dilluns, 28 d’octubre del 2019

de fesols de Santa Pau. Un conreu anti-capitalista?




El passat cap de setmana, i com a avançada a la edició 2019 de la Fira Orígens, vem visitar on the ground una parcela de terra volcànica, fosca, negra i fèrtil on de Juny a Setembre es cultiva la mata fesolera dels Santa Pau. Em fascinen aquest fesols menuts, agradabilíssims en la mossegada.

Planta baixa i rabassudeta, carregada segons els anys ja que el clima afecta molt la producció. "Un bon any es poden arribar a produir fins a 50 tones", ens explica Joan Barri, un dels majors productors de la dotzena que estan adscrits a la Denominació d'Origen -en pot fer unes 10 o 12 d'aquestes tones!-.

Ens acompanya també la Montserrat Miralles, pagesa 'transplantada' (en les seves pròpies paraules) que te una explotació molt més petita i que a més del cultiu també en comercialitza cuits i envasats. Ella és la única cultivadora amb segell ecològic. "No poder fer servir herbicides en uns camps tan fèrtils com aquests és un gran maldecap, si fallo dos o tres dies en plena temporada les herbes creixen gairebé un pam!"


De tot el que ens van explicar aquests pagesos, el que més em va impresionar va ser la mecànica en que cada any es fixa el preu d'aquest llegum protegit per una estricta -com totes, no?- Denominació d'Origen Protegida. Un sistema que a mi em sembla d'una heroica i sorprenent resistència anti-capitalista.

Un cop per temporada, els dotze productors -els únics que poden envasar amb la denominació de Santa Pau- es reunèixen i fixen el preu del fesol. I fins aquí, cap novetat perque total són els que tenen l'aixeta i per tant poden acabar de regular el preu per maximitzar beneficis... és això el capitaliseme, no?

Doncs no. Per decisió propia i instransferible resulta que quan l'any és de gran collita el valor tendeix a ser el mateix que quan la collita ha resultat ser-ne la meitat. Sorprenent. Algú podria pensar que si n'hi ha la meitat, els que hi ha valen el doble. És la capitalista llei de la oferta i la demanda.

La primera resposta ens la dona el mateix Joan:

"Volem estabilitat, tot i que en un any concret poguem aprofitar per fer caixa, el que ens interessa és un preu que el consumidor estigui habituat a pagar i que no tingui mai una preocupació de a com està cotitzant aquest any concret i si podrà o no pagar-lo."


Aquest filosofia contraria al subhasteig constant que el capitalisme proposa com a forma natural -es el mercado, amigo!- te també unes arrels profundes que en Pep Palau, director de Fira Origens i Fòrum Gastronomic ens explica a peu de camp:

"Els pagesos sovint tenen consciència que els seus productes són productes bàsics per a alimentar, i no és que no vulguin guanyar diners sino que per una banda es resistèixen a especular i per l'altra també acostumen a pensar que els consumidors potser no pagaran segons quins preus.
Va passar amb la patata del buffet, que va suposar un esforç per als productors el apostar per un preu que era més car que la patata de menor qualitat habitual."



Trobo sensacional que entrat el S.XXI en un món reivindicat com conquerit, amb fatxenderia i sense complexes, per els capitalistes liberals, un grup de pagesos de La Garrotxa funcionin eficaçment amb un producte cotitzat i de forta demanda des de una filosofia tan allunyada.

I bé, ja se que no ho fan per motius ideològics en el sentit tradicional, no em van semblar pas uns 'anti-sistema'. Però  la ética i el compromís també són, obviament, ideologia. Sense cresta, fent fesols. A la Garrotxa. radicals en el sentit estricte de la paraula.


Sobre el Fesol de Santa Pau.

Les llavors de fesol de Santa Pau provenen de tres varietats tradicionals: 
Tabella grisa (la varietat amb més prestigi de les tres) , Setsetmanera, Gra petit

Totes tres tenen mida molt semblant, de forma arronyonada, pell molt fina i amb un pes que oscil·la entre els 18 g i 30 g per cada 100 llavors. Formen part de la familia de mongetes 'Navy', i alguns desaprensius fora de la D.O. fan passar mongetes del tipus 'Michigan' per les de Santa Pau i per això "tota la mongeta de Santa Pau es ven envasada, amb el segell de la DO. No es pot comprar a granel".
Una dada interessant per als consumidors...jo he vist força granel de mongeta de Santa Pau. Ai, las!


La zona on es conrea, situada a la comarca de la Garrotxa, té uns sòls d'origen volcànic especialment indicats per a la producció d'aquest tipus de mongeta:

"Contingut de matèria orgànica relativament elevat (habitualment entre 2,5 i 5,0 g / 100g)- PH feblement àcid o neutre (habitualment entre 6,0 i 7,5)- Absència de carbonat càlcic, i en conseqüència baixa disponibilitat de Calci- Elevada capacitat d'intercanvi catiònic i elevada capacitat de retenció d'aigua."Pep Nogué "Cuina amb Denominació d'origen". Editorial Cossetània.

Com que el clima és esquerp i variable a La Garrotxa, el més habitual és que els agricultors plantin les tres varietats que es desenvolupen a ritmes diferents per maximitzar les opcions d'una bona collita. Com he comentat, podreu trobar Fesol de Santa Pau en la propera Fira Origens 2019, a Olot i de pas parlar amb aquests productors que de han escollit no especular amb la materia primera i apostar per una estabilitat que permeti als seus consumidors saber que any rera any, tindran aquest producte a l'abast. Bravo.

Teniu tota la informació sobre el Fesol de Santa Pau a la seva pàgina Oficial: https://fesolsdesantapau.cat/
I la de Fira Orígens també a la corresponent: https://www.firaorigens.cat/project/aula-cuina/