dilluns, 22 de novembre del 2010

decimonònic i més enllà.

Extraordinari article sobre una interessantíssima col.lecció de menús històrics de la Biblioteca Victor Balaguer de Vilanova i la Geltrú. Va apareixer el passat 24/10/2010 al Magazine de La Vanguardia i està escrit per Joan Sella Montserrat.


(...)

La ensaladilla rusa llegó a España procedente de Francia hacia 1830 y sólo tiene de rusa, además de su nombre, el hecho de que un cocinero que había participado en la campaña napoleónica contra el mencionado país la bautizó así, por haber utilizado la remolacha –hortaliza omnipresente en la cocina eslava– en su composición original.



Las croquetas, según los datos que ofrece la colección de menús históricos, estuvieron presentes en la mesa de Amadeo I de Saboya, monarca que ocupó el trono español a principios de la década de los setenta del siglo XIX. Croquets à la cardinal, se denominaba el plato, y procedía de las mesas reales y aristocráticas francesas, cuyo canon culinario fue adoptado por todas las grandes mesas europeas a partir de la Revolución Francesa.

(...)

L'article sencer el podeu llegir AQUÍ. (ultramegasupraplusrecomanat)
I si voleu aprofundir més, l'autor té un llibre editat amb aquests arxius com a base documental:



Comer como un rey
  • Sella Montserrat, Joan, (aut.)
  • Ediciones Trea, S.L.
  • 1ª ed., 1ª imp.(11/2009)
  • 173 páginas; 21x15 cm
  • Idiomas: Español
  • ISBN: 8497044444 ISBN-13: 9788497044448
  • Encuadernación: Rústica

4 comentaris:

Sara Maria ha dit...

Segur que el llibre és interessant... Gràcies per la descoberta!

Anònim ha dit...

Doncs si, una molt bona descoberta amb un munt d'anecdotes per passar una bona estona, perquè la reialesa d'aquest tema sempre ha donat molt de si, no creieu?
No saps el que em costa entrar al teu blog i a la cuina vermella, són els que es pengen més, almenys amb aquest pot d'ordinador que tinc, i quan ho aconsegueixo... no puc deixar de saludar-vos, perquè sempre us trobo ficant el cas dins la meva cuina, que per això estar. Ara, el dia que el teu laboratori trobi que hi podeguem posar la grapa i tot avisa amb temps.
Una forta abraçada i fins la propera.

starbase ha dit...

Sara Maria, de res dona :)

Gemma, crec que deu ser per la versió de navegador (iexplorer 6 potser?). A veure si mes endavant pots modernitzar-lo una mica perque al meu pare li ha donat problemes també. Ara fa servir Firefox :)

Ruben ha dit...

Amb enllaços cap a articles així no hi ha manera de posar-se al dia llegint els blocs amics... :-O