dimecres, 19 de març del 2014

descobrint la cervesa dolça de postres: Barley Wine Xyauyù.

Fa poc vaig descobrir la cervesa 'de postres', o sigui una cervesa que fa el mateix paper que els vins dolços de qualitat que podem prendre al final dels àpats.

Va ser fa un parell de setmanes, en una trobada que van organitzar la gent de Birra Baladin i els seus distribuidors a l'estat (Crusat) a l'espai de The Singular Kitchen -quan sigui gran vull una cuina com  aquesta-. Es tractava de tastar un seguit de combinacions de cervesa Baladin (pronunciar com 'baladen', que són italians però del costat afrancesat :P) amb preparacions de cuina japonesa preparades per Andrés Rico del Izakaya sushi-bar de Sabadell.

En aquest Beer&Sushi i de la ma del mestre cerveser David Serrano vem coneixer sis de les vint-i-nou varietats que produeix aquesta marca que va neixer l'any 1996, amb voluntat directa de competir als restaurants amb la oferta dels vins. Con un par.

Les seves ampolles porten tap de suro, tota una declaració d'intencions.

Aquesta cervesa dolça tan especial va apareixer en el moment dels postres, neta d'escuma i prístina recorda visualment els grans vins dolços que acostumem a prendre al final dels àpats (Pedro Ximenes, Moscatells, Oportos,...)
Les Barley Wines (traduit seria 'vi de cibada') són cerveces d'alta graduació -al voltant dels 12º a 14º- i que són envellides en barrils durant mesos de la mateixa manera que es fa amb els vins. Aquests barrils sovint són antics recipients de whisky de forma que matisos d'aquest destilat es transfereixen al resultat final.


En el nostre cas, vem tastar la Baladin Xyauyú barrel, que s'envelleix 12 mesos en barril de whisky i que com es veu a la següent foto no sembla pas una cervesa. Hi vaig percebre aromes de fruita seca i torrats, que ja és força -no tinc una pituitaria especialment agraciada per la genètica-.


La veritat és que si en general totes les birres que vem tastar em van agradar (són molt suaus i aromàtiques, quasi em semblava estar tastant unes sidres naturals -demano perdó per la comparació- de forma que combinava amb naturalitat amb el menjar japonés). Però aquesta cervesa dolça de postres em va semblar la puta bomba: complexa, dolça, llaminera i aromàtica.
Això sí, 30 euros l'ampolla, no és una bomba barata. L'haurem de demanar per Nadal... :D




1 comentari:

Anònim ha dit...

No la había oído mencionar enjamás de los jamases. ¿Se encuentra en los comercios y bebercios o hay que encargarla por internete?
Berebundo de Atalante