dilluns, 15 d’abril del 2013

de les cuineres del Bages, un llibre amb cuina de socarrel

Les cuineres del Bages és un d'aquests llibres fets desde la simplicitat del amor a la cuina familiar i tradicional. Un llibre de socarrel, sense altra pretensió que explicitar les receptes que a casa cuinen per als qui estimen aquest grup de cuineres (i un cuiner). Receptes de les que sempre et sonen properes perque una cosa o altra et recorda a un dels plats que també has menjat a casa.



El pròleg de Joan Roca parla de la conexió física entre Girona i el Bages i la conexió sentimental entre la cuina dels seus pares i la que aquestes cuineres ens proposen. I aquestes conexions s'estenen per tota la geografia no només catalana sino també mediterrània en general. Perque un conill amb allet, uns porros gratinats o les creps amb mató i salsa de gerds són corpus del Mare Nostrum, sense cap dubte.

Al llibre no hi trobareu fotos, ni en blanc i negre ni a color. Estem devant un llibre que recorda molt a la tipica llibreta de receptes de casa que tant comú era en la època de pre internet. Ordenat per entrants, primers, segons i postres, això sí. aquí en podeu fer un tastet:

Reconec que una de les meves diversions favorites mentre llegia el llibre ha estat recorrer les seves pàgines cercant les petites històries personals amb que cada cuinera ha volgut retratar-se devant els lectors. Amagades sense un esquema fixe i regular, a cada volta de full esperes trobar un nou bocinet de vida que t'expliqui com i perqué ha volgut compartir aquests plats amb tú a través d'aquest llibre. Fantàstic.



Quedi doncs explicitat el meu agraïment a aquest grapat de cuineres (i cuiner) que ens han regalat les seves receptes, una mica de la seva comarca i sobre tot...les seves històries i la seva passió per la cuina.

Les cuineres del Bages
Ara llibres

Pàgines: 168
Format: 16 x 23
Enquadernat: Rústica sense solapes
EAN: 9788415642121

5 comentaris:

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

M'agraden els llibres de menjars tan tradicionals, precisament estic llegint un de la Morera del Montsant i també es sense fotos, però son cuines de temporada i km.0.
Petons.

Gemma ha dit...

iep, llibre a tenir en compte de cara al Sant Jordi de la setmana entrant... Hi ha alguna recepta de postres interessant? Tot i que les creps amb mató ja pinten molt bé ;)

starbase ha dit...

Ana, aquest no el conec, ja estaré atent a veure si el trobo per les estanteries :)

Gemma, potser es que estic obsessiona perque tinc ganes de fer el flam de mató :D

Fem un mos ha dit...

Aquest també va a la llista de pendents per Sant Jordi !!!
Una abraçada

Irisibula ha dit...

Hi va haver un temps que buscava les fotos als receptaris com si fossin les pròpies receptes, però cada vegada les necessito menys. Si les receptes són bones, autèntiques i de socarrel, no necessito per res les fotografies.
Fa molt bona pinta aquest llibre! Sant Jordi, has pres nota? ;P