dimecres, 22 de juny del 2011

de moussaka amb bolets en raw-cook

De vegades entre setmana, just en dia laborable, et ve de gust posar-te a cuinar encara que t'hi estiguis una estona. I aquesta vegada va ser sense sense anestèsia: ni ràdio ni res: a pèl!! Raw-cook!!

M'hi vaig estar horeta i mitja, agradant-me (per a qué negar-ho). Sense presses. Un porque-yo-lo-valgo en tota regla!!


Moussaka a la meva variant:

Ingredients:

Per al sofregit:
2 cebes tendres grans
1 pebrot verd
1 pebrot vermell
Tres tomàquets mitjans
Mig got de vi blanc
Sal, oli, pebre
Una cullerada de sucre

Per a la carn:
600 grs carn picada de vedella (o xai, o...)
Tres dents d'all
Mig got de vi blanc
Mitja culleradeta de pebre vermell dolç
Sal, oli, pebre

Per als bolets:
300 grs de bolets variats (jo he fet servir una bossa de bolets congelats)
Sal, oli, pebre

Per al gratinat:
700 cl de llet
Quatre cullerades de farina
Dues cullerades de mantega
Sal i pebre
Formatge ratllat (a mi m'agrada la barreja de 4 formatges)

AH! i unes quantes albergínies, es clar!!!


Procediment:

Abans deposar-nos al foc, tallem l'alberginia en làmines d'aprox mig dit de gruix (6-8 mm). Les posem en una safata ben impregnades de sal i a reposar mentre fem la resta de passes.

Començem preparant un sofregit base posant a una paella la ceba tallada en brunoise, amb una mica d'oli. Quan està translúcida afegim el pebrot també tallat petit i al cap de cinc minuts el tomàquet i el sucre (jo també l'he tallat petit, es pot ratllar si es vol. Però jo trobo que ratllat deixa anar massa aigua de forma ràpida i queda tot com 'bullit' en comptes de sofregit).
El tindrem uns 40 mins per a que es faci un sofregit guapo amb foc mig, vigilant que no s'evapori tot l'aigua. Quan queden 5 mins li posem el vi i evaporem l'alcohol.
Salpebrem i reservem. (foto 1)

A la paella daurem en oli els alls tallats a làmines i li afegim la carn picada (i la sal, i el pebre i el pebre vermell dolç). Anirem remenant fins que estigui tota feta però no massa, per a que no quedi seca. Al final li posem el vi, evaporem l'alcohol i reservem.(foto 2)

Aprofitant la mateixa paella que pot tenir alguna glassa de la carn, hi posem els bolets a foc fort. Com que son congelats deixen anar molta aigua i ens desglassen (i per tant recuperem) els sucs que hagi deixat la carn caremelitzats a la paella. Salpebrem i un cop fets els retirem i reservem.
(foto 3)

Ho barrejem tot en un bowl i ens assegurem que estigui condimentat al nostre gust.

És el moment de recuperar l'albergínia, que estarà lluent perque ha suat aigua de vegetació: perfecte perque aquesta aigua amargueja una mica. Les passem per aigua fresca per treure la sal i les assequem bé amb paper de cuina.
Les passem per una paella o planxa amb poquet oli (si n'hi posem molt el xuclen i tendeixen a quedar més dures). En quan estan daurades les anem treient i posant en paper absorvent per a que xucli tot l'oli possible.

I finalment farem una beixamel standard però molt clareta. A mi per a gratinar m'agrada la beixamel molt clareta ja que sino queda com una plasta. I si a sobre ha d'anar a carmanyola més encara: a cada cop que s'escalfa i refreda la beixamel guanya un punt de pastositat. Així que si és per demà al tàper... millor la deixem ben clareta.
Fer la beixamel: daurar la farina en mantega (fem un roux), afegim llet i anem remenant amb les varilles i afegint llet fins arribar al punt que ens agradi. Salpebrem.

I finalment només ens queda muntar: capa de carn, capa d'albergínia, beixamel, capa de carn, capa d'albergínia, beixamel altre cop i per sobre el formatge ratllat.
Posar al forn només per a gratinar: a tope superior. En quant daura el treiem...et voilà! Una moussaka amb bolets, una moussaka a la meva manera.

7 comentaris:

Chez Silvia ha dit...

Una pinta boníssima!!! sw bolets no la he fet mai i ja em dirás amb el que m´agraden!!!petons i bona revetlla!!!

LILE ha dit...

M'agrada la teva variant!! Bolets!!!!!
Petons,
Esther

Jordi ha dit...

Bon invent això de posar-hi bolets! t'agafo la idea!

Anònim ha dit...

De bolets? Ideal per casa nostra!!! Em sembla que te n0ha sortit molta, et deixem enviar un tupper a la Bordeta, va! :P

Cuinagenerosa ha dit...

així, fins i tot jo menjaria de carmanyola ;-))

josep ha dit...

M'agrada aquesta "Moussaka-Starbase"

Miquel ha dit...

Molt be Oscar una pinta bonissima ,amb bolets bon invent
bona verbena
miquel