dimarts, 31 de gener del 2012

de mandarines a 0,015 €/kilo... baratetes, ¿No?

Us porto les interessants reflexions d'un productor del camp, al que li paguen les mandarines a 1,5 cèntims d'euro el kilo. Heu llegit bé, uns miserables 0,015 €/kilo de mandarines.
Jo les he trobat al supermercat del costat de casa a 1 euro el kilo, que si fòssin les mateixes mandarines suposaria més d'un 6000 % d'augment de preu.

Alguna cosa fa olor de podrit a les cadenes de distribució i no precisament de Dinamarca.

http://arrobasdenaranjas.wordpress.com/2012/01/30/rebajas-forzosas-40-toneladas-de-mandarinas-por-solo-600e/


Els malpensats podrien pensar que és una exageració, tot cercant la venda online dels seus productes. He consultat persones de confiança (sí, eu falo de tí celtiña) que sense entrar en la veracitat concreta del cas, em confirmen que els agricultors en general malviuen amb els preus que els ofereix la gran industria de canal alimentari i que amb explotacions petites no es pot ni somiar amb una subvenció que doni per a un sou. Altra questió seran els grans terratinents i similars... però avui no parlem d'aixó.

Recordeu: les mandarines que compreu al súper en origen poden estar pagades a 15 cèntims d'euro el kilo.
És aquest el model de producció agrícola que volem per al pais?

15 comentaris:

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

El que més treballa menys guany s'emporta i així va tot.
Petons.

Bet ha dit...

Podria dir que "callo perquè la diria massa grossa" i és que aquest tema m'indigna molt!! potser és perquè també afecta a la meva familia (no per mandarines, sinó per altres productes). Realment si no t'ho expliquen o no t'afecta, no te n'adones de tot això... Es clar, perquè no interessa que la gent ho sàpiga. Mentres vagin entrant productes d'altres països on la producció és més barata, i la gent no sigui conscient que a Catalunya mateix hi ha un munt de productors que ho estan passant malament, la cosa no canviarà! Gràcies pel teu article Òscar, a veure si entre tots anem fent millorant les coses! :)

Miquel ha dit...

es una verdadera injusticia social,y no le ponen freno nadie,nos vamos a quedar sin agricultura muy pronto,yo hoy en el condis mandarina extra 1.99 euros el kilo,como siempre en este pais el que no trabaja se lleva la mejor comision ¡¡manda huevos¡¡

las recetas de ella y el abanico ha dit...

I si només fossin les mandarines, però aquí hi podem afegir tota mena de productes!!!!
I saps què em fa ràbia? Veure per la tele que fan propaganda de pomes de fora... (ara no recordo el nom, però són del tirol), quan aquí tenim les de Lleida i les de Girona a cabassos, mal pagades i a sobre la gent no les compra, perquè aquestes de la tele són més maques!!!!!
Els pobres pagesos que encara subsisteixen realment són autèntics herois que s'estimen la terra...

Ricard Sampere ha dit...

Jo les he arribat a pagar a 3€ a Sabadell.

Però fent la comparativa de preus entre Sabadell i la zona de Ribera d'Ebre, cada cop que li dic un preu d'aquí a la Marta, es que no s'ho creu..

Gemma ha dit...

És indignant, em fa posar de mal humor!
I nosaltres què hi podem fer? M'agradaria tant poder-hi fer alguna cosa, perquè em crea un sentiment d'impotència demolidor... :(

Ruben ha dit...

Per coses com aquesta prefereixo comprar per Internet directament al productor. Com a mínim que s'emporti els diners qui ho ha suat (bé, o així sembla).

Tapa't de tapes ha dit...

Sempre passa el mateix, els qui més curren menys guanyen. El que hem de fer és afavorir aquests pagesos de proximitat i, de passada, tornar a plantar un mandariner al pati de casa! Si tenim casa, és clar!... Petons

Anònim ha dit...

Ai... si tots els que aguanten aguanten per les subvencions perquè sinó no menjaríem pas mandarines.
Tot ja fa massa pudor, perquè tot està podrit!!!

Teresa ha dit...

Si que indigna, si!!! a casa, que erem pagesos, el meu pare moltes vegades deia que no calia recollir, perquè tot s'ho emportaven els altres! Les ametlles p.e. els hi paguen a dos rals (¿?) i què cares es compren! La pena és que ja no en queden gaires, d'ametllers, tot sembrats pels rotllos de les subvencions ...

Chez Silvia ha dit...

jo també he estat molt temps compran directament, al meny s´ho emporten ells!! tot plegat és una mé!!!!

Francesc ha dit...

Malauradament, és un tema que em toca de prop. Jo tinc terres amb producció de cítrics (nàvels, navelines i valències). Enguany me les han pagades a 2€ l'arrova (13 kg = 2 €). El kilo ix per 0'15 €. Amb això, amb prou no cobresc ni les despeses de producció. Segurament, l'any que ve hauré de deixar erms els camps. Com jo, molts altres propietaris. Als comerços les trobes, d'oferta a 1€ el kg i, de vegades, 2 kg per 1€. Qui fa el negoci ací? Primer que ningú, l'empresa que te les compra i, després, els comerços que les venen. No tinc cap ganes de saber quin és el percentatge de guany que tenen aquests dos "intermediaris" sobre els preus que en paguen. Vergonyós. A més, encara ens descompten un percentatge dels guanys, tot al·legant que també hem de pagar una part de la publicitat de l'empresa compradora. Condicions lleonines que, o les acceptes, o t'arrisques que no et compren les taronges i se't queden penjant a l'arbre.
Afortunadament, no depenc dels "guanys" de les terres per a viure. La meua feina és una altra. Ara, sé de molts llauradors (=pagesos) joves que deixaran els camps per anar-se'n directament a l'atur.
Aquest és el panorama per als cítrics valencians, però és extensible a tota mena de productes del camp.
Ens arriben productes agrícoles extracomunitaris als quals no se'ls exigeixen els mateixos controls fitosanitaris que als d'ací i, per tant, parteixen d'una situació molt més avantatjosa que nosaltres.
És el que hi ha. Veig un futur molt negre per al camp valencià (i català i balear) si no canvien, de molt, les coses.
Salutacions i perdoneu-me l'extensió del comentari

Anònim ha dit...

No es por tocar los piiiiii, pero la referencia que se ha hecho en exclusiva a la agricultura catalana, balear y valenciana me resulta un poco reduccionista. A ver si va a resultar que los cerealistas castellanos o los productores de leche de la cornisa cantábrica atan los perros con morcillas de burgos.

Si se quisiera hacer un análisis mínimamente serio de la cuestión agraria en el Estado, a lo mejor saltaban algunas chispas (precios del agua, ayudas a la ganadería intensiva de leche....), pero este es un espacio demasiado buenista como para sacar los pies del tiesto. Limitémonos pues al juego de hacer coro al "qué cabrones los intermediarios" -lo cual no discuto- que a lo mejor si un día de estos me levanto de (mal) humor lo mismo saco el trabuco.

starbase ha dit...

Buenista.... andapayo lo que me has llamado jajaja. En parte tienes razón sobre el espíritu buenista.

Pero no siempre, por ejemplo ahora mismo voy a decir caca, culo, pedo y pis.
Que yo puedo ser muy punky :-P

Fem un mos ha dit...

Es una vergonya lo que passa amb els intermediaris
Una abraçada