dilluns, 23 de maig del 2016

del Kitsch a Barcelona. Llibre d'Anna Pujadas



Fa un temps vaig rebre un correu enviat per Anna Pujadas, una proposta per a participar en un llibre sobre diferents visions del kitsch barceloní. Un tema prou ample i poc concret com per a que cadascú en poguem fer una llista personal que en certa manera també ens defineix.

El tema és que en el moment tampoc no vaig copsar del tot quina era la magnitud del projecte, que fa uns díes ha vist la llum en forma final de llibre editat  per l'Ajuntament i on l'Anna ha fet un recull classificat de llocs, establiments, objectes i moments kitsch de la ciutat.

Hi ha un apartat gastronòmic, on vaig esmentar entre altres els entremesos servits en masies urbanes , amb parets de pedra farcides d'estris agrícoles que fa dècades -o segles- que s'han tornat objectes ornamentals. Heh.

En tot cas, també hi ha criteris de fons, com l'Ada Parellada i la seva descripció de metàfora marinera -ai, Artur, ets un influencer!?!-  sobre com s'enreda els turistes en algunes zones de la ciutat.



M'agrada que al llibre no es jutja com a positiu o negatiu el kitsch, tot i que també hi ha molta crítica. Per exemple, la Sagrada Familia en surt força esquitxada com a icona kitsch. Em sembla que el dia que retirin els carnets de catalanitat als que no ens agrada la estètica exterior del temple expiatori, potser no estaré sol!

Ja he dit que hi estiguis o no dacord, al llibre hi ha uns quants zascas, no?


Kitsch BarcelonaAnna Pujadas
Editorial: Ajuntament de Barcelona
Pàgines: 340
Format: 15x15
ISBN: 978-84-9850-863-5

1 comentari:

Cuinagenerosa ha dit...

I un paio que s'autoanomena 'food designer' gosa qualificar els altres de kitsch????