divendres, 16 de setembre del 2016

de pochas a la jardinera amb rossinyols i mandonguilles de pebre fumat (Recepta)

pochas o potxes jardinera amb rossinyols i mandonguilles

La pocha o potxa és fruita d'hort fina i delicada. Situada a mig camí entre la verdura i el llegum es correspon amb la mongeta recolectada en el seu punt més dolç i jus abans d'arribar a la seva maduresa. Tendresa pura, vaja.
Es recullen encamisades dins la vaina i la gràcia és coure-les en el seu millor moment. Com explica el llibre 'Sabores y emociones, las verduras de Navarra' la tradición invita a que el maridaje de las pochas sea o bien con productos derivados del cerdo o con otros primores, en este caso de la caza (codornices, o incluso tórtolas).

Tenia pensat fer un plat de pochas amb musclos, però finalment vaig optar per fer una combinació canònica de pochas amb verdura (jardinera), incorporar-hi una mica de bosc (els rossinyols) i afegir-hi unes mandonguilles amb presència potent del pebre vermell (de la Vera, fumat) i un puntet de sobrassada.

Aquesta entrada pochera està feta amb la colaboració de Conservas Gvtarra, que ha proveit la mongeta subtil i primerenca.

Pochas jardinera, rossinyols i mandonguilles de pebre vermell i sobrassada.

ingredients pochas jardinera amb rossinyols i mandonguilles

Ingredients:
Per a la jardinera:
500 g de pochas cuites
200 g de rossinyols
1 pebrot verd carnós
1/2 pebrot vermell
1 pastanaga mitjana
1 porro (la part blanca)
1 ceba
Sal, oli d'oliva, pebre negre
Un got de brou de verdures

Per a les mandonguilles:
300 g de carn picada de porc (o mescla de porc amb vedella)
Un grapat de pinyons
Dues dents d'all
Una ceba mitjana
60 g de sobrassada
Una cullerada gran de pebre vermell (jo faig servir de la Vera per donar més fumat)
70 g de bacó fumat
Brou de verdura per a la cocció


Procediment:

Per a la jardinera:

Piquem totes les verdures i posem en una cassola o paella gran una mica d'oli amb la ceba i l'all picats. Els coem sense deixar que agafin color i afegim la pastanaga. Al cap d'un parell de minuts afegim els rossinyols i salpebrem el conjunt. 
Quan els rossinyols s'han estovat una mica, afegim la resta de verdures (porro i els dos pebrots) i li donem un parell de voltes. 



Finalment hi posem les pochas -rentades i escorregudes en el meu cas- i el brou. Li donem un parell de voltes amb moooolt de compte per a que quedi barrejat però la delicada pocha no es trenqui. 
Rectifiquem de sal i pebre i deixem coure un minut més. La verdura la volem poc cuita, per a que sigui un conjunt fresc i conservi la estructura davant la mossegada.

Per a les mandonguilles:
En una paella posem una mica d'oli i enrossim la ceba i l'all ben picats. Afegim els pinyons i la sobrassada. Quan aquesta s'ha desfet una mica, posem el pebre vermell i retirem del foc.


Mesclem la fregida amb la carn i posem una mica de pa ratllat o molla de pa sucada amb llet per a que quedin més tendres al final.
Formem les boles i les passem breument per la paella amb oli, només per a que facin una mica de daurat i no es desfacin al coure.
Les posem a la olla amb el brou i les coem fins que estiguin fetes per dins i estiguin sucoses.



Acabem posant al plat la jardinera de pochas amb rossinyols i un parell (qui diu parell, diu ponme tres payo) de mandonguilles.

2 comentaris:

No tot són postres ha dit...

Uffff, que bo!!!
Em falten els rusis!
Ptnts
Glòria

starbase ha dit...

Glòria, em jugo un pèsol que amb trompeta de la mort està igual de bó :)