diumenge, 3 de març del 2019

de llibres: El Thyssen en el plato


Qui pensa que la cuina (professional) és un art o pot arribar a ser-ho? Not me.

Un ofici extraordinari, sí. Una activitat creativa, sense cap dubte i pot arribar a ser d'un nivell extrem en aquest aspecte. Una artesania d'alta volada? en molts casos. Un art? Not me.


I malgrat això, aquest llibre és una joia, la interpretació mengívola de grans cuiners han fet d'obres d'art exposades el museu Thyssen.

25 cuineres i cuiners com Quique Dacosta, Sacha Hormaechea, Carme Ruscalleda, Ángel León, Albert Raurich,... i Lucía Freitas. A través d'aquesta cuinera gallega que ens te a casa enamorats vem descobrir el llibre (gracias Lucía!).

És un plaer llegir amb pausa com uns cuiners s'inspiren en la relació de color-ingredient per proposar un plat, mentre altres potser fan servir la memòria emocional que un cert quadre els evoca per a recuperar una mossegada que els va acompanyar en cert moment de la vida.

O fins i tot com Martín Berasategui han escollit una pintura paisatgistica i evocadora perque 'La cocina vasca es una cocina de producto (...) En el País Vasco somos unos privilegiados por contar con productos muy diversos y de gran calidad. En cuanto vi la Pintura de Jacob Philipp Hackert Paisaje con el palacio de Caserta y el Vesubio me sentí sumergido en los montes del País Vasco con las ovejas pastando, el sabor de nuestro cordero, y no tuve duda a la hora de elegir este plato. La Chuleta de cordero de leche con suero de parmesano, buñuelo y trigueros".
És només un exemple. Y así todo, hoyga.