dimarts, 19 d’agost del 2014

de Pementa Rosa (Carballo). Equilibri gastronòmic entre tradició i modernitat

Pementa Rosa es una proposta gastronòmica força insòlita dins de Carballo i la seva àrea d'influència. La gastronomia de tall 'mesonero' (de vegades molt ben feta, altres criminalment executada. Sempre amb l'argument d'un producte pràcticament sense elaborar perque ja és prou bó per sí mateix) és la dominadora absoluta del ecosistema hosteler de la comarca.

Per això cada vegada que estic per la zona, m'acosto a aquest establiment on la cuinera (jove!) Rocío Martinez i el seu marit Bencho García ens proposen plats que van una mica més enllà del sota-caballo-rey-nomemuevonipadiós que domina majoritariament la zona. Sempre he pensat que hi ha d'haver de tot per triar, i que la falàcia de cuina moderna vs tradicional és ... justament una falàcia.
La seva proposta és la d'una gastronomia amb pinzellada moderna i amb un punt creatiu, però sense pretendre ser vanguardia. Basada en la estacionalitat i en el molt bon producte de proximitat, em sembla refrescant i -en certa manera- trencadora en la zona on està batallant la xef.
El local és de linia senzilla i elegant. Bones taules i cadires còmodes i ben assentades (no sempre passa). Ambient relaxat i música AOR a un volum moooolt suau. La cuberteria em te enamorat, no li vaig fer fotos però si mireu la foto del daiquiri de maduixa veureu que és fineta fineta i us asseguro que molt pràctica i ben equilibrada.

Aquesta darrera visita vem tastar el menú de migdia, 15 euros, bona RQP. Inclou els dos plats, pa -excel.lent com tot el de la zona-, postres, aigua o refresc i un més que correcte café.
Com veieu, no es tracta pas de pescar clientela amb dinamita a base de preus reventats i productes de fritada.


Excepcional el cous-cous de llagostins amb verduretes i ras-el-hanout, amanit amb una vinagreta de pruna i un puntet d'orellana. Gran equilibri dels salats, dolcos i àcids amb una cocció perfecta del llagostí i les verdures tallades en juliana molt fina. Excel.lent.
La alternativa era un ajoblanco amb poma Granny-Smith


No tan reeixit l'arròs de conill estofat, que tot i que de gust era bó i la cocció del gra era correcta per al meu gust li faltava definició en la textura: ni era un arròs sec tipus paella ni era prou cremòs per a ser un arròs melós tipus risotto. Un bon plat -de racció més que generosa- que per contrast quedava per darrera dels altres.
L'alternativa era un bon salmó amb tagliattele d'espinacs.


Un moooolt bó flam de café irlandes, de textura tendre i vibrant. El sabor del café irlandés hi combina fantàsticament i era alhora un postre refrescant i amb un puntet de complexitat i matisos. Me n'hauria menjat dos, heh.


També vem tastar un digestiu daiquiri de maduixa en granisat que també va resultat juganer i refrescant. Great point.

No em resisteixo a posar-vos com a exemple un plat que quan és temporada ha format part de la carta del restaurant, per a que veieu també alguna proposta un puntet més sofisticada, que és el que trobem quan ens sortim d'aquests menús de migdia. Uns grelos amb cansalada cuita a baixa temperatura on les textures estan canviades però el sabor està tot al plat. Sensacional.


I ja per acabar, una foto de la Rocío Martinez, la cuinera que s'ha atrevit a seguir aquesta linia pròpia i personal d'entendre la cuina de la seva terra. Si poca gent de la zona avança en aquesta -necessària- direcció és perque cal remar contra una inèrcia i costums fortament dominants. La proposta molamazomil, molta sort en el camí!


Pementa Rosa:
c/ Reus 1 (Carballo)
Tel 981 75 77 57

3 comentaris:

Anònim ha dit...

¿Ven? No hay que pirrarse por la modernez a tope, sin más, donde subsiste tanta falacia... En cambio, la actualización con sencillez puede ser una gracia que se nos dona; eso es gracia y no superchería.
Alberto Corasón de Sandi

Anònim ha dit...

👍🏿👍🏿👍🏿

Anònim ha dit...

Tes toda a razon