dilluns, 15 d’agost del 2016

de la faba de Bergantiños. La força de la historia.


Us presento la flor de la faba de Bergantiños, tal com està ara mateix a la leira (horta) dels pares de la reina del meu cor.

Delicadesa blanca que amb el temps s'acaba transformant en una de les millores fabas/mongetes que conec. Durant molts anys del segle passat, la zona de Bergantiños va ser potència en la producció de llegum, tant per la quantitat com per la qualitat.

Aquest cultiu és ideal per a fer la sembra conjunta amb el blat de moro ja que contribueix a fixar al terra el Nitrogen que aquest consumeix. Actualment encara es troba amb facilitat als mercats setmanals dels pobles -com per exemple el de Carballo- tot i que ja no representa una activitat econòmica rellevant.

Les mongetes acostumen a ser de mida gran, tot i que hi ha diverses varietats i a mi personalment m'enamora la que en diuen 'fava de catro anos' per la seva pell pigada i sobretot la seva textura mantegosa i suau.


Aquest any el clima no acompanya, i la collita serà molt probablement magre. Tot i això, m'emociona igual trobar-les en la passejada per el tros. Plantades i cuidades malgrat la previsió trista, crec que és també una demostració de la força de la historia.


En tot cas, ja hi ha alguna veina que ha aconseguit sortir endavant. Menuda, petita i resistent. Les fabas ja són aquí, un any més.