dimecres, 20 d’agost del 2014

del 'libro de la cocina catalana' de Josep Lladonosa

Aprofitant les vacances, m'he tirat a la retina un llibre fantàstic dels que -si la decisió fos meva- seria una lectura obligatòria en el que abans en dèiem institut i ara ja no se quin nom li deuen haver posat en el enèsim pla educatiu vigent: ESO, Cicle avançat, Magatzem de muchachada que en algun lloc han d'estar o vagi vosté a saber.

Parlo del Libro de la cocina catalana, de Josep Lladonosa i Giró.


Un volum de mida ben modesta però que descriu amb amplitud històrica i geogràfica tant l'origen de la cuina del nostre pais (començant per la molt notable literatura medieval culinaria en català: el Sent-Soví, les obres de Francesc Eiximenis i el Llibre de Coch) i una descripció comarca a comarca dels plats més senyers de cada racó.
I també s'inclou en el final de la primera part un interessant anàlisi de la cuina 'moderna', que escrit fa 26 anys, és previ a l'esclat molecular que 'ens' va projectar al món com a potència gastronòmica. De fet, aquest esclat ni s'albira en el llibre, ojo. I on hi trobem crítiques al voltant del model de restauració turística que encara ens són molt aplicables malgrat tot el que ha succeit a la nostra gastronomia. Clàssics que no canvíen:

"Hace que nos sintamos invadidos por una oleada de personas cuyo única ansiedad, sin ser general, es nuestro clima. El descontrol y la falta de una preparación sensible en el quehacer de nuestro entorno profesional hacen que muchos aprovechen la ocasión, y sin ningún escrúpulo, se abran establecimientos para cubrir esta necesidad de servicios. (...)
El mundo de la restauración pública va deteriorándose invadido por una gastronomía foránea de baja calidad que muchos de nosotros tratamos de fortalecer por una conveniencia materialista. Este interés económico está ligado sin duda a una preparación fácil..."


A la segona part, s'inclou un receptari amb preparacions catalanes repartides en el periode medieval, tradicional i 'modern'. Tot i que com us dic, no es contempli tota la revolució dels anys 90 cap endavant per la senzilla raó que el llibre és anterior. En tot cas, una obra cabdal -es pot trobar de segona mà a internet per uns 7 euros!- que permet entendre moltes coses sobre els nostres origens culinaris. D'on venim, per a comprendre una mica millor cap a on estem anant. Llibre imprescindible en la meva biblioteca.

4 comentaris:

En Roc a la Cuina ha dit...

Hola Oscar guapo tu

Jo el tinc, la primera edició de això ja una pila d´anys i a més dedicat, el vaig coneixèr personalment, doncs aquest Sr. tenia un Restaurat a Pineda de Mar

Ep ! el recomano aquest llibre

mil petonets SUsanna

Unknown ha dit...

Jo tambe el tinc fa temps. Es de lo milloret per tenir una bona base de cuina. Catalans.

Unknown ha dit...

Jo tambe el tinc i es de lo milloret per aprendre els fonaments de la cuina de casa nostra.

Anònim ha dit...

Lo dicho ayer o anthier, sí. Gracias por la info, intentaré hacerme con ese volumen.
Alberto Corasón de Sandi