dijous, 22 de desembre del 2016

de Nadal 2016. Recepta de trinxat de grelos i lacón

trinxat de grelos y lacón

Un altre plat del menú nadalenc d'aquest any. La idea és ben simple: cuinar els grelos i el lacón a la manera del trinxat de la Cerdanya que de fet és un plat que trobes per tot el Pirineu (a Andorra se'ns van enfadar un cop quan els hi vem demanar trinxat 'de la Cerdanya', heh!). El resultat és espectacular en sabor i té l'avantatge pràctic que no cal trencar-s'hi gaire la closca per a fer presentacions: Cassola al mig de la taula i passa'm el plat que t'en poso una mica.

Per a mi, un dels hits del menú de Nadal 2016!

Recepta de trinxat de grelos amb lacón

Ingredients:

Un parell de manats de grelos (es poden trobar per encàrrec a les botigues de productes gallecs d'ara fins a Febrer amb facilitat)
600 g de lacón
200 g de panxeta
2 kg de patata gallega (ideal la kennebeq, que també és la més abundosa a Galicia)
Dos porros
Quatre dents d'all
Sal, oli de oliva verge, pebre negre


Els grelos, verdura amb personalitat!
Procediment:

Rentem els grelos fulla a fulla, descartant les que estiguin picades o estiguin grogues. És important ser curosos  ja que tenen un gust molt fort i si no deixem les fulles que estiguin bé queda massa aspre. Jo descarto la porció més ample de les tijes, també perque és allà on hi trobem més sabor astringent de la verdura. Coem els grelos en aigua amb sal i per a que quedin verds, tallem la cocció passant-los a un bol amb aigua i gel un cop estan cuits.Coem la patata amb pell en aigua abundant i quan estigui feta la pelem i partim a troços.

Piquem la panxeta tan fina com ens sigui possible, volem el sabor però no trobar-la. En canvi el lacón el tallem a troços grans i reconeixibles.

En una cassola gran posem oli i la panxeta, que daurem breument. Afegim els alls i els porros picats, tornem a fer a foc suau un minut més i afegim el lacón que daurem una mica. Afegim els grelos i les patates i a partir d'aqui toca 'trinxar' i remenar per a que tot es vagi convertint en un conjunt barrejat. Procurem esmicolar la patata, que es pot deixar al punt que es vulgui fins al extrem de fer-ne de tot plegat una mena de truita que és com més l'he menjat a la Cerdanya. A mi m'agrada que la patata es pugui reconèixer.

Rectifiquem de sal i pebre durant la cocció per a deixar-lo al nostre gust.