dimecres, 6 d’abril del 2011

delicia de carmanyola, I'm serious!

Una idea fantàstica per a portar un dinar bó, bonic i barat a la carmanyola. La idea la vaig agafar del blog Velocidad Cuchara de la blocaire Rosa Ardá. A la que de pas felicitem per haver quedat primera en el concurs de gastroblogs. Concurs que durand unes setmanes ha estat planejant sobre els caps d'una part força concreta de la comunitat gastroblocaire.

Algún dia haurem d'analitzar entre tots el tema concursos. Desde el que munten les marques per a que desenes de blogs difonguin els seus logos i productes pràcticament a canvi de res, fins als concursos de votacions on no es munten sistemes de registre.
Home, encara que només sigui per simplificar la feina de la organització d'estar controlant si un o altre compleix les normes de votació.

Tornem a la cuina.


A la seva proposta, la Rosa preparava una lasanya de carn però substituint la capa de pasta per capes de pa Bimbo.
Ha de ser marca Bimbo? Doncs no, es clar. Pa de motlle és el 'conceto'.
Però com que a la Rosa la vaig coneixer a la trobada de breadstorming que van muntar la gent de Bimbo fa uns mesos he volgut conservar la clucada d'ull. Perque ens ho vem passar molt bé, vem estar molt a gust i en el meu cas l'esforç que hi van posar mereix aquest reconeixement.
Però està clar que qualsevol pa de motllo serveix per a fer la recepta, of course.

Jo vaig decidir fer una versió vegetal amb carbassó, sofregit de tomàquet i ceba i unes bledes saltades amb all.
Donat l'excel.lent resultat també farè versions càrniques, de tonyina, de peix arrebossat, recoberts de salsa de tomàquet en comptes de beixamel,... tot un món de carmanyoles per descobrir!!

En aquest cas el que mes em preocupava era la lleugeresa de la beixamel, ja que no m'agraden gens les beixamels espesses. La cosa empitjora si el destí és la carmanyola, ja que la beixamel guanya en espessor cada vegada que s'escalfa.
Així doncs vaig fer una beixamel quasi liquida i vaig deixar el formatge sense gratinar posat al cim de la lasanya-pastís.

Amb el cop de forn microones del dia següent a la feina va quedar perfecte, unutosa i gratinada. Anem amb la recepta.

Pastís-lasanya vegetal amb pa Bimbo:


Ingredients:

Llesques de pa de motllo
Un carbassó ben gran
Unes cullerades de sofregit de tomàquet casolà.
Un grapat gran de fulles de bleda.
Dues dents d'all.
Formatge ratllat de colorets (queda més maco i m'agrada el gust del gouda)
Sal, oli i pebre

Per a la beixamel:

Tres cullerades de farina
Una cullerada de mantega
Aprox mig litre de llet
Sal i pebre



Procediment:


Tallem el carbassó en daus petits (brunoise) i el sofregim en una paella fins que comença a estovar, en aquest moment hi afegim el sofregit casolà i reservem.

Saltem les bledes amb uns alls tallats a làmines fines, per a que donin aroma però no molestin en el moment de portar a la boca. Salpebrem i reservem.


Treiem la crosta del pa i disposem una primera capa al fons. Hi posem el sofregit amb el carbassó (foto 1). Una nova capa de pa i li posem les bledes amb all (foto 2)
.

El.laborem la beixamel (desfer la mantega, posar la farina i cuinar-la un parell de minust, afegir la llet i remenar amb unes varilles. Primer una mica de llet, després més fins aconseguir una textura molt lleugera. Salpebrar).


Finalment, posem la beixamel per sobre la lasanya i cobrim amb el formatge. En el meu cas, com us dic, no el vaig gratinar fins que el vaig posar al forn de la feina.

No m'agraden els gratinats recalentats i sobretot la beixamel s'espessa a cada cop de calor i acaba sent una massilla. Ideal per a tapar forats de paret però no gens agradable al meu paladar.



I en fi, que ens va encantar i que repetirem la fòrmula amb les variacions comentades. Merci a la Rosa per la seva idea i endavant les atxes!!

16 comentaris:

Anònim ha dit...

A casa mai n'hem fet de lasanyes de pa de motllo, però quan anem a dinar a casa una amiga s'ha convertit en un clàssic! Què bona la seva amb tonyina... i què bona la teva vegetal!

Sara Maria ha dit...

Aquesta manera de fer la lassanya és bona per fer cuina de rampoines!! Crec que la propera vegada que obri la nevera i hagi de fer aprofitament de restes en faré una!

josep ha dit...

Com sempre, bones i pràctiques propostes. Ten points!!

Com Gat i Gos ha dit...

magnific!!! Ja veiem que li has agafat el gustet a experimentar amb el pa de motllo... A la teva feina deuen flipar!
una abraçada
p.d: Ens veiem dissabte, no?

Chez Silvia ha dit...

M´agnifica idea !!! i amb tonyina li agrada molt al meu marit!!

Gemma ha dit...

Uau, un pastís original i ben contundent, amb un sol tall tens un dinar complet, deliciós i ben sa. Segur que aquesta carmenyola haurà sigut l'enveja entre els companys de fiena ;)
I el tema dels concursos segur que pot donar per un post mooooolt interessant!

CUATRO ESPECIAS Por ELENA ZULUETA DE MADARIAGA ha dit...

POR NORMA, NO PARTICIPO EN CONCURSOS, NO TENGO TIEMPO NI TENGO MUCHA FE EN ELLOS,OTRA COSAS ES QUE TE VALOREN LO QUE ESCRIBES Y TE HAGAN UNA MENCIÓN, PUÉS BUENO, SERIA DISTINTO, PERO PARTICIPAR POR PARTICIPAR, NO ES LO MÍO.
EN SEGUNDO LUGAR LA RECETA, ES ESTUPENDA,ME HA ENCANTADO LA VESIÓN QUE DE LAS AL PLATO.
BESOS

Miquel ha dit...

Molt be Oscar una idea fantastica para la carmanyola y los que hacemos tuper lo agradecemos.
Com diu el Josep Ten points!!
miquel

mercè ha dit...

Em sembla una bona manera de fer un plat complet i atractiu, sobretot per aquesta beixamel poc espessa ja que a mi la beixamel m'agrada molt suau i fina.Agafo les proporcions!,que la "massilla" és molt indigesta... una abraçada Oscar.

Visc a la Cuina ha dit...

D'això se'n diu creativitat a la cuina, quina lassanya més original que proposes, s'haurà de provar!

Francesc ha dit...

Quina idea més bona això de fer lassanya amb pa de motlle!!! Me l'apunte. I ara me'n vaig a cercar al diccionari el que vol dir "rampoines" que diu la Sara Maria. Salutacions

margot ha dit...

Ostres!
Esta cantidad era para ti solo o para toda la oficina???
Petons maco.

starbase ha dit...

us havia contestat a tots, pero el senyor Blogger ha decidit que no tenia el nivell necessari i per alguna raó la resposta s'ha perdut en el cel dels bytes.

Però us ho resumeixo: que la beixamel ha de ser lleugera i que sou fantàstics :)

Massitet ha dit...

Ei!
Jo que menjo cada dia de tuper, com tu, li veig un potencial acollonant!!! Com se m'havia pogut passar això per alt???

Gràcies per la sociliatzació! je!

Ruben ha dit...

Òscar, em trec el barret. Això té una pinta brutal!

Per cert, jo estic amb tu amb els concursos... després d'unes quantes desil·lusions amb concursos fotogràfics, veig que a no ser que sigui Mr. Popularitat a Facebook, oblida't de guanyar res...

starbase ha dit...

Gracies, surfzone :))))