dissabte, 24 de març del 2007

Les rillettes i la nostàlgia

Remenant avui per els armaris de la cuina (cosa habitual els divendres per la nit, quan penso i planifico el cap de setmana en criteris gastronòmics) m'he trovat amb unes llaunes de rilletes bretones.


Quan era petit, la meva família passava molts dies de vacances i caps de setmana en un poble del sud de França i de la Catalunya nord anomenat Ceret (more info here).

A part del meravellós aire dels pirineus, la tranquilitat i hospitalitat dels nostres amics (aragonesos exiliats de la guerra civil tot generositat i alegría) em va quedar marcat el sabor dels rillettes (grilletes, com pronuncíen ells) que sempre teníen a la nevera. Gràcies Marina i Mariano per aquest inesperat regal que he sabut apreciar amb el pas dels anys.

Els rillettes son patés. Un paté que s'el.labora amb les restes del ànec i que en comptes de ser triturats i de textura fina com normalment trovem la resta de patés, tenen una meravellosa textura que jo defineixo com a 'filets de rillette' i una untuositat digne de tenir dia internacional i tot.
Si hi ha dia internacional de quasi bé tot, també de productes gastronómics ¿No?


No només hi ha d'ànec, també es fan de porc i els venen a les xarcuteries 'al corte' o bé en llaunes. A mí m'agraden més els que et venen a la xarcutería. Pero aquí a Barcelona no n'he trovat (demà quan vagi a la Boqueria m'hi fixarè més) i acostumo a consumir-los en llauna.

El lloc més curiòs on m'he trovat consumint rilletes va ser en un bar de poble coster a Galícia. Un curiós bar on podíes trovar els típics pimientos de Padrón al costat d'altres delicatessen gastronòmiques totalment fora de contexte. Obviament, vaig menjar tant els pebrots de Padrón com la racció (generosa a sobre!!) de rillettes.

Si teniu l'ocasió i encara no els heu tastat, no en dubteu, val la pena!

PD: Hi ha alguna cosa més meravellosa que disfrutar d'un producte exquisit que a sobre et transporta a quan eres infant? Segur que sí. Pero poques.

1 comentari:

pakui ha dit...

Una rillette es toda carne guisada o cocinada que nos permite desmenuzarla con mucha facilidad. Costillas de cerdo, liebres, conejos, etc.. tienen carnes mucho menos consistentes que otros animales de mas tamaño como terneras o jabalis, que tienen una carne que se debe reblandecer mas para que se desmenuce sin esfuerzo.

El termino rillette implica un desmigado, una carne sin huesos ni cartilagos, y con mucha jugosidad. Esta jugosidad se consigue agregando caldo de la cocció a la carne o otro igredientes como jugo de carne o nata en algunos casos. esta definicion es de la pagina chefori.com.
Hice un intento y creo que no va descaminado. Tu que está en plan experimentacion, te concedo el honor de que lo pruebes y despues pases tus logros en el blog.