divendres, 26 de desembre del 2014

d'entrants de Nadal i festa: xarrupet de pa amb tomàquet

Aquest és un dels entreteniments que en el dinar de Nadal del 2014 hem fet per a la familia. Si no tenim malament la informació, aquesta recepta és creació del xef Jordi Vilà (Alkimia): un gotet de pa amb tomàquet.


El quid de la questió és extreure l'aigua del tomàquet, el més clara i transparent possible. Només el suc, sense la polpa. Per a fer-ho el métode tradicional és picar els tomàquets i deixar-los en un colador a la nevera durant un parell de jornades per a que vagin deixant anar l'aigua (ideal treballar només amb la part de les llavors, sense la polpa). En tot cas hem provat un mètode fantàstic que vig trobar en un llibre del cuiner Bruno Oteiza.
Consisteix en congelar els tomàquets sencers i al cap d'un parell de dies posar-los a tota potència uns 15 mins al microones. Al descongelar-se fan els que fan tots els congelats: deixen anar l'aigua ja que els microcristalls de gel trenquen les fibres celulars del producte congelat.

Així surt rapidíssim i molt clarificat. Sembla un consomé de gust intens a tomàquet fresc. A partir d'aquí, simplement es tracta de fer pa torrat i esmicolar-lo. Xarrup i força al...


Xarrup de pa amb tomàquet


Ingredients
500 g de tomàquets ben madurs
Unes llesques de pa de pagés
sal
oli
uns talls de llangonissa


Procediment

Posem els tomàquets al congelador durant un parell de dies. Els treiem i al microones a tota potència durant 15 mins. Al descongelar deixen anar l'aigua/suc. Reservem.
Torrem el pa i el desfem en engrunes, les de la crosta van millor perque aguanten més temps sense estovar-se.
Posem l'aigua de tomàquet dins un gotet de xarrup, afegim una mica de pa torrat. La sal en escates si pot ser i una mica d'oli. Tapem amb l'embotit i servim ràpid. Es pren d'un glop i a la boca tenim el sabor de pa amb tomàquet però amb una textura diferent. Divertit :)


6 comentaris:

No tot són postres ha dit...

Un entrant diferent!!
PTNTS
Dolça

Ruben ha dit...

Jo en vaig tastar per primer (i únic) cop als Casals, a Sagàs, i vaig quedar distret.

starbase ha dit...

Ruben, al Sagàs ho fan i amb el seu embotit que és també sideral. Un 10! :)

abril ha dit...

Una bona idea!

Francesc ha dit...

Quina idea més curiosa!! Te l'agafe

Gemma ha dit...

A l'Alkímia es serveix aquest aperitiu :)
Però t'asseguro que el mètode no és el congelador-microones!!!! El Jordi Vilà és anti congelador. Precisament, utilitza uns tomàquets que no han passat mai per càmera, en cap moment des que els cullen (diu que així fan més gust de tomàquet)... El congelador de l'Alkímia és mini, just pels gelats de les postres i poca cosa més :)
Jo, a casa, provaré el mètode del Bruno Oteiza jijiji...