dijous, 18 d’agost del 2011

de coc de bacallà

Ahir la family em va demanar si podia cuinar uns cocs com els que els hi van agradar tant una de les darreres vegades que hem fet una xuntanza.
Com que l'altra vegada els vaig preparar el coc vinarossenc massito de sardina, aquest cop he volgut afegir un altre coc diferent: coc de bacallà.

No tinc el llibre a mà amb les receptes exactes així que he improvisat una mica -al cap i a la fí els cocs són justament un menjar flexible pensat per aprofitar i fer 'portable' els menjars que tenim per casa, no?-

I aques és el meu resultat. La meva versió del coc de bacallà:


Coc de bacallà:


Ingredients:


Per a la base del coc:
Una tassa d'oli d'oliva verge extra
Dues tasses d'aigua
Uns 40 grs de llevat fresc (la pastilleta que venen al Mercadona, vamos)
Una mica de sal
Farina fresca (aprox he gastat uns 800 grs per a dos cocs i una pizza)


Per al 'farcit'
Uns 500 grs de bacallà dessalat al punt de sal (alerta,que al coure perd aigua i es fa més salat encara)
Un sofregit de tomàquet estàndar (ceba, all, tomàquet, un pel de sucre,...)
Uns pinyons
Orenga 'de l'avi Juanito' :-P


Procediment:


Preparem la massa del coc posant l'aigua en un bol ben gran i afegint el llevat desfet, aquí hi posem també l'oli i ja tenim llest el liquid al que anirem afegint la farina.
Quan tenim un puré, podem afegir la sal perque en aquest moment la sal ja no ens perjudicarà el llevat i  per tant assegurem la jugada.
Acabem d'afegir farina mica en mica i remenant fins que podem treure la massa a la taula i la podem treballar amb les mans.





Quan tenim la massa llesta, la deixem com a minim una hora en el bol tapada amb un drap humit -la calor excessiva és enemiga de les masses, les asseca i les perjudica molt, per tant millor la tapem amb el drap humit-






Mentrestant, preparem el tomàquet sofregit (si voleu tambe val un sofregit comprat de qualitat es clar) i desespinem bé el bacallà. Que anem tallant a làmines fines per a repartir per sobre el coc.


Quan la massa ja ha pujat, podem agafar aprox. la meitat i la aplanem amb el corró. La posem a la safata del forn folrada amb paper vegetal i al forn precalentat a uns 200 graus (aquí és un comandament de rodeta així que l'he posat a foc mig). el tenim uns 10-15 mins fins que la massa és cuita però no torrada.

En aquest moment, el treiem i pintem amb un pinzelll tot el coc, hi repartim el bacallà per sobre. Aquí he improvisat totalment sobre el que vaig veure a Vinaròs. Allà posen una base de tomàquet i el bacallà esqueixat per sobre amb els pinyons. Jo he fet unes franjes.
A banda de la estètica, volia trobar-me facilment les làmines de bacallà, tenir-les localitzades vaja.


 Omplim les franjes buides amb la salsa de tomàquet, afegim uns pinyonets -si no en tenim podeu fer com jo i posar una mica d'all picat-. Pintem amb oli per sobre per a que quedi més lluent, un polsim d'orenga  i de nou al forn uns 5-7 mins més per a coure una mica el bacallà i acabar la base.

El coc ha sortit molt bó, i a tots ens ha agradat molt. A mi personalment m'enxisa més el de sardines que queden meravellosament flonjes i sucoses amb el coc. Però per exemple al meu pare li agrada més la de bacallà. Es clar que lo seu amb el bacallà és com una mena de passió quasi malaltissa i així no hi ha qui hi pugui competir, hehehe.

8 comentaris:

MIBLOGDEPINTXOS ha dit...

oscar, una pinta fantástica. Oye, prueba un truco que aprendí en el ultimo curso de Hofmann..para pintar con huevo (ponerlo en un pulverizador y zis zis) quedar regular, no se mueve nada y rápido.
un abrazo

CUATRO ESPECIAS Por ELENA ZULUETA DE MADARIAGA ha dit...

En cataluña sois los reyes de las cocas, no he visto cosa igual, que pintaza madre!!!

Anònim ha dit...

Mare meva, per fer-li l'onada!!

Anna Hallado ha dit...

Et mereixes un 10!
T'ho diu una vinarossenca.
Petons

Massitet ha dit...

Grande!!! :-)

Anònim ha dit...

No he provat mai un coc de bacallà però ha de ser boníssim, i aquest, una mica coix (li falta una barra) però és autènticament català!
Bon cap de setaman família!

La cuina de la Isabel ha dit...

Quin coc mes bo.
Les coques magraden mol, farçides amb el que sigui, però mai l'havia provat amb bacallà.
Queda pendent

Ruben ha dit...

Abans :-O

Després :_O