diumenge, 17 de març del 2019

de llibres: Història de la cuina catalana i occitana, de Vicent Marqués.


Saps quan notes que tens una joia a les mans? Doncs això em passa amb aquest llibre descomunal de vicent Marqués, una obra enciclopèdica (de fet, és el primer volum del que espero sigui una llarga i profunda serie) on l'autor repassa les arrels històriques dels plats que formen el nostre bagatge culinari.
Ho fa amb una visió que -a mi- em resulta novedosa i sorprenent, formant una unitat cultural en tota la zona occitano-catalana. Es a dir, més enllà del que anomenem Catalunya Nord, s'inclou una zona on la llengua llemosina va ser la pròpia i en una curiosa introducció històrica i gens culinària s'explora la possibilitat de que el català sigui un dialecte d'aquesta llengua d'Oc original.

Tornant a la cuina, l'autor fa un exercici brutal de repàs històric sobre cada un dels plats, i a més a més, en proposa una recepta. Les anotacions del llibre (les de cada recepta o les introduccions temàtiques) estan trufades de referències literaries cultes i històriques. Un festival de coneixement que estic gaudint pàgina a pàgina.

En definitiva, un volum colossal que hauria d'estar al màxim de biblioteques del país que sigui possible. Aquest llibre s'ho val!


Història de la cuina catalana i occitana
Autor: Vicent Marqués
Editorial Sidillà
Any: 2018
ISBN: 978-84-94-947484-8-6