dilluns, 2 d’abril del 2012

de bolets de soca. Lactium Surprise (I)

Aquest diumenge ens hem donat una volteta per la fira Lactium de Vic, ciutat que per cert sempre em porta flaires gastronòmiques desde memòries llunyanes de la infantesa. Sense ser cap activitat programada -ho vem decidir el mateix diumenge tot acabats de despertar- vem enfilar carretera i madalena, a les 10h del matí ja estàvem a Vic.

I la surprise del post és que la parada on més ens hi vem entretenir i que més ens va impactar no va ser pas una parada de formatges (que també n'hi havia de molt bons i especials, es clar. A la propera entrada en parlem). El tema, si aconsegueixo centrar-me, és que ens vem trobar amb la parada de la gent de 'Bolets de soca'.

Amabilíssimament, van estar tot el temps que va fer falta contestant a les nostres preguntes de passerells sobre el tema (quan triguen en sortir, quantes collides en podem fer, quines condicions hem de posar als bolets per a que surtin bé,...).
I es que com podeu veure a les imatges, comercialitzen troncs incoulats de espores de bolets i també uns sacs molt pràctics per a fer-se la plantació a casa. Els troncs són per a cultivar en jardí els teus propis bolets (necessiten un ambient protegit i se enterrats fins a la meitat). En canvi els sacs són per a cultiu interior, per exemple en un pis del Extraradi Barceloní com el nostre.

Tenen gírgoles i xiitakes. De les primeres en sóc molt fan -molt- i en canvi dels xiitake en menjo però no em fan aplaudir amb les orelles.

Cultivar-los a casa és molt senzill, en el cas de les gírgoles només cal pulveritzar cada dia una mica d'aigua sobre els bolets i en quinze dies tindrem la primera collita. Cada sac en dona tres i a partir de la quarta ja surten molt esporàdicament -no se si donaran per a fer un arrosset-.
El que més em va agradar del sistema és que és molt i molt net. Tot està dins un sac plàstic al que només cal pulveritzar aigua i tot el demés funciona sol. Una meravella per als que tenim pis i no volem complicar-nos la vida gaire amb aquestes coses.


Aquest post no és patrocinat, o sigui, de moment no tic cap sac a casa -tot i que me l'he demanat per al aniversari perque avui per avui no hi ha pressupost assignat-.
El preu de fira era de 15 euros, que no em sembla gens car si ho compares amb el preu de comprar-los ja cultivats. A la seva web apareixen per 25 euros, que ja no tinc tan clar si surten els comptes -diria que no-.

Ara bé, quan arribi el meu aniversari, ja els preguntarem on firen i anirem a buscar el saquet on faci falta! M'he quedat amb moltes ganes de cultivar les meves gírgoles a casa!!!

www.boletsdesoca.com
Mas el Garet Nou s/n, 08550
Els Hostalets de Balenyà, Barcelona


5 comentaris:

L'hora del tupper ha dit...

Això seria el meu complement ideal al meu minihortet urbà.... ai que jo me'l demano pel meu sant....

Tapa't de tapes ha dit...

A Castellar en tenim, de sacs per cultivar gírgoles! Si en vols te n'aconsegueixo!!! Petons

Bet ha dit...

Doncs al bingo del meu poble (per la festa major) regalen un sac d'aquests!!! Però no m'ha tocat mai :(

Marta Padenous ha dit...

Ostres quina idea m'has donat!!! M'agrada la foto!!!
(ara mateix li passo el link al meu bro!!!)
Ptns

Ruben ha dit...

Jo ja és el tercer o quart cop que els veig en una fira (és el que té ser de la ciutat de fires), i la veritat és que cada cop em tempta més comprar-lo :-O