divendres, 2 de setembre del 2011

de gran estrena: Video sobre investigació de pa sense gluten per a celíacs

Ja ens ho havia avançat el mateix Bertus (autor del chachi-blog esebertus sobre ciència i tecnologia dels aliments) fa unes setmanes. Al Setembre es publicava un video amb la explicació de la investigació sobre la el.laboració de pa apte per a celíacs que es porta a terme dins la Facultat de Veterinaria de Zaragoza.

El video el teniu insertat a continuació, previa consulta amb el mateix Bertus per a assegurar que no estàvem envaint cap competència. Com sempre, aquest mañico generòs no només no ha posat cap problema sino que m'ha encoratjat a fer-ho sense complexes. Com més serem més riurem.

El video és molt interessant, entre altres coses perque així podem veure el procediment d'investigació aplicada de forma resumida. Cosa que no se a vosaltres, però a mi em costa de veure als telediarios i noticiaris habituals de la caixa tonta.
Bombers en grues abaixant el gat albí d'una iaia de Detroit, o persecucions policials de morenos i latinos per una autopista de Los Angeles que acaben amb el detingut xocant contra un tren les que vulguis, però es clar, reconeix Bertus que el vostre video no és precisament un xute d'adrenalina apuja-audiències.

És simplement, el que ha de ser: molt interessant.


Hi ha molta informació en aquest video, tant de la que és explícita com altres d'implícites que es poden anar pescant: 
Si us hi heu fixat, hi ha un moment (min 6 seg 40) quant parlen del gluten on hi ha una disolució de farina de blat amb els seus grumolls i una de farina d'arrós i una altra de farina blat de moro (també coneguda com a Maizena).
Justament que el gluten sigui insoluble en aigua i que el blat de moro no en tingui  és la raó per la que podem espessir una salsa amb Maizena sense temor a que ens apareguin grumolls.

I per el mateix preu de coneixer una mica el problema dels celíacs, també tindrem un bon resum de quins són els factors principals que intervenen en la fabricació de pa (temperatures, etapes, fases del amasat,...) i per als més geeks alguns aparells ben curiosos (reometre, colorímetre, texturòmetre,...)

Com a bonus track, tenim que als més recalcitrantment contraris a la tecnoemoció els hi podrà sortir un sarcàstic somriure quan es vegi que alguns dels pots de gomes vegetals (que són utilitzats com a 'millorants' per a substituir el paper de creació de xarxa proteínica que fa el gluten) són... OUYEAH... pots de la linia de quimipolvos d'elBulli!! (min 5 aprox).

Moltes Bertus per compartir-lo, i també als seus companys d'investigació per currarse'l i a la Facultat de Veterinaria de Zaragoza per a dedicar temps i mitjans a una investigació que contribuirà a millorar la vida de molts malalts de celiaquía.



PD: aprofitant el tema del pa, us recomano la entrada dels olleta de verdures sobre la el.laboració del pa. Molt apassionada i plena d'informació.
I ja de pas, i com comenten ells, també el foro del pan aquesta creació d'Iban Yarza per als que tingueu ganes de compartir la experiència amb altres panarres!!

4 comentaris:

Gemma ha dit...

No serà un xute d'adrenalina però sens subte és molt més interessant!
Ara mateix envio el link del video a uns quants amics celíacs ;)
I aprofitant també el tema, us passo la web de Celipan, un forn nou de Barcelona que ven pa per celíacs i treballa junt amb la Fundació Alicia i la UAB.
Sort que cada dia hi ha més consciència sobre el tema!

Gemma ha dit...

Ups, el link! :(
Ara sí: http://www.celipan.com/

Miquel ha dit...

Oscar molt interessant
miquel

No tot són postres ha dit...

Gràcies Oscar, ja li he passat a la meva mare... una de les víctimes del gluten!
PTNTS
Dolça