dissabte, 17 de desembre del 2011

Amanida de nadal, les receptes d'aquest nadal 2011

Avui ha començat el Nadal a la nostra familia.
I es que la reina galega del meu cor, la meva super-xermaneta i jo mateix tenim l'honor de disparar cada temporada el tret de sortida a les festes amb el dinar nadalenc avançat. Com que hem de fer tandes perque sóm diverses cases, a nosaltres ens va tocar ser els primers i obrim temporada.

Aquest és un evident avantatge ja que sempre ens trobem a la tropa fresca i amb moltes ganes de batalla de forquilla i ganivet.

Començo doncs la sèrie on aniré posant les diferents receptes del que hem servit avui (quasi totes elles de Xesco Bueno, amic, xef  i blogger al que hem volgut retre un sincer homenatge i al que hem d'agrair els consells i la paciència amb els dubtes que li hem transmés), que inclourà la quallada de foie, el capuccino de ceps, la prueba de cerdo -inevitable referència als origens extremenys de bona part de la tribu-, la cua de bou, la sorra terràquia, els coulants de turró i per suposant l'amanida fantàstica d'escarola, seitons i taronja amb dues vinagretes.

Que és justament el que us porto avui.


Amanida d'escarola, taronja i seitons a les dues vinagretes.


Ingredients:


Escarola
Seitons en vinagre suaus
Dues taronges
Un grapat d'anous


Vinagreta de plàtan:

Dos platans
El suc de tres llimes o dues llimones
Sal, oli d'oliva verge
Pebre


Vinagreta d'olivada:
Dues o tres cullerades d'olivada negra
Sal, oli, vinagre de xerés i pebre.

Procediment:

Netejem i tallem la escarola a bocins còmodes per a portar a la boca. Ens assegurem que està ben seca i la disposem de base.
A sobre repartim els seitons en vinagre intercaladament amb grills de taronja pelada 'en viu', es a dir, sense ni restre de la  pell blanca i amb els grills separats sense la membrana. Per entre la escarola hi podem posar unes quantes anous pelades i partides a bocins que li quedaran molt bé.


Per a fer les vinagretes, pelem i aixafem un plàtan o dos, al que afegirem un bon raig de suc de llimona o de llima, un punt de sal generós i finalment un bon raig d'oli. Com que el plàtan tendeix a espessir-se jo de vegades li afegeixo just abans de portar a taula un rajolí d'aigua i ho torno a barrejar per a que sigui més fluid. Si el platan no és tal, i és banana sense gaire dolçor es pot afegir una culleradeta de sucre glace o sucre impalpable. Aquesta vinagreta és fantàstica per que és agre, és salada i és dolça. Tot alhora.


Per a la vinagreta d'olivada, o triturem nosaltres mateixos un bon grapat d'olives negres d'aragò -sense pinyol- i afegim aquest puré a una vinagreta clàssica de oli, vinagre de xerés i sal... o comprem el puré d'olives fet i repetim la operació.


Nosaltres hem servit la amanida sense amanir (valga la rebuznancia contradictoria) i cadascú s'ha posat la combinació de vinagretes que més l'ha seduit... jo comfesso que la de plàtan és una cosa que me vuelve loco que me vuelve loco....

10 comentaris:

Xesco ha dit...

Hay que ver como se lo curran usted y los suyos. Ni en el Club de los Epicúreos se dieron jamás semejante festín. Enhorabuena.

Gemma ha dit...

Ei, ser els primers a inaugurar els dinars de Nadal familiars té molta responsabilitat... De moment, els plats prometen molt.
Tinc ganes de veure el coulant de torró, en vaig fer un cop i vull veure si s'assembla la recepta ;)
I l'amanida m'encanta, amb només quatre ingredients que lliguen a la perfecció! La vinagreta de plàtan m'ha sorprès moltíssim, ja la tinc apuntada ;)

Tapa't de tapes ha dit...

Molt refrescant, sí senyor!!! Els boquerones - seitons són boníssims!!! Veig que amb la teva xermaneta sempre porteu les piles posades... he he.

Unknown ha dit...

quin tiberi!!!! i quin curre!! i que passeu molt bones festes!!

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Amanida senzilla però bona. Les vingretes molt originals.
Bon Nadal que ja l'heu començat.
Petons.

Anònim ha dit...

Ei, heu posat el nivell molt alt als que venen darrera amb aquesta estrena!!!
Que passeu un molt bon recent estrenat Nadal i que gaudiu el màxim de les festes.
Una forta abraçada!

La Taula d'en Bernat ha dit...

Caram! Sí que aneu d'hora!!! I jo em queixo que a casa meva les Festes no s'acaben mai... Jeje! L'amanida us ha quedat fantàstica. Però volem veure més plats, eh?!

Petonets!
Anna

Teresa ha dit...

Heu posat el llistó molt alt!!! Aquesta amanida m'agrada molt! i les vinagretes! igula cau la nit del 24!

starbase ha dit...

Xesco, nosotros miramos de reproducir sus creaciones. Y punto!! hahahha

Gemma, te responsabilitat però alhora agafes a tothom fresc i amb ganes :) i la vinagreta és fantàstica, de debó.

Marina, sempre estem barrinant hehehehe.

Mandarina, moltes gràcies i tú també!! :)

Anna, sí que és senzilla. La necessitavem així perque no teniem molt de temps per a muntar-la.

Gemma, nosaltres simplement tractem que la familia xal.li d'alló més i després ja gaudirem nosaltres a casa seva sense mirar nivells ni res similar que el que importa no és això. :DD

Anna, es que ens hem repartit els caps de setmana i no hi ha més lliures hehehe

Teresa, fes una prova perque a mi m'ha encantat aquesta vinagreta :)

Visc a la Cuina ha dit...

D'això se'n diu començar bé!