dimecres, 29 de febrer del 2012

de café al segle XVII

Recepta per a fer cafè extreta d'una carta "que escribió un médico cristiano, que estaba curando en Antiberi a un Cardenal de Roma al respecto d la bebida del Cahué o café". Parlem del segle XVII

"Haciéndose de parte de noche, se apartará de la lumbre a un lado, donde participe del calor con un poco de rescoldo, y dejarlo tapado hasta la mañana: que con aquel calor que cobró se va perfeccionando: y se hallará el polvo aposado abajo en la vasija, y la bebida clara; la cual, con tiento porque no se enturbie, se mandará a otra vasija.

Y cuando la quieran tomar sacarán con tiento, de manera que no se revuelva, y enturbie el condimento, y lo echarán en otro puchero, y lo harán calentar, y en el echarán una cucharada de azucar molido como en el chocolate, lo más caliente que puedan, porque es más provechoso. El Invierno se puede hacer para cuatro, o seis dias, y el Verano para dos."


Trobada al llibre 'El libro de la cocina española -Gastronomía e história-'
de Néstor Luján i Juan Perucho

Obviament, desde el seu descobriment la manera d'extreure el màxim gust possible i amb tota la intensitat al café ha evolucionat i s'ha perfeccionat. Tot i que no a tothom li agrada el sistema d'extracció a pressió i temperatura alta: de fet a la riba oriental del mediterrani encara es pren infusionat d'una forma similar a com es descriu en aquesta 'recepta' (encara que només sigui perque la escriu un doctor, heh!).

Però una cosa és que els xipriotes infusionin el café i el prenguin amb el fons de la tassa com si fos una bassa de fang, i una altra reescalfar-lo per sistema. Això sí que no.
I tú que en penses d'aquesta manera de preparar el café, George?


3 comentaris:

Marina ha dit...

Al segle XVII tenien més "pesquis", definitivament. I què me'n dius del cafè reescalfat d'aquestes cafeteres domèstiques ja ja de per si fan una aigua bruta amb record de cafè? ;-)

josep ha dit...

La manera de fer el cafè ha evolucioinat molt (i per bé) amb el temps. Jo recordo fa anys quan demanaves un cafè en un bar i et servien aigua bruta. Actualment en la majoria d'establiments (evidentment uns més que altres) es serveix un cafè molt més que acceptable. Alguna cosa hem avançat!

Ivana ha dit...

el señor descafeinato que se caye, eh!!
la veritat es que m'agrada el cáfè, pero per el prenc descafeinat i t'aseguro que en molts llocs es horrible, i el normal, en molts llocs es passen amb la barreja del torrefacto! en fin!
petonets i es un plaer que sempre trobis un momentet per comentar en el meu blog!