dimecres, 17 de setembre del 2014

de la manduca no caduca. Campanya contra el malbaratament d'aliments

Tots sabem que el malbaratament de menjar és certament una tragedia, a nivell individual i per suposat a nivell sistèmic. No vull pas defugir cap responsabilitat però em sembla molt escandalós com les autoritats posen l'emfasi en el menjar que particulars i restauradors llencem i s'obliden sempre dels excedents productius a nivell europeu que són destruits (hayquejoderse!) per aquelles coses d'equilibrar ofertes i demandes. Ja sabeu, el mierder sistema econòmic que entre tots tenim muntat.
També està el tema de no comercialitzar les fruites i verdures que no siguin maques, un tema que ja vem tractar aquí.

Tot i això, és obvi que com a individus també tenim la nostra responsabilitat i per això avui comparteixo la campanya 'La Manduca no Caduca' contra el malbaratament d'aliments que la entitat ecologista gironina Els natus (@natusterritori) està portant a terme durant aquest mes de Setembre (i concurs digital fins Octubre). Segons un article publicat per aquesta associació:

"A l’Estat espanyol, segons el Banc dels Aliments, es llencen cada any 9 milions de tones de menjar en bon estat. A Europa aquesta xifra arriba a 89 milions, segons un estudi de la Comissió Europea: 179 quilos per habitant i any. Una dada que seria fins i tot molt superior si l’informe inclogués, també, els residus d’aliments d’origen agrícola generats en el procés de producció o els descarts de peix llançats al mar. En definitiva, es calcula que a Europa, al llarg de tota la cadena agroalimentària, del camp a la llar, es perd fins al 50% dels aliments sans i comestibles." (Font complerta)

Nota: cliqueu a la foto del programa per veure'n els detalls:

La campanya té com a activitats centrals 3 Jornades d'Aprofitament, distribuides per la ciutat de Girona. Entre les que destaquen dos dinars solidaris cuinats amb aliments recuperats de comerços de la ciutat.

- 6 de setembre a Santa Eugènia (en el marc de la Festa Major)
- 20 de setembre a Sant Narcís
- 24 de setembre a la Facultat de Lletres de la UdG

A banda, hi ha 2 concursos online: un de receptes d'aprofitament i l'altre d'Instagram d'aprofitament i/o malbaratament. Us voldríem demanar que ens ajudeu a promoure aquests concursos, fent-ne difusió al vostre web i/o entre els vostres contactes, per tal que hi ha el màxim de participació. Estan oberts fins 30 d'octubre i us n'hem adjuntat les bases per més informació.