dilluns, 13 de juny del 2016

de taller d'ensaïmades amb Marc i Jordi rodellas (video-recepta)


Aquest passat cap de setmana els germans Rodellas ens van acollir al seu obrador de Sant Celoni per a fer un doble taller. La primera meitat per a aprendre a fer ensaïmades en condicions, la segona en un taller de cuina macrobiotica que tindrà la seva entrada corresponent :)

Com es veu en el video, per a fer una ensaïmada cal una bona massa de briox, una bona capa de saïm o llard i una mica -no gaire tampoc- d'habilitat per a enrotllar la peça i formar el 'quasi tub' que ababa enroscant-se per a esdevenir ensaïmada.

Una part divertida, que podeu veure en el video amb la recepta filmada, és quan es fueteja el rulo sobre la taula, que ens va arrencar uns quants somriures. La idea és estirar-lo per a fer-lo més prim i alhora veure que no torna cap a la longitud inicial. Si es manté estirat és un senyal que la massa està en bones condicions (sino, potser convé deixar-la reposar una mica per a que perdi la tenacitat).



Per a fer-les farcides, el més senzill és posar la crema pastissera -per exemple- amb una mànega en el centre de la massa a enrotllar i procedir normalment.

La recepta: Ensaïmades.

Ingredients:

2800 g de farina de força
800 g de sucre
50 g de millorant -si en podem aconseguir-
330 g d'ou
Aprox 1500 g d'aigua


Aquí teniu el video complert amb el procediment:



Procediment:

Mesclem els ingredientes començant per els secs, pastem durant deu minuts. Porcionem la massa en peces de 60 g aprox i les bolegem. Tornem a deixar reposar. Estirem la massa tal com es veu al video, formant una mena de coca. Escampem el saïm o llard per sobre amb les mans de forma una mica generosa.


Enrotllem la massa fent que un extrem sigui més finet que l'altre. Li fem un parell de fuetades per a estirar-la i deixem reposar uns minuts

Enrosquem la massa, deixant espai entre cada volta per a que pugui crèixer. Fem el darrer repós fins que dobli el volum. Al forn a 180º C fins que estiguin daurades.





3 comentaris:

Marta Padenous ha dit...

Ara ja les podem fer a casa! Tenim la recepta, la teoria... I una mica de pràctica... Ja tardem!! Ptnts

Agata Albero ha dit...

Quin alumne més aplicat....qualsevol et supera ara....!

No tot són postres ha dit...

Després de dissabte ja podem esmorzar ensaïmades acabadetes de fer!
Ptnts
Glòria