dijous, 5 d’agost del 2010

demential physical coca-cola naturalis

Fa uns dies comentava per facebook per qué si posem uns glaçons de gel a la nostra Coca-Cola zero tot sovint el carbònic forma una gran quantitat d'escuma i el refresc queda sense gas en molt pocs minuts.

Bé, quan jo era 'jovens' i estudiava físiques...

...tot sovint la meva familia em preguntava que per a que serviria estudiar aquesta carrera. Els hi contestava que per saber amb molta exactitud on caurà una pedra quan la llences sempre que coneguis el vector direcció inicial, el pes de la pedra i algunes frusleries més.
Molt útil, com veieu.

Doncs ara em servirà també per a explicar-vos per que la Zero es desbrava tan ràpidament!! Molt útil de nou, i seguimos para bingo.

Potser recordeu els famosos videos de la Coca-Cola light amb uns caramels Mentos que produeixen de forma instantània un geisers força espectaculars.




El principi de funcionament és exàctament el mateix que per als nostres glaçons i per a sort meva és una reacció FÍSICA i no pas una reacció química la responsable. El que no tinc clar és si també teniu sort vosaltres, tochazo al canto:

L'aigua està formada per mol.lècules (com tot en aquest món) i aquestes mol.lécules s'atrauen entre elles. Es del tot llógic, penseu sino per que es formen les gotes? Doncs perque les petites mol.lècules que formen l'aigua tenen tendència a juntar-se i enganxar-se entre elles.

Idea important 1: les mol.lècules d'aigua s'atrauen entre elles.


Dins dels refrescos carbonatats, hi tenim dil.luit gas carbònic també en forma de mol.lècules que 'suren' entre les de l'aigua. Quan dues mol.lècules de gas es troben, formen una petita i minúscula bombolla que anirà creixent a mesura que es juntin amb altres mol.lècules de gas carbònic. Al final, acaben creant una bombolla que flotarà fins a la superfície.

La gràcia del tema és que la tensió superficial dificulta la formació d'aquestes agrupacions de gas, d'aquestes bombolles. I per això el gas s'allibera lentament en condicions normals.

Idea important 2: les mol.lècules de carbònic es van trobant i ajuntant lentament fins a formar bombolles.

Però que passa si creem unes condicions on sigui molt i molt fàcil que les mol.lècules de carbònic es puguin trobar i vencer la força que uneix entre si a les de aigua?

Doncs això exàctament és el que fa la pastilla de Mentos: la seva superfície es microscòpicament rugosa. Molt rugosa. De fet la superfície està plena de petites 'coves' on les mol.lècules de carbonic entren facilment de forma que es troben amb altres mol.lècules de carboni. S'ajunten molt ràpid i per tant l'alliberament de gas és fulminant. A las pruebas me remito.

Idea important 3: Les rugositats microscòpiques afavoreixen que les mol.lècules de carbonic es trobin. Quan ho fan formen bombolles ràpidament que tenen prou força 'de flotació' com per a sortir cap a la superfície.

I que passa doncs amb el nostre gel i la nostra Zero? Doncs tant la Cola Zero com la Light tenen uns edulcorants que disminueixen la força amb que les mol.lècules d'aigua s'atrauen. Es a dir, disminueixen la tensió superficial. Per això quan hi posem un glaçó que també té una textura rugosa a nivell microscòpic afavorim molt la formació de bombolles i perdem el gas.

Aquest fenomen s'anomena tècnicament Cavitació i la quantitat d'energia alliberada per el gas no es pas mensypreable, de nou 'a las pruebas me remito':



I el més important de tot: Qué refotudament bona està la Zero amb gel i un bon tall de llima. Veieu, tanto estudiar pa qué? Pa naaaaaaaaaaaaaa!!

9 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

Bon deia estimat Òscar, creiem que li hauries de passar ara mateix, l'enllaç d'aquest didàctic post a l'alcalde Heureu i així tindrà una nova idea per fer funcionar les fonts de Montjuic!

starbase ha dit...

Vermellíssims, bon deia! A l'Hereu ni aigua (i menys encara valuosa Coca-Cola Zero) :D

Teresa ha dit...

He passat una bona estoneta llegint el post! quina explicació! Gràcies! tot i que no m'agrada la coca-cola! bona idea la dels vermells, a veure si n'apren l'hereu... de casa seva...!
petó

starbase ha dit...

Teresa, una mica plasta em sembla a mi tot plegat. Però el cuerpo me lo pedía. Aquesta tarda penjo alguna cosa per desengreixar :P

Gràcies a tu per comentar :)

Manuel ha dit...

Oscar... Yo también soy de Zero!!!!
Ahora cuando pruebo "la otra" la encuentro tan, tan, tan... que me hace ser aun más adicto a la Z.
De la Light ni hablo, porque siempre me pareció como mu rancia (con todos mis respetos para los y las que la adoran).

mercè ha dit...

Doncs jo, ni sóc de coca cola ni sóc de ciències,ni m'agrada posar gel a la beguda (li treu sabor), però ja he après alguna cosa avui, així que ja puc anar a dormir...El meu xermanet gran també és físic i m'ha explicat coses molt interessants de l'antartida i la regressió dels gels (hi ha estat) o també m'ha parlat dels mapes per satèl.lit...També haig de confessar que a vegades m'he perdut a mitja explicació...Però estudiar ni que sigui per saber on anirà a parar una pedra també té el seu sentit....per algú...no??Una abraçada!

MaryLou ha dit...

Gràcies per la lliçó!!! M'he quedat embadalida llegint-ho!!
Per cert, les fruites del bosc congelades les compro a La Sirena.

Petonets

eSedidió ha dit...

Una duda: la cosa funciona también con la pesi? Y ya puestos, podías ilustrarnos sobre el tema botella de cava con cucharilla -> no pierde el gas. Te adelanto algunas dudas: tiene que se una cucharilla o vale con un tenedorcillo? Qúe pasa si la cucharilla es de ikea? Y si es de plástico? y sobre todo, vale tambien para la coca Zero?
Ni se te ocurra decir que es una leyenda urbana. Los fabricantes de cucharillas no te lo perdonarían nunca.

starbase ha dit...

Manuel, la diferència entre la Zero y la Light es solo de cantidad de edulcorantes, pero son los mismos...:P

mercè, un xermanet físic és un regal. I si no pregunta-li a la meva xermaneta hehe.

Mary Lou, merci a tú i també per la info dels fruits :)

eSedidió: la cosa ha de funcionar amb la Pepsi Light per que el tema està en que els edulcorants disminueixen la força d'atracció entre les mol.lècules d'aigua. I respecte a la cullareta anti-gas en farè un post. Atenció: funciona (relativament, com tot en aquest món) :-)