més: difonent informació des de la modèstia  del mitjà com  hem fet ja  durant tres campanyes consecutives itambé penjant alguna recepta que tingui com a base els  aliments que es recullen.

En aquesta ocasió, he pensat que fer un pa  és un bon simbol d'una alimentació casolana, barata i deliciosa. El pa és també el simbol del menjar en si mateix, o com a  minim  un dels  simbols principals.


I no em queda gaire  més a dir excepte que tota la purria oligarca que des de la punta de la piràmide econòmica contribueix a que en un mon d'excedents alimentaris sigui alhora un món on milions de persones passen  gana...us en podeu anar ben bé a la merda. Ioputxes.



Pa fet a casa

Ingredients


500 g de farina
10g de sal
25 g  de llevat
300 cl  d'aigua  tèbia
Una mica d'oli  d'oliva
Un pessic  de nou  moscada


Procediment
Amassar-ho tot junt durant 10minuts
Deixar  reposar dues  hores tapat amb un drap  humit
Amasar  de nou durant 5 minuts
Deixem una  hora i mitja  més
Al forn fort durant 25 minuts.

dijous, 27 de novembre del 2014

de la mel a la cuina.Una mica d'historia i receptes.



Article aparegut a  Gastronosfera.com amb uns apunts  historics sobre la mel en la cuina i sobretot 10  receptes molones de cuina amb mel (5 salades  i 5 dolces). Us abelleix  saber quelcom  més de la mel?Ho teniu tot a un cop de clic:

http://www.gastronosfera.com/es/tendencias/cocinar-con-miel-5-recetas-saladas-y-5-recetas-dulces

"La miel fue el delantero centro titular de la selección edulcorante durante siglos. Fue sustituida allá por el s. XIX por el azúcar, fichaje estrella del racionalismo y sobre todo la tecnificada  industrialización occidental. La miel se fajó durante siglos marcando goles de dulzor y contribuyendo a la defensa echando una mano en la conservación de los alimentos. Aún sigue en la plantilla, por supuesto, y sale a jugar algunos partidos con solvencia y categoría."

Si us abelleix, podeu deixar likes i comentaris allà que fan més  feina :)

dimecres, 26 de novembre del 2014

de vi solidari contra el càncer de mama: El microscopi 2013

Poques vegades -crec que és la primera- publico una nota de premsa. Avui m'ha  semblat que mereixia totalment la pena.

"Ser solidari no significa donar si et sobra, sinó compartir el que tens. Amb aquesta filosofa i molt agraïment, neix El Microscopi 2013, un vi solidari els beneficis del qual aniran destinats al 100% a l’adquisició d’un microscopi per a l’Institut Oncològic de l’Hospital Univesitari Vall d'Hebrón de Barcelona.

La iniciativa va néixer quan Irene Alemany, enòloga i propietària del celler Sot Lefriec, finalitzava les seves últimes sessions de quimioteràpia per lluitar contra el càncer de mama que li havia estat diagnosticat al juliol de 2012. En agraïment a l’equip mèdic del Programa de Càncer de Mama de l’Hospital Univesitari Vall d'Hebrón i l’Institut Oncològic Baselga, liderats pel Dr. Javier Cortés, i conscient de la urgència del centre per adquirir un microscopi pel progrés en la investigació i el tractament de la malaltia, va decidir fer el que millor sap fer: elaborar vi.

El Microscopi 2013 és un vi elaborat amb les varietats merlot, carinyena i cabernet sauvignon. No està filtrat, s’utilitzen els llevats propis i bacteris autòctons del raïm per a la fermentació i els tràfecs i l'embotellament es realitzen seguint el cicle de la lluna. PVP. 8€"

Està bó? Doncs no l'he tastat encara. La nota és d'avui mateix.
Però anirà al cistellet de la compra en quant sigui possible, la causa ho mereix.

diumenge, 23 de novembre del 2014

d'esmorzar de forquilla, aquelles coses que...

La major part dels que passem per aquesta casa tenim ja una edat per saber que a la vida sovint tenim realitats valuoses que no ens passen desapercebudes fins que ens falten. Sembla que estem una mica condemnats a no valorar petites coses que ens acompanyen i que en realitat ens fan molt feliços d'una forma constant i continuada. No dic que li passi a tothom, però el brogit de la societat actual sí que alimenta aquest fenòmen.

No serà pas el meu cas amb els esmorzars de forquilla, també coneguts com #esmorzardeforquilla que amb una periodicitat mensual fem a Ca l'Esteve de Castellbisbal i on gaudim tot sovint de plats que el amic (i xef) Xesco Bueno ens prepara robant temps a la caixa forta de la feinada habitual. Un esforç que estic segur que no compensa pas amb el preu que paguem (tot el que veureu a continuació ens ha costat 12,50 euros per gaznate), així que com a mínim cada vegada mirem de fer-li entenedor que ens fa feliços amb la seva feina i carinyo.

Aquest cop ens ha preparat un esmorzar amb una 'olla vallesana', una escudella barrejada de brou lleuger i clarificat amb mongetes del ganxet, verdures i pilota com ha de ser: grandeta.


Després unes llanegues guisades amb suc de rostit, textura fantàstica i gust poderós.


Per baixar, una mica de panceta Joselito. Així 'crua', sense més. Sensacional.


Continuem amb uns pajaritus de tamany ultra-mini, que hem pogut tastar tot i que no han acabat de convèncer. Un cruixent (es menjen amb els òssos, es clar) massa allunyat del nostre referent cultural?


Unes croquetes SIDERALS, de cua de bou guisada. Textura fluida i recobriment amb puré de patata. Uf, d'emoció.



Un llom de cèrvol sobre un puré de patata amb rovellons, un d'aquests plats que costa molt trobar a una carta.


Al final, unes postres d'esmorzar: coca de fruits secs i un mooolt sucòs cheesecake.


Sí, per a esmorzar.
Sí, ja ho sé.
Sí, que sí.
Doncs a la propera apunta't, queno?

Falta la Laura i la Sara Maria (autora de la foto, heh)


dissabte, 22 de novembre del 2014

de la vida amb estrella. Entrevista a CatRadio a Jeroni Castell de Les Moles

Gràcies al mestre Massitet, m'assabento d'aquesta mini entrevista que li van fer al xef Jeroni Castell, xef-propietari del Restaurant Les Moles a Ulldecona. Allà també oficia el nostre admirat Juanjo Roda, per cert.
El fragment aprofita la entrega de les estrelles michelinianes aquest any per preguntar com et canvia la vida aquesta distinció.


En Jeroni ho deixa ben clar: en lo personal en res, en lo professional... més feina. Sospito que en relitat vol dir mooooolta més feina. En tot cas, una aproximació interessant d'un restaurant lluny del brogit de la gran capital i per tant... amb una mirada diferent i probablement també un pèl més fresca. Però això ja son coses meves :D


dijous, 20 de novembre del 2014

de pudim Molotov, recepta de postre amb nom revolucionari.


Aquest puding de la tradició portuguesa es diu Molotov, que ja ens agrada com a concepte en el moment social que estem passant. No pas perque personalment cregui en la violència, sino perque amb la de merda que tenim infiltrada en els òrgans de poder -en aquest sentit tenim una corrupció que és ben bé de pata negra- el que cal és una bona neteja i començar-ho tot de nova arrel.

L'origen del nom es correspon a un error ben curiòs ja que si originalment el pastis es deia Malakof en honor d'un general que en la  guerra de Crimea va prendre al 1855 una fortalesa amb aquest nom, quan a la primera meitat del  SXX en Molotov va esdevenir icona mundial el poble lusità en va  fer la traslació i el postre va mutar de nom per similitud fonètica.

Deixant a banda el nom, aquest pastís portugués és sensacional si sou -com jo- uns amants de la golafreria i la llepollia: és dolc dolcissim,  etèri i flonjo i  alhora contundent.  Ho té tot!


Recepta de puding Molotov
(Original a cocinando con Cristina)

Ingredients:

- 11 clares d'ou
- 7 cullerades de sucre si pot ser  glacé  o impalpable
- ½ suc de llimona
- Sucre caramel·litzat

Preparació:

Batre i muntar les 11 clares d'ou a neu durant 10 minuts.

Sense deixar de batre, afegim a poc a poc el sucre i el suc de llimona. Al  final posem una  mica del caramel per  a donar  un puntet de   color.
Seguir donant marxa a la batuda per uns minuts més. Untem la superficie  interna d'un motlle.


Afegir la barreja dins del motlle i colpejar lleugerament  per treure l'aire  en excés. Posar al forn a bany maria a 180 ºC durant 20 minuts. Després deixar reposar dins del forn per 2 ½ hores a 3 hores fins que es refredi completament.

Posteriorment refrigerar durant 4 hores, desemmotllar. Podem posar una mica de  caramel per sobre que  dona  brillantor :)

dimarts, 18 de novembre del 2014

Video-taller pràctic de croissants amb Marc Rodellas


Video taller amb els detalls del curs pràctic que vem fer aquest dissabte a l'obrador Aulacooktime de la Pastisseria Rodellas. Quasi 4 hores non stop de amassat, plegat, format i fornejat. Publicat a Gastronosfera, en aquest link:

http://www.gastronosfera.com/es/tendencias/taller-practico-de-croissants-el-dulce-que-nacio-en-una-batalla

Els comentaris allà, plis. I si voleu ajudar a difondre la paraula d'el gran Marc, doncs li podeu fer un like també allà ;)



diumenge, 16 de novembre del 2014

de pa de carbassa (opció de chorizo del pueblo)


Seguim amb els pans personalitzats que la Pakui ens prepara amb aquesta mà que se li va "trencar" ja fa ans a còpia de fer proves i combinacions. Em fa molta gràcia quan se li aigualeix una massa per exemple i la recupera 'a sensació'... dic gràcia per no dir enveja. Es clar.

Pa de carbassa (variació amb chorizo del pueblo included)

Ingredients:
500 g de farina
250 g de carbassa pelada
25 g de llevat fresc o un sobre de llevat sec
10 g de sal
10 g de sucre
Aigua 
Chorizo del pueblo si voleu la versió hardcore

Procediment:

Bullim la carbassa i l'aixafem un cop cuita. Recomanat posar poca aigua per a que el gust de la carbassa no es perdi i aprofitar aquesta aigua per a fer el pa.
Posem en un bol els ingredients secs (farina, llevat, sal, sucre) i li barrejem el puré de carbassa. Acabem de completar amb l'aigua de la cocció però sempre a poc a poc. Cal tenir en compte que la carbassa és molt humida i deixa anar aigua també per el seu compte i és fàcil passar-se de hidratació. Si ens passa.. s'afegeix una mica de farina.

Amassat: fem servir perque funciona i per pura vagància el mètode de autòlisi que ens va ensenyar el putuchef. En aquest cas tres meneos curts amb els descanos i posteriorment dues tandes llargues de repòs de dues hores.

Finalment al forn, en el nostre es cou en uns 25 minuts a todo trapo, ja que és de gas.

Els que volen el chorizo, l'afegèixen a la massa just abans de fer l'autòlisi. A la foto el teniu, és el petitet: molt tendre!

dimarts, 11 de novembre del 2014

de pa amb poma fet a casa

Aquest pa amb poma ha vingut desde lluny, concretament desde Mèrida. Ens ha agrat tant que ja s'ha quedat refinitivament a la nostra vida. Ole!



Ingredients:
500 g de farina
10 g de sal
5 g de sucre
1 sobre de llevat sec o 25g de llevat fresc
50 g de llavors de sèsam
1 poma tallada a daus

Procediment:

Barrejar tots els ingredients humits, després hi afegim els secs i amasem. Deixem reposar 10 minuts i tornem a amasar breument tot seguint el procediment de autòlisi (link)
Un cop repetit tres cops el procediment, deixem reposar fins que dobli el volum. Tornem a amasar per a treure l'aire i ja reposem per a que agafi la forma i torni a pujar una darrera vegada.
Hi posem per sobre les llavors i al forn!


diumenge, 9 de novembre del 2014

del panadero loku... que se li escapa la paraula 'arte' :D


És impossible no estimar-lo una mica al Daniel Jordà.

Al final quasi se li escapa el dir la paraula 'arte' perque en el fons aquest forner creatiu viu el seu ofici com la vàlvula d'escapament de la seva creativitat artistica. Jo sempre he pensat que l'art i la gastronomia son mons diferents, i que quan un cuiner o pastisser em parla de fer art potser s'ha aborrit del seu ofici. A aquest despentinat genial se li barrejen les coses, però és que ell ho viu així desde que encara no tenia barba. I a mi em sembla fantàstic.

Per cert, aquest pa amb madalenes a dins és una autèntica passada, quan el vaig tastar em va quedar el dubte de com reaccionarà aquest meta conjunt si el suco en una tassa de llet calenta de matí de diumenge especial.
Vaja, avui és diumenge 9 de Novembre... tinc una idea.

divendres, 7 de novembre del 2014

del torrezno, article a Gastronosfera

Us agraden els torreznos? Un delicat equilibri entre el cruixent i bufat de la  pell i la tendresa del greix i la  txitxa. Un mos sensacional. Jo vaig crèixer més amb el pestorejo, però el  torrezno també em sembla espectacular :)

http://gastronosfera.com/es/tendencias/torreznos-la-cuadratura-del-cerdo-mitad-tiernos-y-mitad-crujientes


En parlo en aquest article publicat al gastronosfera.com

dels guanyadors del sorteig per al Taller de croissants amb Pastisseria Rodellas

Els 8 guanyadors de les invitacions per al Taller de croissants que ens faran en Marc i en Jordi Rodellas al obrador de Cooktime el proper dissabte dia 15 a les 10 h  a Sant Celoni són....


Agustí CM - http://remenatdeplaers.blogspot.com.es/
Xavier Huguet - http://enganyamarits.blogspot.com.es/
loulou - http://llandesitupins.blogspot.com.es/
Mary Lou - http://paambtomaquet-marylou.blogspot.com.es/
Irisbula - http://cocere.blogspot.com.es/
Gemma Clofent - http://blogs.cuina.cat/lacuinadecasa/
Anna Casanova - http://www.lovefood.cat/
Angels Puntas - http://www.angelscuina.com/

Siusplau, confirmeu en un comentari aquí o per mail a gastroblocaires (arroba) gmail (punt) com que us heu assabentat i accepteu el premi. Així no es perdrà cap plaça de les disponibles.
Gràcies a tots els que heu participat i felicitats als guanyadors!

dimecres, 5 de novembre del 2014

del millor despertador del món. El conceto.


El dissenyador Joshua Renouf ha creat aquest concepte meravellòs del despertador que et fa el cafè: el Barisieur. El sistema és ben enginyòs ja que una placa d'inducció escalfa unes boletes metàliques que fan bollir l'aigua. Quan l'aigua bull mou boletes i les fa dringar, sorollet suposadament relaxant que et desperta... i llògicament també es fa el cafè.



Com veieu no li falta de res: tenim calaixet per al cafè i per al sucre. També un petit recipient per als que els agrada despertar amb un talladet.



En definitiva, que està clar que és més un tema peliculero que per a la vida real. Però de vegades m'agradaria viure una mica en 35 mm. Heh.

BONDEIA!


Via twistedsifter

dimarts, 4 de novembre del 2014

diumenge, 2 de novembre del 2014

de llibres molons: 'Ficticious dishes", plats literaris.

Gràcies a la fantàstica Laura Solanilla, m'assabento de la existència d'aquest llibre meravellós que m'agradaria tenir JA a la biblioteca. Ficticious dishes: an album of literature's most memorable meals.

"No hi ha receptes, només un assortit fotogràfic d'interpretacions de moments culinaris de  la literatura clàssica i contemporània. Cada foto porta associat el text que la ha inspirat. Inclou anècdotes dels autors, del seu treball i de les seves predileccions culinàries."

#MEGUSTALOQUIEROLONOCESITO

 The Great Gatsby by F. Scott Fitzgerald, 1925
'On buffet tables, garnished with glistening hors-d’oeuvre, spiced baked hams crowded against salads of harlequin designs and pastry pigs and turkeys bewitched to a dark gold.'
"A les taules de bufet, adornat amb brillants entremesos, pernils cuits al forn amb espècies i amanides de dissenys arlequí i pastissos de porc i galls d'indi."

Oliver Twist by Charles Dickens, 1837
'Child as he was, he was desperate with hunger, and reckless with misery. He rose from the table; and advancing to the master, basin and spoon in hand, said: somewhat alarmed at his own temerity: ‘Please, sir, I want some more.’'
'Nen com era, estava desesperat per la fam, i envalentit per la misèria. Es va aixecar de la taula; i avançant cap al mestre, escudellot i cullera en mà, va dir: una mica alarmat per la seva pròpia temeritat: "Si us plau, senyor, en vull una mica"

The Catcher in the Rye by J.D. Salinger, 1951
'When I’m out somewhere, I generally just eat a Swiss cheese sandwich and a malted milk. It isn’t much, but you get quite a lot of vitamins in the malted milk. H. V. Caulfield. Holden Vitamin Caulfield.'

"Quan estic en algun lloc, en general només menjo un sandvitx de formatge suís i llet amb malta. No és molt, però et dona un bon munt de vitamines la llet maltejada."

The Metamorphosis by Franz Kafka, 1915
'There were old, half-rotten vegetables; bones from the evening meal, covered in white sauce that had gone hard; a few raisins and almonds; some cheese that Gregor had declared inedible two days before; a dry roll and some bread spread with butter and salt….'

'Hi havia vells, verdures mig podrides; ossos del sopar, cobertts de salsa blanca que s'havia anat endurint; unes quantes panses i ametlles; una mica de formatge que Gregor havia declarat no comestible dos dies abans; un rotllo sec i una mica de pa untat amb mantega i sal .... '

Moby-Dick by Herman Melville, 1851
'Our appetites being sharpened by the frosty voyage, and in particular, Queequeg seeing his favorite fishing food before him, and the chowder being surpassingly excellent, we despatched it with great expedition…'
'Els nostres apetits es van aguditzar pel viatge gelat, i en particular, Queequeg veient el seu aliment preferit de la pesca al davant, i la excel.lent sopa de peix, la vem despatxar expeditivament...'

Nota: les traduccions són... meves. Quicir, que es fa el que es pot :P
Molta més info en aquesta web: brainpickings




dissabte, 1 de novembre del 2014

del anisakis, interessant mini-reportatge.

Rebo per email enviat per l'Agusti (Cangrejo grande) el link a aquest mini reportatge sobre l'anisakis i un altre paràsit visualment similar anomentar 'nervio de la palometa'. El tó és una mica inquietant, potser amb una música massa efectista i dramàtica. Em recorda a alguns programes de reporterisme que s'estilen a les cadenes privades de la tele que patim.

En tot cas, serveix bé per a transmetre la informació i conèixer millor aquest paràsit que pot provocar intenses reaccions alèrgiques en algunes persones. El punt més important ja el coneixem, que l'anisakis té la capacitat d'infiltrar-se també a la musculatura del peix i per tant és interessant congelar-lo sempre durant 48 hores.  Però a mi m'ha servit per tornar a prendre consciència que cal estar amatent.
La veritat, fa coseta veure com es belluga el bitxo :O


Anisakis y otros parasitos del pescado from Javier Lorenzo on Vimeo.

Gràcies per el link, Agustí! :)