diumenge, 8 de maig del 2016

del receptari del Profesor Capo.

Amb la obra de Nicolás Capo hi tinc tanta distància racional -el seu enfoc trofoteràpic està a les antipodes de la meva mentalitat científicament convencional- com proximitat emocional.
Des de menut he fullejat els seus llibres a les estanteries de casa. Coses de tenir uns pares post hippies i aquestes afortunades coses.

Petits llibres de noms interessants com 'Gazpachos para el verano' on s'avançava la moda que sembla haver-se imposat a molts locals d'anomenar 'gazpacho' a tota sopa freda d'estiu. I d'altres que ja de petit em fèien arrufar arrufar el nas amb escepticispme com el 'La cebolla contra el cáncer'.

Libros recetas profesor Capo

De la ma de Sergi Frèixes -comisari de la excelent exposició Menús de guerra- he conegut el llibre 'Recetario del profesor Capo, el impulsor de la cocina vegetariana' editat per Larousse i en el que és coautor juntament amb la periodista Patricia Serrano, Ondina Capo -filla de Nicolás Capo- i Sonia Capo -neta-.

En la meva opinió, el principal interés d'aquest llibre rau en que amb accés directe a les fonts històriques -tant d'arxiu familiar com la memòria directa de la familia- hi apareix documentada la naixença i desenvolupament de la teoría i alimentació vegetariana al nostre país. I en el bon ús d'aquest material per a crear una obra exhaustiva i complerta que descriu el panorama d'un moviment que mescla alimentació, sexualitat, salut i de fet, filosofia de vida.

Moment de la presentació -original, en format taula rodona i on Ondina capo ens va acostar de forma tendre i encantadora la figura del seu pare- el passat dijous 5 de Maig de 2016

També trobem un receptari vegetarià, amb receptes actualitzades i cuinades al restaurant l'Hortet que fa 25 anys va posar en marxa la familia de la ma d'Ondina Capo a tocar del mercat de La Boqueria. Receptes ben pautades i ilustrades, per cert.

Jo no soc vegetarià, i de fet em deleixo per la carn per sobre qualsevol altre ingredient, però obviament només amb verdures també es pot assolir l'alta qualitat gastronòmica. I la veritat, necessito augmentar la presència vegetal a la meva dieta. Que m'ho ha dit en Jordi el meu dietista. Heh.

Aquest text on s'acusa al carnívor de lasciu apareix en el llibre, tot i que la foto és de la exposició Menús de Guerra. Je m'acusse!

Per als interessats en la història culinaria del nostre país, és un llibre que ilumina de primeríssima ma una linia de pensament alimentari que va ser molt influent i trencadora. Una obra de consulta que ajuda a escatir arguments i entendre origens d'unes idees que com ja he explicat son antagòniques en lo personal i en canvi, emocionalment properes. Per a mi, un autèntic must,vaja!


Recetario del Profesor Capo. El impulsor de la cocina vegetariana.

ISBN:
 978-84-16641-05-5
Formato: 18,50 x 23,50
Encuadernación: Rústica Hilo
Nº páginas: 224


1 comentari:

Anònim ha dit...

El prof N. Capo va ésser una gran persona tant en l'aspecte humà com "culinari" i naturista, es a dir, va ésser persona. Potser per això fou perseguit per el feixisme franquista i per el nazisme hitlerià. Situant-lo a la seva época, anys trenta, una meravella d'home com ara no s'hi troben.
Marcial L. E.