diumenge, 1 d’abril del 2012

de fruta variada nanai de la china: això ni és ètic ni estètic.

Nota: Traductor en la barra lateral izquierda, ya que es un post  de denuncia(sic), cuanta más gente lo lea mucho mejor :-)

De gastromonsergues hi ha de molts tipus. Algunes d'alta cuina, d'altres artístiques i també n'hi ha al nostre super del costat de casa. Perque de fet, la gastronomia ho abarca tot respecte al que sigui menjar, oi? Si els ous ferrats són cultura gastronòmica també ho és allò que forma part de la nostra dieta i comprem en els supermercats. (nota afegida, per que llegint algun comentari sembla que no queda clar: los huevos fritos SON gastronomia, i del que parlaré a continuació també. A partir d'aquí queda clar quina em sembla una vergonya)



Vivim en un estat on la legislació permet vendre això que veieu a la imatge sota el nom 'Fruta variada'. Foto que vaig fer ahir mateix mentre feia cua per a pagar en el Mercadona del costat de casa.
'Fruta variada'? Ni que volgués ser un joc semàntic. No em barrufa.
Això deuria ser puré, pasta, beguda, batut,preparat frutaire... el que sigui menys 'fruta variada'. És legal, jo ho trobo grollerament enganyòs.

Però encara hi ha un aspecte que em disgusta més.

Vivim en una societat on ens cal convencer als nens que mengin fruita en base a fer-la puré (smoothy per als més moderns) i li hem de posar uns colors llempants a l'envàs per a que els nostres menuts la prenguin.

Coindiceix aquest nou producte al súper amb una campanya a la tele estan passant un anunci de Danonino en que l'argument és el mateix: oi que el nen no vol pendre llet? Doncs dona-li en el nostre format industrial.
No es parla pas de que el preparat lactic ajuda al creixement i altres arguments similars, tot l'èmfasi està posat en que facilita la feina de fer prendre llet als nens que no en volen.

I ara això de la fruita,encarat també al acompliment fàcil de la norma de les cinc peçes de fruita diaria (en el dors del producte ja ho posa ben clar: "equivale a una ración de fruta").
Doncs molt bé, ens felicito fills.Ja de pas perque no inventen una pastilleta que sigui equivalent a mejar un bon plat d'espinacs?

Qué collons ens passa com a societat? I el dia de demà ens queixarem que les noves generacions no tenen cultura de l'esforç? Som nosaltres els que no tenim cultura de l'esforç: si el nen no vol menjar fruita el que cal és actuar com a pares i fer-li entendre que ell no decideix sobre això. No pas cedir i donar-li fruita en forma de llaminadura!
I atenció que quedi clar: malament Mercadona i tantes altres corporacions, però molt malament tots nosaltres, que dimitim com a societat d'alló que més important hauria de ser: educar als nens en la cultura de l'esforç.


Es clar que el raro dec ser jo, as usual.

13 comentaris:

esborrar ha dit...

Totalment d'acord. I t'ho diu una que precisament ha de lluitar perquè la petita mengi fruita. Però aquesta mena de sucs i altres marranades no haurien de formar part de la dieta habitual i menys de la dels nens!
Marta

Q ha dit...

Et felicite pel bloc, sucós i variat, no com la botella de la foto, que fa una mica de fàstic i llàstima. Llàstima dels xiquets que no tinguen al costat uns pares que els ensenyen que el menjar "de veritat", bàsic, no sol aparéixer envasat (deixe a banda les conserves, és clar)i que, sense manipular, està molt més bo. Una societat de plàstic, això volen alguns.
Salutacions

Anònim ha dit...

No, no ets raro. Ets decent i, sóc profe i sé de què parlo i pateixo, un tipus de pare que no abunda gaire: aquell que fa de pare!

Ricard Sampere ha dit...

No deixa de ser un exemple més de la publicitat enganyosa que ens envolta...

Com ja he comentat en altres ocasions soc una "rara avis" que mai miro TV. I és per això q si algun dia em "toca mirar-la".... (no estic a casa o tinc al meu fill x casa), al.lucino veient lampublicitat...

Més del 50% dels anuncis, serien censurables a parir d'un codi ètic no massa rigoròs...

Desde menjars patètics que els presenten com "alta cuina" a anuncis de detergents amb càrrega masclista.... passant per infinitat d'exemples moralment censurables...

En fi.... Que lo de "fruita variada".... Fatal...!!!...:)

Neus. La meva Barcelona. ha dit...

Quina raó tens!

Gastromimx ha dit...

Qué los huevos fritos son cultura gastronómica es publicidad engañosa???
Los dentintas lo advierten desde hace años: esta dieta blanda nos está jodiendo la piñata. Tanto pan bladito, tanta bollería, tanta pasta recocida, tanto puré nos obliga a no masticar. Basta observar como uno de los atributos para la carne preferidos por los consumidores es que sea blanda, muy por encima de que sea sabrosa. Y por ahí entraron las esferificaciones, toma dieta blanda!!!

Unknown ha dit...

Els nens estan molt consentits, ultimament.

Unknown ha dit...

Els nens estan molt consentits, ultimament.

Bet ha dit...

Totalment d'acord, Òscar! sembla que la gent s'ha acomodat i com més preparat ho tinguin tot millor! tan pel menjar com en qualsevol altre aspecte. Justament ahir la meva mare es queixava de les noies que fan pràctiques a l'escola, que ho volen tot preparat! L'esforç i l'enginy (buscar maneres sanes de fer menjar fruita als nens, per posar un exemple) sembla que tinguin els dies comptats i això no ho hem de permetre!

starbase ha dit...

Marta, estem totalment dacord. Força en la lluita.

Queti, gràcies per la felicitació. M'agrada la descripció de societat de plàstic.

Anònim, jo no soc pare de moment però ho veig constantment: alguns han dimitit de la seva responsabilitat.

Ricard, jo miro molt poca TV però alguna cau. I es clar, acabes veient clarament el mateix que a la vida real però en realitat augmentada: anuncis on el missatge de fons empeny i anima a ser deixat i dropo...

L'hora del tupper ha dit...

Del tot d'acord amb el que dieu tots. Qui s'enganya comprant això imaginant-se que el seu fill ja compleix un requeriment nutricional amb la fruita és perquè vol. Tan se val el color o lo proper que estigui el producte a la caixa. Tots sabem el que és fruita i el que no.
Clar que això em recorda tant a allò de... "com que ja menja a l'escola per la nit no li he de donar verdures...i barallar-me". Però això és un altre tema.... o no.

Bugaderes39 ha dit...

La quantitat de sucres afegits d'aquests productes és indecent i tenint en compte que van dirigits a un públic infantil caldria anar-hi en compte. Ara, comencem pels adults de casa que ens sé més d'un i de dos i de tres que la fruita, ni de lluny. Prediquem amb l'exemple!!!

Ruben ha dit...

Hi ha una cosa ben certa: abans tot havia de ser nutritiu, vitamines i coses a raig, fibra, etc. Ara, l'únic que busca la gent és que sigui fàcil de fer empassar i que no t'adonis de què estàs menjant. En 4 dies hi haurà comprimits de verdures perquè els donem a la canalla (com ja dius tu Òscar).
Costa molt, moltíssim, que la canalla s'acostumi a menjar fruita. Nosaltres ho hem de fer amb calçador, però al final els ha acabat agradant. Llavors et sulfures quan veus que tu ets l'únic pare ruc que dóna fruita a les nenes per esmorzar a l'escola... en fi. Així anem!
Per cert, el millor de tot és portar una dieta ben desequilibrada i complementar-ho tot amb un Actimel, un Activia, un Danacol, un Densia i un Dulcolaxo per postres...