dimarts, 8 de setembre del 2009

descobrint la Quinoa


La quinua, quínoa, quinoa o kinwa (Chenopodium quinoa) es un pseudocereal perteneciente a la subfamilia Chenopodioideae de las amarantáceas. Es un cultivo que se produce en los Andes de Argentina, Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador y del Perú además de los Estados Unidos, siendo Bolivia el primer productor mundial seguido del Perú y los Estados Unidos. Se le denomina pseudocereal porque no pertenece a la familia de las gramíneas en que están los cereales "tradicionales", pero debido a su alto contenido de almidón su uso es el de un cereal.

El primer contacte que vaig tenir amb aquest pseudocereal (ja em direu quina forma més lletja de etiquetar un aliment) va ser llegint un llibre d'alimentació ortomol.lecular (ja em direu quina forma més lletja d'anomenar una alimentació).

Els partidaris d'aquesta teoría alimentaria bàsicament venen a dir que la gran majoría dels aliments que ingerim són més perjudicials que beneficiosos. I la principal culpa està en que han estat modificats durant generacions de forma que han perdut la seva 'naturalitat' original. Aquesta naturalitat perduda acaba produint que nombroses substàncies perjudicials quedin enmagatzemades en el nostre organisme: toxines.

Exemple: la llet de vaca provoca rebuig a la lactosa perque està pensada per vaques, i no per a humans.

Dins de la llista dels aliments que ells proposen com a 'nets' està la Quinoa. Aquí podeu consultar una llista d'aliments ortomol.lecularment correctes
La Quinoa i el fajol (trigo sarraceno) són els cereals permesos.
Absolutament nets de mol.lécules no assimilables.

Purs e inmutables.


Jo, que no m'alimento gens ortomol.lecularment,


vaig decidir comprar un paquetet de quinoa per a tastar-la. I he de dir que m'ha agradat molt.

L'ús que se'n fa és similar a l'arrós, però jo aquesta vegada he volgut fer més aviat un tipus 'tabulé' només que amb quinoa, que fet i fet, té un tamany similar.

A casa en tornarem a sentir parlar de la Quinoa. Ens ha agradat i segur que la veurem de tant en tant passejant per els nostres menús.


Quinoa en amanida:

Ingredients:

200 grs de Quinoa.
125 grs. de tonyina en oli d'oliva.
Tres tomàquets pera.
Dues cebes tendres.
La ratlladura de la pell d'una llima i el suc de la llima per a la salsa.
Sal, oli, pebre.

Procediment:

Posem la quinoa en un col.lador i la passem per aigua freda, fins que l'aigua que surt està completament blanca. La quinoa pot resultar indigesta si no la rentem així.

La posem a coure en aigua amb sal (jo li vaig posar dos allets). Es cou com l'arros, triga aprox uns 16-17 minuts. Deixar-la al dente a poder ser.

Preparem la resta d'ingredients tallant a daus la tonyina, a dauets la ceba tendra, a daus el tomàquet. I quan ho tenim tot, ho barregem amb la quinoa.

Salpebrem i li posem la vinagreta que ens agradi (jo com veieu: oli + suc de llima + ratlladura de la pell de llima).

Servir fresquet.

Un plat refrescant i sa (segur que és sà, no cal saber ortomol.lecularitat avançada per a veure que aixó és sà).

Salut!

1 comentari:

starbase ha dit...

Vaya, pues me alegro mucho. Yo te tengo controlado y agregado a la lista lateral de blogs ;).

Al fin y al cabo, esa lista es la lista de los blogs gastronómicos que me interesan y sigo.

Un saludo!!