divendres, 1 d’octubre del 2010

de màgia amb xocolata (i mates)

Un experiment matemàtic i xocolataire que m'han fet arribar la Gemma i la Teresa.


ENDEVINO LA TEVA EDAT EN FUNCIÓ DE LA QUANTITAT DE XOCOLATA SETMANAL QUE VOLDRIES MENJAR!!


1. Primer, pensa el nombre de cops que t'agradaria menjar xocolata a la setmana (més d´un però menys de deu)2. Multiplica aquesta xifra per 2

3. Suma-n´hi 5

4. Ara multiplica aquesta quantitat per 50 (esperaré que agafis la teva calculadora)

5. Si aquest any ja ha passat el dia del teu aniversari, suma-li 1760 ... Si no és així, suma-li 1759.

6... Ara resta-li l´any que vas néixer (4 dígits)
Ara deus tenir una xifra de 3 dígits, correcte?

El primer dígit és la quantitat de vegades que has pensat que voldries menjar xocolata. Els darrers dos dígits són............LA TEVA EDAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nota:Això només funciona aquest any (2010), si ho fas durant el 2011 hauràs de sumar-li respectivament 1761 ó 1760.I ara fem una mica d'explicació sobre el fenomen que en realitat no és cap fenomen. Senzillament són matemàtiques. Els matemàtics saben treballar amb números i saben com confondren's per a amagar les seves intencions. Llum i taquígrafs doncs amb aquestes operacions:


En els quatre primers passos hem escollit un nombre que de moment anomenem 'xocolates', l'hem multiplicat per dos, li hem sumat cinc i al resultat l'hem tornat a multiplicar per cinquanta:

1,2,3,4 >
(2*xocolates+5)*50 = 100*xocolates + 250 ( es a dir, en resum hem multiplicat per 100 la xifra de vegades que volem menjar xocolata i li hem sumat 250).


5>
Seguim, a aquest resultat li sumem (1760 en el cas de que ja hem complert anys):

100*xocolates + 250 + 1760 = 100*xocolates + 2010 (alerta, contiuem tenint la xifra inicial multiplicada per cent però.... ja tenim l'any actual!!)

6>
Li restem l'any en que vem neixer ( si a 2010 li restem l'any en que vem neixer tenim exàctament la nostra edat jejeje)

100*xocolates + (2010 – ANY DE NAIXEMENT) = 100*xocolates + (la nostra edat)

Si us fixeu el que ens fan fer és multiplicar de forma que el nombre de vegades xocolateres sigui una centena (100,200,300,...) i desprès ens fan RESTAR LA NOSTRA EDAT A L'ANY 2010.
Es així de simple!

Vist així no sembla tant dificil oi? Doncs no us equivoqueu, aquesta és la veritable màgia de les matemàtiques i una demostració de que poden ser divertides.

Que males persones aquests màgics matemàtics tan divertits!!

6 comentaris:

josep ha dit...

Òscar,
Els números surten a la perfecció i les mates així son divertides, però de petit jo les odiava, suposo que, com totes les coses, tot depen de qui t'expliqui les coses.
Una abraçada

mercè ha dit...

No t'ho perdis Starbase: AVUI ÉS EL MEU ANIVERSARI (43)i he fet els càlculs sense saber molt bé si comptar que havia passat el dia o no...m'he decidit a sumar els 1759 i m'ha sortit el nº de cops que havia pensat (3) i em diu que en tinc 42! El millor del cas és que els faig a les 7.30h!!!Molt interessant!UNA ABRAÇADA!

Gemma ha dit...

JA JA JA, molt bona Mercè!!! Has trobat l'únic punt feble de tot plegat :)
Les matemàtiques són la ciència més bonica que existeix... no esteu d'acord amb mi? :)

Laura (Recetas Trucos y Tips) ha dit...

Doncs a mi m'ha sortit un any menys

curiós :)

Margarida ha dit...

Jo sóc de lletres però m'encantaven les mates!
I precisament aquest mateix experiment xocolataire me'l va enviar dimecres el meu germà Àngel. Es veu que ja ha passat per totes les cases!
Bon cap de setmana

starbase ha dit...

Josep, em sembla que molts hem acabat sent el que sóm per culpa de quí t'explica com el qué :)

mercè, jaja ja ho diu la Gemma més endavant... es que ya es mala suerrrrrte que enganxis just el dia que no fuciona. Torna-ho a fer avui, a veure si s'ha arreglat :P

Gemma, siejque...algú hauria de calcular les probabilitats de que passès això XDDD Ara, jo personalment trobo més maca la física però no ens discutim: deixem-ho en indecidible :-P

Laura, si no és el teu aniversari se suposa que ha de sortir XDD. Bé, hi ha una branca de lógica difusa... posem que també té aplicació a aquesta cas :)

Margarida, ja se que ha passat el mail però em va semblar divertit quan el vaig rebre de la Gemma posar-hi la explicació per a que qui vulgui en pugui gaudir també de com de senzilles poden ser les mates de vegades :)