dilluns, 22 de desembre del 2014

de postres de nadal: Mousse de mató amb melmelada de taronja, safrà i vainilla.


A casa som els primers en obrir foc a les canonades d'estovalla que cada Nadal són batalla perduda contra la dieta i la moderació. Aquest any a la familia els hem proposat que votèssin (Juas!) i han pogut triar una part del menú. Dels més de noranta plats que han aparegut durant els darrers dotze anys de dinar nadalenc cuinats per la reina del meu cor, la meva xermaneta i jo mateix han pogut triar l'entrant que més els abellia, l'amanida preferida, el plat més gustós i les postres més seductores.
Tots els guanyadors han aparegut al menú d'enguany (i set plats més, ens agrada la novetat).

Avui us presento les postres que van guanyar i la recepta actualitzada que hem fet per a 'millorar' la que ja vem fer fa set anys. La recepta és de Jordi Roca, per cert. Una mousse de mató amb confitura de taronja i safrà a la que hem afegit un puntet d'oli de vainilla i una mica de caviar de yuzu. La veritat, ho ha petat moltíssim.

Recepta: Mousse de mató amb taronja, safrà, vainilla i yuzu.

Ingredients (10 persones)


400 g de mató
600 ml de crema de llet per muntar.(35%)
150 g de sucre
Un potet de safrà natural
Una vaina de vainilla
Una mica d'oli de girasol
Una mica d'aigua
Unes cullerades de melmelada de taronja amarga
5 taronjes el més grans possible
3 fulls de gelatina
Unes perles de yuzu

Procediment:


Comencem posant al microones una part del mató, que escalfem i barrejem amb la gelatina hidratada. Cal que estigui una mica calent per a que es desfaci, no cal pas que sigui una alta temperatura. Hi barrejem després la resta de mató i el sucre fins que quedi ben integrat i dissolt.
Muntem la nata, a la que aboquem mica en mica la barreja de mató per a que no baixi amb les saccejades. Quan estigui homogèniament barrejat, reservem a la nevera.

Tallem les taronjes per la meitat, amb compte ja que ens serviran de cassoleta així que interessa fer-ho amb una mica de cura. Les passem per l'exprimidor clàssic per buidar-les el màxim possible. Les posem en una bossa i a congelar per a que quedin ben fermes. Si voleu podeu retallar-ne una mica la base (el cul) per a que quedi pla i així s'aguanta molt millor a la taula.


Tallem la vainilla longitudinalment per la meitat, i en treiem les llavors. Les posem en un cassó amb una mica d'oli de girasol i a foc molt suau. Quan ja notem l'aroma hi afegim el safrà per a fregir-lo uns segons i finalment refresquem amb una miqueta d'aigua. Afegim la melmelada fins a que la barreja tingui la consistència que serveixi per  'napar' per sobre i sigui també una mica fluida.

En el moment de les postres, muntem el conjunt posant la mousse dins la cassoleta de taronja, un parell de cullerades de la salsa de taronja i safrà per sobre i finalment una cullerada de caviar de yuzu que li donarà un toc citric extra.

Nosaltres hem decorat també amb una neula de xocolata dolçament clavada :)

2 comentaris:

Cuinetes-Carme ha dit...

De luxe aquestes postres.
Una prehunta Őscar el safrà l'has posat en fil o molgut i la quantitat del potet?
Ja m'ho diràs.
Petons als tres i bon Nadal!

starbase ha dit...

Carme, jo el deixo el fil i només el 'torro' uns instants en l'oli de vainilla. Queda molt bé veure els fils per la melmelada.

El potet era el típic del super, ara no recordo quants grams son (pocs, es clar) però son un parell de pessics generosos i ja :)