dilluns, 9 d’abril del 2007

Arròs amb zamburinyes


Bé, jo no sabía el que eren les zamburinyes (zamburiñas) fins que Cris, la reina del meu corasson, em va portar de A Coruña una empanada de zamburiñas.

Zamburiña:

f. Molusco bivalvo marino comestible de concha formada por dos valvas abombadas, parecida a la vieira pero más pequeña.

En resúm, una delícia més del mar Atlàntic i de les que tenen a Galícia.
En aquesta ocasió la vaig fer amb un arrosset que em venía molt de gust. Per a donar-li una millor preséncia cromàtica al plat, vaig decidir apartar el pebrot vermell i la pastanaga tallada molt fina per a formar una capa vermella sobre la torre d'arrós.


Arrós amb zamburiñas.
Ingredients:

Arrós basmati
Zamburiñas (aprox 300 grams de carn de zamburiña)
Porro
Ceba tendra
Xampinyons
Pebrot verd
All tendre
Sal, pebre, alfàbrega.

Elaboració.
Vaig començar fent la bresa de cocció, posant a sofregir porro i ceba tendra tallats molt finament amb la mandolina. Molt finet. Una mica de sal ajuda a que deixi anar l'aigua més depressa.

Després vaig posar en una altra paella la pastanaga tallada en monedes d'un mm d'ample i també el pebrot vermell. Salpebrat. Un cop estovadet vaig reservar la meitat per a fer la capa vermella de decoració al plat.

Vaig afegir el pebrot verd talladeta a bocins petits al porro i la ceba i finalment els xampinyons i la meitat de la pastanaga i pebrot vermell.

En paralel es fan les zamburiñes al vapor (molt, molt, molt poc, només per obrir-les) i reservem la carn de les mateixes i el brou que deixen anar.

Quan ja està la base de verduretes ben feta, li aboquem l'arrós i el torrem una mica amb l'objectiu de que el midó superficial quedi torrat i al final del plat els grans no s'enganxin entre ells. Un cop una mica torrat, aboquem el brou de les zamburiñes ben calent i la meitat de les mateixes. Rectifiquem de sal i pebre.
Fem l'arròs. Al final queda poquet brou (el basmati necessita aprox el mateix volum de brou que d'arrós, jo li poso una mica més) i la ideia es que quedi una mica com quan fem un rissotto però no li posem ni crema de llet ni formatge. Volem el sabor pur de les zamburiñes.


Un cop cuit muntem el plat, amb un cercol d'emplatar(també anomenat àru, heh) posem l'arrós (capa blanca) a sobre la capa de pebrot vermell i pastanaga (capa vermella) i ho acabem amb algunes de les zamburiñes que havíem reservat.

Salut!