diumenge, 27 de gener del 2008

de llibrets



Quan erem petits a casa no ens feien 'libritos' de llom gaire sovint. De fet, és un plat del que no tinc record infantil tot i saber que alguna vegada en dec haver menjat.

Quan ja de grans la meva germana es va imaginar aquesta recepta, no puc dir que sigui una revisió del plat enyorat. És més aviat una de les primeres proves que vem fer com a cuiners de certa creació. Fa molts mesos - anys- desde que ho vem fer per primera vegada. Però aquest cap de setmana ens ha donat la nostàlgia i ho hem tornat a fer.

Aquest cop si, una revisita:

Llibrets d'ànec amb pinya:

Ingredients:

Una safata de llibrets de llom.
Un pot de 200 grs. de patè d'ànec (encara millor si és foie, però no és el nostre cas).
Un pot de 500 grs. de pinya en el seu suc (no en almibar, massa dolç)
Un porro gran.
Una ceba gran.
Tres dents d'all.
Un got de vi blanc.
Un bon formatge per gratinar.
250 ml. de crema de llet.
Sal, oli, pebre.


Procediment:

Preparem la farsa dels llibrets:

En una paella amb una mica d'oli daurem els alls tallats a làmines i mitja ceba en brunoise. Quan ja ho tenim translúcid hi posem la meitat de la pinya tallada en troçets de mig centímetre i li donem unes voltes. Li afegim el got de vi blanc i ho reduim. Finalment, li afegim el patè d'ànec (jo li poso a ull, la veritat).
Ho daurem i reservem.

Preparem mig porro tallat molt fi i l'altra mitja ceba en una altra paella. Primer posem la ceba, que triga més en deshidratar-se. Quan ho tenim translúcid li afegim una cullerada de paté i la crema de llet. Sal pebrem i ho reservem.

Farcim els llibrets, els tanquem amb un escuradents i els passem lleugerament per la paella. De vegades jo els poso pà ratllat i ou, de vegades no ho faig perque estic mandròs.
Passem també per la planxa una rodanxa de pinya per a cada llibret. les posem de fons en una safata de forn i a sobre de cada rodanxa un llibret.
Ho cobrim amb la salsa de porro i ceba. Li posem el formatge i ho gratinem. Aquesta calor acaba de coure el llom, que estava només lleugerament passat. Si l'hem passat massa en el primer pàs ens quedarà una mica 'estirat'.

Per acabar, jo ho emplato posant una rodanxa de pinya, el llibret a sobre i una mica de porro tallat en juliana:

Espero que us agradi aquesta forma de fer els llibrets una mica més el.laborada però tampoc massa.
Salut!!