dimarts, 3 de febrer del 2015

de panets valencians que semblen llonguets però no ho son...

mantequetes valencianes

Aquests panets els ha cuinat la mare, que és panàfila militant i molt do-it-yourself. Son una mena de llonguets enfarinats (trobo que algun va més posat de farina que el Vaquilla en sus malos tiempos, però a panet regalao no le mires en enfarinao). La recepta la va treure del blog Recetas BBSS i allà en diuen Mantequetes segons apareix en un llibre editat per la Chene valenciana fa 18 anys.

La veritat és que la cerca de mantequetes a google no m'ha retornat res a banda d'aquesta mateixa recepta o sigui que és un tema que caldrà investigar una mica més :)
En tot cas, son uns panets esponjosos i flonjos, de crosta molt fina i poc cruixent. A mi em semblen ideals per  a sucar salsa: son tot esponja absorvent, heh!

Recepta de mantequetes (original de Marisa Gonzalez)

Ingredients

massa fermentada:

- 15 g de llevat fresc
- 1 culleradeta de sucre
- 100 ml d'aigua mineral tèbia
- 170 g de farina de blat

Massa de pa

- 400 g de farina de força
- 180 g d'aigua mineral tèbia
- 180 g de massa fermentada
- 2 g de llevat fresc
- 1 culleradeta de sal


Procediment:

Col · locar en un bol el llevat fresc esmicolat. Tenir en compte que el llevat ha d'estar a temperatura ambient.
Afegir l'aigua tèbia i el sucre. Barrejar fins que el llevat estigui ben dissolta.

Incorporar la farina a poc a poc barrejant amb la cullera de fusta fins que estigui totalment integrada i es formi una bola que es desenganxi de les parets del bol. Passar la bola de massa a un bol untat amb oli. Tapar amb film transparent i deixar fermentar a temperatura ambient fins que dupliqui el seu volum o preparar la nit abans i deixar-lo a la nevera. L'endemà, treure-ho i deixar que torni a doblar el seu volum.

Treure la massa fermentada de la nevera. Deixar a temperatura ambient i tapat. 1 hora aprox.

Tamisar la farina juntament amb la sal. Fer un forat al centre i abocar l'aigua temperada, el llevat fresc, la sal i la massa fermentada. Remenar amb una cullera de fusta fins que la massa comenci a aglutinar. Treballar després amb les mans fins que es separi de les parets del bol.

Si es fa amb panificadora, abocar l'aigua tèbia, afegir la sal en un extrem de la cubeta. Abocar la farina, el llevat fresca i la massa fermentada. Prémer el programa pastat. Quan els ingredients de la massa estiguin ben integrats, apagar la panificadora i treure la massa.

Bolcar la massa sobre una superfície enfarinada i treballar uns 10 minuts fins que quedi homogènia i elàstica.

Untar un altre bol amb oli, col·locar la massa i tapar-la amb paper film. Deixar llevar durant 1 hora-hora i mitja o fins que dobli el seu volum. Dependrà de la temperatura ambient. Dividir la massa en porcions d'uns 85 g. Formar boles i deixar reposar 5 minuts. Tapar amb un drap.

Formar les mantequetes. Doblegar la part superior cap al centre. Doblegar la part inferior fins que una amb la superior. Segellar amb els dits, donar-li la volta i aplanar amb la mà. A la mitja hora fer un tall longitudinal amb un ganivet ben esmolat o un bisturí. Donar-los la volta i deixar, el tall a la part de sota. Deixar llevar altres 15 minuts.

Preescalfeu el forn a 250º, posar a la base un recipient amb aigua. Acabat el temps, donar-li la volta als panets i escampar una mica de farina amb un tamís o colador.

Ficar la safata al forn preescalfat. Baixar la temperatura 230º i enfornar 10 minuts, calor sota. Als 10 minuts, obrir el forn perquè surti tot el vapor, treure el recipient amb aigua amb molta cura i enfornar 10 minuts calor dalt-baix. Anar observant per si cal baixar una mica la temperatura.

Refredar els panets sobre una reixeta.

2 comentaris:

Teresa ha dit...

Quina bona pinta aquests panets!!ahir et vaig veure al 33!!! molt bé! abraçada!

Thermofan. Marisa G. ha dit...

Hola. He sabut de quasolitat que has fet les meves mantequetes. Agraex que hages enllaçat al meu blog i queïhages posat el meu nom. Si ho he sabut és perquè les ha publicat una persona més i no ho ha fet, el que em sembla, poc ètic. Fent recerca a google t'he trobat.
No has trobat res més a la xarxa perquè no hi ha res més fins ara.
Com bé he posat, la recepta la vaig adaptar del llibre que ja no està enlloc i els ingredients estaven en tants per cent de forner.
Vaig adaptar com vaig saber i poder.
Estic contenta de que t'hagen agradat.
Salutacions i gràcies