dimarts, 20 de setembre del 2011

d'un dissabte en que em vaig obrir una mica el cap

Aquest dissabte passat em vaig obrir el cap.

Bé, en el curs d'ètica periodistica igual no obtindria pas la matrícula Cum Laude amb aquest titular però el meu tiet Pere Jota etaría encantat.
El que vull dir és que aquest dissabte vaig descobrir alguns aspectes del que tant modernament s'anomena enoturisme i que tant de moda està en segons quins cercles gastronòmics.

Em van convidar (sí, per la patilla. El preu comercial de la experiència serà de 29 euros -visita + tast + dinar-  i si vols incloure la nit a l'hotel i esmorzar serà de 53 euros.). I la proposta consisteix en una visita per les instal.lacions de Mas Can Colomé, un tast de les seves sis referències, una votació de les mateixes i la tria dels tres vins guanyadors. Amb aquests, el restaurant de l'Hotel Kursaal de Calafell ens va realitzar un menú de maridatge. Es a dir, en un matí tens la visita, el tast i la jalamenta. Paquetito completo, paquetito Comansi.
I no ho dic casualment: era la pre-estrena d'aquest paquet que volen comercialitzar amb opció de cap de setmana a l'Hotel.

I quina és la raó per a que se m'obrís el cap?
Per primera vegada vaig poder intuir una mica com es plantejen aquestes coses desde el punt de vista de les persones que ho promouen, es mullen el cul, s'hi juguen la cara i ... sobretot els quartos. Com veureu en unes poques línies, es va parlar de marketing i creació d'experiències i per a mi això va ser excitant i divertit. Cadascú s'excita amb les coses que vol i pot, no?

Deixeu-me fer un petit resum de la jornada, començant amb la pinzellada inevitable i justa cap a la bellesa del Mas Can Colomé. Mentre pujàvem el turonet on està situada la masia, en un camí en espiral que rodeja tota la instal.lació... em sentia una mica com als crèdits de presentació de Falcon Crest.
Vull dir que realment alló ho tenen de postaleta. Preciós.



Durant la visita, vem poder gaudir de les explicacions de Pere Lluis Almirall (viticultor i enòleg de la casa) sobre com va començar la seva aventura vinicola, com estan fent proves de tractament biodinàmic de les vinyes (m'encantà quan en Pere va comentar que ell era molt escèptic amb el tema, però que semblava que UNA MICA sí que els hi funcionava. I encara m'encantà més quan per fí algú em va explicar alguna raó que no sigui telùrica sobre perque pot funcionar: sembla ser que el fet de treballar els cultius tenint en compte les fases de la lluna té a veure amb les variacions de pressió atmosfèrica, entre altres coses).





Un cop feta la visita, arriba el tast o 'la cata'. De les sis referències la votació va donar com a resultat que els nostres preferits eren el negre (Turó), el blanc més maduret (Turonet) i el Cava senyorial de la casa (Serenor).



Vem tenir dues conferències/ponència a càrrec de la Imma Pulido (el món del vi i la relació amb el 2.0) i en Carles Mera (expert en marketing que va fer una apassionada defensa del tractament audaç i creatiu per a posicionar i crear experiències enoturístiques atractives. Per a ell, els cellers han d'entendre que en realitat tenen dos negocis i que el negoci enoturistic ha de ser tractat com a tal).

Acte seguit, ens vem desplaçar fins al restaurant Resto & Lounge Lattitude 41 (per nom llarg que no quedi, heh!) on ens van oferir el menú de maridatge amb els vins de Mas Colomé.





El que més em va agradar va ser l'arrós i la vedella amb salsa de ceps. Els escamarlans serien de Vilanova però per a mi que parlàven en swahili: no em van dir res. Es clar que sobre gustos...
Per a la propera recomanaria una mica més de ritme entre plats: vem acabar passades les cinc de la tarda :)

El meu resum és que a banda de gaudir de la companyia i de tastar uns vins amb els el.laboradors al costat explicant com els fan i qué és el que cerquen... per primera vegada vaig tenir contacte amb  la construcció d'un concepte de enoturisme que si es gestiona bé hauria de ser un pol d'atracció d'afeccionats disposats a fidelitzar-se. En realitat com va dir en Carles a la ponència... l'enoturisme simplement... no existeix?

Sobre tot això ja profunditzaré perque les ponències per tema horari van ser necessàriament curtes i van quedar moltes preguntes 'on the air'... :)
Moltes gràcies a l'Albert, que em va convidar a la visita!!








10 comentaris:

Miquel ha dit...

pues un sabado muy bien aprovechado y ademas invitado,salut

Albert ha dit...

M'agraden molt els teus comentaris. Jo vaig disfrutar també molt, "entre bambalinas", veient les reaccions que la Experiència us anava produint. M'en alegro molt que se t'obrin nous punts de vista.

Un plaer i fins la propera

Albert Hatero.

josep ha dit...

Felicitats!
Les teves paraules reflecteixen perfectament el que vas gaudir amb l'experiència.
Una abraçada

Anònim ha dit...

Ya tiene cojones que inviten a un abstemio a una cata. Y es que como decía mi pobre madre "dios le da pan a quien no tiene dientes".

Y el pepino me sigue mirando. Amenazadoramente.

starbase ha dit...

Miquel, i a sobre amb bon temps!! :)

Albert, merci per convidar-me. :)

Josep, sempre va bé alimentar els coneixements i de pas la panxa. I si et conviden... doncs val la pena aprofitar i coneixer una mica més aquest món :-D

Anónimo, es que yo soy un abstemio salvo intelectual. Quiero decir, no un intelectual abstemio sino que cuando me explican un vino y los procesos y tipos de uva empleados siempre lo pruebo y trato de aprender. Fíjate que me guardo mucho de opinar o concretar sobre los vinos: aún tengo demasiado que aprender. :)

CUATRO ESPECIAS Por ELENA ZULUETA DE MADARIAGA ha dit...

Yo me apuntaba sin pensarlo, lo que daría por estar ahí...algunas veces voy como tu, y disfruto mucho, recuerdo cuando fuí hace 3 años a las bodegas vivanco y a marques de riscal con comida y todo incluido y no te imaginas que fotos y que recuerdos me traje.
Son experiencias únicas en la vida.
besos

Teresa ha dit...

J m'ho crec, ja, que vau passar un bon dissabte!el vau ben aprofitar, de cap i de panxa!!! Esperarem aquests pacs!

Fem un mos ha dit...

Sort que no et vas obrir el cap literalment, si no que vas gaudir molt d’una nova experiència, i més si és per la patilla.
Una abraçada

mercè ha dit...

La classe profitosa...i el dinar la cirereta del pastís!, celebro que el cap segueixi tan clar com sempre. Una abraçada.

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Aixó es una bona experiència i sempre aprens alguna cosa, clar que un tast de vins no es gens fàcil al menys les primeres vegades per trobar tans sabors.
Petons.