dimecres, 5 de gener del 2011

d'escenes quotidianes, menjar sèpia, sorteig i gestos de pau.


De cop i volta a la vida... ZAS!! EN TODA LA BOCA.
I no sempre amb coses dolentes, no. En aquest cas és per una cosa bona i ben bona.

Fa unes setmanes, vaig ser informat de la edició d'una recopil.lació d'imatges especialment dedicada i pensada per a decuina.net.

La cosa ja de per sí és com per a estar ben cofoi.

Però si la citada recopil.lació té com a eix temàtic les fotografies d'actes quotidians (en concret sobre el menjar i la cuina) durant el periode de la Guerra Civil Española i els primers anys de la posguerra... aleshores és normal que, com qui no vol la cosa, busquis una cadireta per seure un moment.

En el document apareixen fotografies d'escenes del dia a dia, escenes que sota la màscara sèpia d'una guerra sagnant i una posguerra trista ens mostren persones menjant, fent cua, cuinant, compartint,... en definitiva, vivint.

Les imatges i el document han estat el.laborats per la gent de GAG (Arxiu gràfic Gómez-Aguayo), un grup que entre altres coses gestiona un impressionant fons documental sobre la Guerra Civil Española i la seva Posguerra. Fons format entre altres per mil.lers de negatius, llibres i cartells (deliciosos cartells, per cert) de la època.

A les seves iniciatives, sempre hi posen la voluntat d'afavorir i potenciar el diàleg com a forma de resolució dels conflictes. Per això sovint utilitzen el concepte de 'gesto de paz' dins les seves exposicions i publicacions.

Generosament ens han fet donació de diversos exemplars d'aquesta recopil.lació de fotografies.
I com que crec que les cadenes de petits gestos generosos poden moure el món, he decidit aprofitar l'avinentesa i organitzar un sorteig entre aquells que hi estigueu interessats en tenir un exemplar.

Entre tots els que deixeu un comentari en aquesta entrada, farem un sorteig de quatre exemplars el proper dia 14 de gener.








I (si no ho dic rebento) al contrari que la pandèmia de concursos comercials que s'ha extès per l'univers gastro-blocaire aquí no fa falta que es posi cap logo a cap bloc, ni cap menció ni link a cap web. Ni heu de ser visitants habituals, ni especialment cuinetes, rien de rien mon ami...simplement un comentari indicant l'interès.

Gràcies a la gent de GAG (al Salva, Paqui, Paka, Maxi, Amàlia,...) per el seu fantàstic regal de reis i gràcies a totes les persones que es dediquen a recuperar la part humana del que hem estat per a millorar una mica el que sóm.

26 comentaris:

Francesc ha dit...

Què bé!!! Crec que sóc el primer!! I em fa molta il·lusió poder participar en el sorteig d'un llibre tan interessant. Salutacions i gràcies

josep ha dit...

Òscar,
Trobo un llibre interessantíssim i que retrata una època que molt sovint hauríem de recordar.
Una abraçada

Anònim ha dit...

Ui, i jo la tercera!!! Doncs si, molt i molt interessant. Una molt bona iniciativa, per no caure en l'oblit.
Una forta abraçada i que tingueu un dolç 2011.

Fem un mos ha dit...

Un llibre que retrata una època que no se hauria de repetir i que no queda gens llunyana, m’apunto al concurs i gracies per pensar en tots nosaltres

Gemma ha dit...

Ha de ser un recull fotogràfic magnífic! Entenc que busquessis una cadira per seure un moment :)
Sols per les 4 fotos que has posat ja es veu que ha de ser espectacular, un llibre que et fa sentir l'emoció a flor de pell...

MaryLou ha dit...

M'apunto!!!! si em toca...m'agradaria donar aquest llibre a l'Associació de Veïns a la qual pertanyo. Això forma part de la nostra memòria històrica, i estic d'acord amb en Josep que aquesta època l'hauríem de recordar molt sovint!!
Què els reis us portin molts regalets!!
Petons

òscar ha dit...

Crec que tot just ahir, en un altre bloc, explicava que quan la meva àvia em posava al menjar a taula sempre l'acompanyava amb l'expressió "això és un dinar de Capità General!".

Millor que d'aquesta trista època ens en quedin, per un futur, només aquest recull de fotografies.

Pantxeta ha dit...

Requeteflipe documental!!!!

Me apunte ustezzzz a la ruleta de la fortuna blocaire.

Uyuyuyuy (póngase voz de JorgeJavier en el Tomate) tot lo que tenim que xerrar aquesta entrada d'any.....

Abrassuss. Pantxeta

No tot són postres ha dit...

Un moment hist``oric per a no oblidar i per a no repetir!

PTNTS
Dolça

Mar Calpena ha dit...

Mí querer. Mí ser buena. Mí dejar comentario.

Cuinagenerosa ha dit...

un gran regal de reis aquest que t'han fet, i que generosament reparteixes. baltasar!!!

maragda ha dit...

Benvolguts Reis Mags:
He sigut una minyona bona. No demano molta cosa:
Feina per a tothom
Salut
Amor
i Humor.
Per a mi demano entrar en un sorteig d'un llibre molt xulo (i que també em toqui ser l'"agraciada" del sorteig). I també una mica de carbó, que de vegades sóc una mica dolentota.
Moltes gràcies Ses Gracioses Majestats!

mercè ha dit...

Oscar, jo recordo la meva àvia dir sovint l'expressió: "això és més llarg que un dia sense pa", que ho diu tot i em fa entendre el perquè insistía tant a que mengessim un bocí de pa amb l'àpat...Em sembla una molt bona iniciativa i un cop més gràcies per compartir-la. Aquestes fotografíes formen part de la memoria històrica que tots tenim L'OBLIGACIÓ de no oblidar i d'apendre'n. Una abraçada i bons reis!!!

Maria ha dit...

Ostres quina sorpresa de reis més bona!

Cuinetes ha dit...

Òscar m'encanta aquest recopilatori ha de ser súper interessant! Si no toca (toquem fusta de que sí!) oi que podem quedar un dia i me'l deixes fullejar tot prenent alguna beguda per abstemis i/o embarassats? xD

Una abraçada i bona diada de Reis!

Unknown ha dit...

bon... la première fois que je participe en un concurs... jejeje... si dius que el llibre és interessant, segur que és boníssim, jo en vull un!! ;)

Anònim ha dit...

Com a responsable de l'edició, puc dir que no es tracta exactament d'un llibre (per això hauria de tenir més de 50 planes), sinó d'un quadern amb 24 planes + cobertes, plenes d'informació gràfica, això si, i elaborat amb carinyo i un tarannà pacifista.
Aquest comentari no entra al sorteig, doncs per haver-ho treballat, m'he reservat un exemplar.
Fautor.

Imma ha dit...

Que bé en sorteig en aquestes dates tan importants.

Bon Any a tothom

Xesco ha dit...

Impresionant document, quina feinada, oi?
Tens molta sort Oscar de tenir amics com aquesta gent. T'ho has ben guanyat.
Felicitats i bon any!

A juuuuugar!!!

La cuina vermella ha dit...

àmic, sabem el que significa per a tu aquesta edició amb les fotografies i el material, que amb tanta cura, ha guardat i vetllat la teva família. Sabem que has d'estar emocionat i molt content.
T'estimem i zas, en toda la boca!! ;-)

Manuel ha dit...

Òscar, cuénta conmigo para ver si me toca esta pequeña-gran delicia.
Un abrazo

Marta Padenous ha dit...

Bones.........ja s'han acabat les Festes, Bon Any guapus...!
A veure si tinc sort i em toca 1 exemplar!!!
(així ens veiem!!!)
Ptnts
M

Tiriti ha dit...

Molt bona i encertada l’expressió “pandèmia de concursos comercials”, molts cops ets generós i et cau una clatellada. Be, molt interessant una recopilació o “quadern” d’aquest tipus, una mica de memòrica històrica, va molt be de tant en tant per no oblidar d’on venim i on podem anar a parar.

Una abraçada.

Anònim ha dit...

Hola starbase!

de tant en tant et llegeixo, tot i no ser una seguidora assidua, certament. El recull té molt bona pinta. Si em toca, seguiré la cadena i el regalaré a una persona que sé del cert que també estarà encantada de tenir-lo!
Moltes gràcies i bon any per tothom!

Montse.

Sara Maria ha dit...

arribo a temps?

eSedidió ha dit...

A min isto lémbrame ao pitifostio que se forma na entrada do lidel cando dan algo pola patilla, que quere que lle diga, só que substituíno o concepto vella en bata de boatiné polo de blogueiro.

Non é que o despreze, pero se non lle importa non me inclúa na lista, que prefiro manter íntegras as miñas posibilidades de que me toque algo por primeira vez na miña vida para o sorteo do euromillón