dimecres, 11 de març del 2015

de pa amb farina de kamut (recepta)

El Kamut és una varietat de blat concreta molt antiga (triticum turanicum). amb un alt contingut de proteina i un sabor particular que a alguns els recorda a fruit sec -concretament les nous-. Darrerament s'ha posat en boga gràcies a la revifada dels darrers anys en el mon panarra tot i que cal fer-lo servir en combinació amb altres farines ja que el seu gluten potent podria fer que quedi massa dur si el posem en solitari.

pa de farina de kamut

Aquest pa de kamut porta una barreja d'espelta (que te el problema contrari, que li manca lligamenta glutiniana) així que queda molt equilibrat i molsut. Ens va encantar!


Pa de Kamut

Ingredients:

200 g farina de Kamut (o Khorasan, que és el nom no comercial)
300 g farina espelta
25 g llevat fresc o un sobre de llevat sec
350 cc aigua temperada
una culleradeta de sal
una cullerada d'oli d'oliva

Procediment:
Barrejar el llevat en una mica d'aigua i deixar reposar 10 m. Barrejar les farines, el llevat, sal i oli i anar afegint l'aigua a poc a poc. Un cop mesclada, diexem reposar 10 minuts i farem quatre plegats (autòlisi) separats per 10 minuts de repós.

Deixar reposar fins que que dupliqui volum, moment en que li fem un meneo per desgasificar i tornem a deixar que dupliqui volum. 

Encenem el forn 1/2 hora abans de ficar el pa. Col·locar una safata amb aigua ja que la humitat ajuda a la formació de la crosta. Col·locar el pa amb forma arrodonida a la safata, polvoritzar amb aigua i posar al forn  fort durant 25 m aproximadament.

Per saber si ja està fet donar-li uns copets. Ha de sonar a buit. Va de conya per sucar el brou de guisats i potajes :)