dimarts, 2 de novembre del 2010

descobrint Vik Muniz

Ja fa unes setmanes, vem tenir el plaer d'assistir a una exposició de l'artista Frank Plant, que nascut als USA fa un temps que viu a Barcelona. A sobre hi vem coincidir amb la Mar, que ja és doble premi.


En Frank Plant treballa el filferro per realitzar dibuixos que personalment em van agradar bastant, sent com sóc amant del còmic de línia neta. Tot cercant imatges d'aquest artista que estiguèssin relacionades amb la cuina i el menjar vaig anar a parar a una de les figures que en les darreres dècades ha marcat d'una forma important la utilització de materials diversos en la realització artística. Tot un descobriment per a mi.

Es tracta de Vik Muniz, un brasiler emigrat als USA (aquí es nota que els artistes el que necessiten és moure les posaderes, per que d'on marxa un n'arriba un altre...) que durant la seva trajectoria ha utilitzat materials comestibles per a crear els seus quadres.
Com podeu veure en la exposició al TED del 2003 que està al final del post, en Vik va començar un camí que l'allunyava de l'escultura per apropar-se cada cop més a la representació en dues dimensions de la realitat.

En aquest camí es va trobar amb quadres pintats amb sucre sobre paper negre:


Salsa de xocolata (atenció al detall meta-pictòric: en Pollok pintant pintat en xocolata):

El Che fet amb café:Aquest brasiler brillant no només ha pintat amb materials comestibles, però sí que formen part important de la seva obra. Ara que a mi de petit quan pintaba amb el menjar em queia una de ben grossa, per això serà que al final he sortit cientific...

I finalment, la multimedia experience session. Aquí teniu una conferència on ell mateix explica breument el seu recorregut conceptual i per els diferents materials durant la seva trajectòria artística:



(subtítols activables, que grans que són aquesta gent del TED)

5 comentaris:

mercè ha dit...

Quina sorpresa de quadres!, el quadre fet amb sucre és una canya!, el Che és clavat i el quadre de xocolata és ben curiós. Com sempre, val la pena obrir el teu blog. (Per cert, que ja putinegessis el menjar de petit és perquè ja t'interessava el tema de la cuina home...)

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Amb la poca traça que tinc com a pintora veure aquests quadres amb productes tan poc habituals és una passada!!!!

josep ha dit...

No soc cap expert en pintura, però sempre s'agraeix que gent amb idees originals (i que no sembli que et prenen el pel) tinguin èxit amb les seves propostes.

Teresa ha dit...

Quina passada de quadres! El Che és igualet!!! el de xocolata ha d'estar bo i tot!!!

starbase ha dit...

mercè, a mi el que més m'agrada és el fet amb sucre sobre paper negre :)

Mª José, jo no tinc ni poca traça... directament no en faig per que sóc penòs amb el dibuix :D

Josep, jo tampoc sóc gens expert. Però es cert que hi ha cops que està clar que ens volen aixecar la camisa hehe. No em sembla el cas.

Teresa... un camp interesant aquest... la seriació artística per a ser comestible. Algún marxant a la sala?