dimecres, 24 d’abril del 2013

de calçots celtes, calçotiños o cebolas greladas.

Que el cultiu del calçot s'extengui més enllà de la catalana terra no només em sembla raonable (estan bons o no estan bons? si ho estan... és normal que la gent en vulgui menjar, oi?). De fet, la explicació de com el calçot pot ser una bona alternativa per a treure rendiment al camp gallec i també de perqué el calçot és més car que la seva mare ceba queda claríssim a la peça de TVG.  A la mateixa es presenta aquesta 'cebola grelada' per als televidents celtiñas: Cal cultivar la ceba normal i després un cop recolectada tornar-la a sembrar i aleshores anar calçant amb terra els grills de la mateixa per a que acabin esdevenint calçots.

El que m'ha resultat xocant fins a l'extrem de fer-me pujar la mosca al nas és que en el moment d'anomenar l'origen d'aquest cultiu ceber tan particular, la paraula Catalunya no hi surti (ja no aspiro a que surti Valls, m'agrada viure al planeta Terra en el que respecta a les meves expectatives). Per art de màgia hem esdevingut la zona mediterrània i hem perdut el nom en el camí.

Preguntats els meus amics gallecs, m'han suggerit que es tracta més d'un desconeixement que no pas d'un malintencionat bypass periodistic. I ara no se si l'alternativa és millor o pitjor. En tot cas, no deixa de ser un somni humit passejar un dia per Galicia i trobar-te en mig d'aquell atac general de clorofil.la uns prohoms asseguts al mig d'un prat, tot engolant calçots sucats en romesco (bé, romesco no, 'una salsa con tomates,allos, amendoa e pimentón').I per a que quedi clar que no vull pas aixecar una bandera localista de lo nostrat i la ceba (heh!): si no haguèssin dit res del seu origen potser ni m'hi hagués fixat: bravo per ells si ara cultiven i cruspeixen calçots. El problema és específicament citar l'origen i fer-ho d'aquesta manera tan matussera :)


7 comentaris:

etxeoquehai ha dit...

Bah, bah, bah.... eres capaz de cualquier cosa para desviar la atención sobre lo auténticamente importante en un día aciago.

Primero, la champions, luego los calçots. Cuidado: lo siguiente que peligra pot ser la sardana, en forma de versión mix o quien sabe si Gangnam style.....

Oye, una pregunta: un euraco el manojo de cinco es caro o barato? A mi me parece carísimo, pero no sé como va la cotización del índice calçot.

emma ha dit...

me alegro mucho de que me haga esta pregunta...

això també passa amb alguns 'homes del temps'. des de la 'deriva sobiranista' de l'estiu passat molts cops es refereixen al 'levante español' per designar a tota la costa mediterrània catalana i valenciana. n'hi ha alguns que poden fer la previsió d'un cap de setmana sencer sense dir ni una vegada 'catalunya'.

m'alegra molt aquest post perquè jo pensava que m'estava tornant neuròtica.

bé, i també perquè com deia la meva àvia 'es de buen cristiano enseñar al que no sabe' i que la resta del món comenci a gaudir dels calçots és molt bona notícia.

gràcies!

etxeoquehai ha dit...

Si te sirve de algo, emma, yo llevo toda la vida oyendo en la tele Noroeste y Orense, y eso que por aquí no hay deriva soberanista nin farrapo de gaita.

Al final, para uno mismo lo importante es lo que uno sea o lo que quiera ser y no el nombre que los demás le pongan.

De todos modos, en este caso concreto estoy de acuerdo con una de las hipótesis de Óscar: no es un problema de conspiración para no nombrar la palabra maldita Bárcena's style, sino simple desconocimiento. Entre otras cosas porque por estas tierras la cosa esa del follón soberanista nos pilla a desmano, teniendo la que tenemos encima (preferentes, pescanova,....)

CUATRO ESPECIAS Por ELENA ZULUETA DE MADARIAGA ha dit...

A mi me encantan...me los manda un amigo catalán,
del blog "menllá de bacallá" que cuando los necesito, me los compra,me los manda y se los pago y me derrito por ellos.
Besos

starbase ha dit...

Etxe, no me ha hecho falta más que esperar 24h y ya tengo cortina de humo mesetaria! Me sabe mal haber malgastado el tiro cuando no hacia falta! Ja! :P

Lo del simple desconocimiento es cuanto menos sorprendente porque significa que ni siquiera ha preguntado a los productores de donde han sacado la idea. Y si lo han preguntado entonces peor porque significa que los productores (que esos sí que no pueden desconocerlo) no les habrían dicho la simple verdad: son polacos. Heh!

Emma, jo no soc gaire de buscar conspiracions, però vaja que hi ha casos que són així i punt. Aquest dels calçotiños?... no ho puc pas assegurar :)

starbase ha dit...

Elena, si es que se trata de eso: disfrutar que son cuatro dias :D

Etxe: 5 euros manojo es carísimo. 3 euritos estaria en el rango habitual :)

Calçots de Valls ha dit...

Me parece un comentario genial. Hay calçots no sólo en otras provincias, sino también en Sudamérica. Hay que empezar a competir de otra manera. Tiempo al tiempo...

Saludos.