dissabte, 7 de març del 2009

de nou la carxofa és la reina

Aquesta setmana passada vem poder tornar a fer un volt per la Boquería, on vem trovar aquests carbassons tan rodonets i bonics:


I com que aquest any les carxofes han vingut extranyament tard (per això ara mateix són les reines de la meva cuina - quines ganes en tenía-), quan vem arrivar a casa vem aprofitar una ganga d'arròs que vem trovar al LIDL fa un temps. Un excel.lent arròs arborio tirat de preu. He de reconeixer que amb aquest tipus d'arròs els risottos surten molt bons ja que absorveix moltíssim liquid sense perdre gens d'estructura. Un goig de sabor i textura.



Risotto de carxofes.
Ingredients:
Mig quilo d'arròs arborio.
Un kilo i mig de carxofes.
Una dent d'all.
Un gotet de vi blanc.
Mitja ceba tallada fineta.
750 ml de brou vegetal mooooolt suau (volem que tingui molt de gust de carxofa i per això li poso el mínim de sabor extra).
Dues o tres cullerades de mantega (es pot fer servir mig got de crema de llet)
sal, oli i pebre.

Procediment:

El típic del risotto.
Primer pelem les carxofes amb el conegut truc d'anar posant en un bol amb julivert els cors per a que no s'ennegreixin. Jo m'estimo més fer servir el julivert que suc de llimona, ja que la llimona afegeix un gust àcid a la carxofa.

Un cop pelades les tallem en daus molt petits (com més petits millor) i saltem amb una mica d'oli d'oliva verge la ceba, l'all i la carxofa. Quan està toveta que ens ho podríem menjar 'al dente' reservem una tercera part.

A la resta li afegim el gotet de vi blanc, ho reduim i li posem l'arròs.

Li donem unes voltes durant un parell de minuts amb l'objectiu de torrar el midò extern i assegurar-nos que no quedarà pastòs.
Li afegim el brou de mica en mica, rectifiquem de sal i pebre (també li vaig posar un puntet de llorer) i coem l'arròs. conforme demana més brou, li anem afegint.

Quan veiem que ja li falta només un minut, li posem la mantega (o la crema de llet) ho remenem i treiem del foc.

Muntem els plats amb un motllo posant l'arròs de base i una capa de la carxofa reservada per sobre.
La foto està molt i molt borrosa....però el gust de carxofa era intensíssim.


Salut!!