diumenge, 10 de maig del 2015

dedicat a la Roser. Bacallà a la maionesa d'all sobre llit de ceba (i poma caramelitzada si volem un nom més llarg)


La Roser en el Working Process del bacallà amb muselina sobre llit de ceba. Al loro con la lata de refresco, bon criteri detectat.

Ja no recordo exactament quin va ser el primer Nadal en que vaig rebre un inesperat correu de felicitació enviat per  la Roser. En el mateix -vés quines coses!- em regalava paraules d'agraiment per les estones divertides que aquí hi ha trobat. Cada any el rebo i encara avui em sembla un dels millors retorns (i n'hi ha hagut molts i molt bons) que he tingut en teclejar durant vuit anys en aquesta casa. Una lectora desconeguda, reincident Nadal rera Nadal i a sobre molt agraïda!!

Que al cap d'un parell d'anys servidor deduís -per mètodes totalment legals, disclaimer cap a la LODP- que teniem un David interposat comú i que el molt còmplice s'hagi enrolat en aquesta missió secreta i benintencionada és una bonica casualitat còsmica inesperada. Calia aprofitar. O no?
Durant mesos vaig estar rumiant la manera de tornar-li a la Roser una petita part d'aquest karma positiu, i   finalment el pla s'ha complertat. Amb nocturnitat i alevosia... MUHA, MUHA, MUHAHAHAHA.


Aquesta entrada la protagonitza -involuntaria i secretament- la Roser in person. Ens ha portat uns quants mesos de feina secreta en modo James Bond aconseguir els microfilms amb les imatges i la recepta redactada per ella mateixa sense que sabés quin era el destí final. Per això veureu que la redacció és totalment personal, amb instruccions de mare amatent que guia la seva prole amb destí a la cuina encertada. Especialment divertit el moment catxondo de les instruccions sobre la closca dels ous a la maionesa. En tot cas i ja passant a la recepta...

En agraiment a les seves paraules i encoratjament. Moltes gràcies, Roser!


BACALLÀ A LA MAONESA D'ALL SOBRE LLIT DE CEBA
(i poma caramelitzada si volem un nom encara més llarg)

Ingredients:
6 bons talls de bacallà (pot ser congelat al punt de sal, fresc o sec i dessalat),
2 cebes ben grosses (o l’equivalent), 
una punta de cullereta de sucre, 
1 ou, 
una llimona (o vinagre si us agrada més),
1 gra d’all grandet, sal i oli.

Procediment:

Talleu les cebes a ploma, saleu-les i deixeu-les anar fent suaument en una paella amb oli (jo les tapo). Al començar a estar toves i tenir suc poseu-hi la mica de sucre. Quan ja siguin transparents afegiu un gotet de vi blanc (pot ser del que després servireu amb el plat) i deixeu-lo reduir bé a foc més fort i amb la paella destapada. 


Poseu aquesta ceba com a base a la safata de forn. (Si en sobrés es pot guardar per afegir a altres plats)
Assequeu bé el bacallà, enfarineu-lo, fregiu-lo i aneu posant-lo sobre la ceba.Feu una maonesa espessa i abundant amb suc de llimona o vinagre.
Poseu una bona tira de maonesa sobre cada tall de bacallà i fiqueu-ho al forn a l80º uns 5/7’(depèn de si es acabat de fregir i encara està calent o no) i doneu un toc de gratinador uns minuts, fins que veieu que la maonesa comença a agafar color.
La ceba pot ser feta el dia abans i guardada en un taper a la nevera.


Per poc el nom del plat és més llarg que la recepta he, he,. 

Si vols la recepta de la maonesa és:
1 ou sencer (t'aviso que sense la closca ja que tu ets capaç de posar-la) millor si no ha estat en nevera o tret molt abans d'utilitzar, 
200 ml d'oli, 
1/2 culleradeta de suc de llimona o vinagre,
 sal i si es vol all talladet. 

Amb uns 150 ml d'oli també es pot fer.

És important que l'estri per fer-la tingui una base poc més gran que la ganiveta de la batedora. Jo ho poso tot junt i introdueixo la batedora fins al fons, la poso en marxa i vaig pujant a poc a poc de manera que es vagi absorbint l'oli. Quan se l'ha begut tot pujo i baixo la ganiveta diverses vegades.
Si queda massa espessa s'afegeix una mica més de vinagre i es torna a pujar i baixar a fi que es reparteixi bé. 
Nosaltres vam fer també poma caramel·litzada i la vam posar al lateral. I així el nom del plat era encara més llarg.Per cert, la Roser és mare i avia dedicada amb llibre recull de receptes que li va confegir també secretament 
el seu fill David (hi ha alguns que tenen querència al efecte surprais, JUAS!). Gràcies també al David, sense la seva complicitat activa aquesta entrada no hauria estat possible.