dimecres, 27 de juliol del 2022

de ràdio days: Rtnt. Blau (Barcelona) a La Fonda de Pep Nogué (Catràdio)


 
El Rtnt. Blau. de Marc Roca és el protagonista de la secció al programa La Fonda de Pep Nogué a Catalunya Ràdio :)

Podeu escoltar la secció aquí online a partir del minut 3:



Link a la web de catalunya ràdio:

https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/la-fonda/les-cabres-felices-den-peyu/audio/1142220/



Comme d'habitude, aquí teniu les notes que portava per a gravar la secció :)

MARC ROCA de la cuina de Marc Roca: com un perfumista, composa harmonies afegint fragàncies que reforcen el conjunt de forma discreta i poc evident. L'altre  punt fort és la obsessió beneïdament malaltissa per acostar els productes de la Segarra i l'Empordà (on va néixer, on viu) fins al cor de Barcelona. "Els tomàquets els compro a pagès, a Palafrugell i si cal m'acosto un moment amb ell fins al cap per a assegurar-me que estiguin agafats de la branca al moment". La poma de la Tatin és agafada a Fonteta, les patates a tocar de Cervera

La cua brilla. Cinc hores de cocció en garnatxa l'han enfosquit i s'ha rendit a la calor pausada. El cuiner afegeix a darrera hora una salutació de vinagre de Xerès, gairebé imperceptible però tot i així canvia el plat. Més alegre, més lleuger i més savi. Gelatines a la salsa, múscul tendre al paladar i la felicitat al plat.

Cigrons saltats amb botifarra negra de sang i comí, aromes de d'all tendre anunciant la primavera i la presència ferrosa dels espinacs. Són un plat espatarrant, tan mantegosos com la nostra estimada mongeta ganxet i demostració palatal de que amb els cigrons es pot fer cuina d'alçada.


La cua brilla. Bovina, desossada, mantegosa i tendra. Arriba glacejada i regada generosament amb essència d'ella mateixa i toc de romaní, acompanyada de patata subtilment aromatitzada amb infusió d'oli i llorer. Aquesta és una de les característiques i els cigrons de Fuentesaúco -suposem que per que no n'ha trobat més propers de tanta qualitat -.

Més alegries a taula:  amanida de tomàquets xopats de subtilitat balsàmica, acompanyats de lleuger anisat de l'api llescat i salabror astringent de tàpera. Un clàssic de la casa que mai falla, és la cuina ben fonamentada de la suma discreta i natural. Roba fina i vaixella de qualitat. Atenció entenimentada d'un equip comandat per Juan Alberto Moreira que sense deixar de ser uruguaià fa deu anys de catalanitat. Convé escoltar-lo en el moment de la comanda. 

Peix de la Costa Brava per triar i remenar (bon lluç a la planxa amb cloïsses fines), arròs sucós de ceps i tòfona (escurant la temporada!) i pop gallec passat per la pedra acompanyat amb més patata llorejada. Com els cèsars victoriosos, llorer a l'arc del triomf palatal.

A les postres la tremolor del flam. Entenimentat equilibri de dolçor controlada, protagonisme per als ous i presència làctica reconfortant. L'afegitó aromàtic del Marc que no falti amb  notes cítriques refrescants.

Amb la tatin arriba el moment fins a l'infinit i més enllà. Poma en talls gruixuts i translúcids que tot just aconsegueixen contenir un interior de compota caramel·litzada a punt d'esclatar. Darrera mostra de brillantor en la composició aromàtica amb l'afegitó durant la cocció d'un pessic de té negre (Early Grey). És el regne de les harmonies pituïtàries.